Obavijesti

Potrošač

Komentari 18

U čaju od brusnice je 45 posto hibiskusa, brusnice tek 1 posto

U čaju od brusnice je 45 posto hibiskusa, brusnice tek 1 posto
1

Iako na kutiji čajeva koje smo kupili piše da je riječ, primjerice, o aromatiziranom čaju brusnice, taj je sastojak prisutan u samo jednom postotku

VIDEO

Neki vole biljne, a neki voćne. Neki ih piju uz doručak, a neki prije spavanja. Bilo kako bilo, na našem tržištu ima veliki broj čajeva raznih okusa i proizvođača, a analiza koju smo proveli pokazala je da zapravo ne pijemo ono što mislimo.

Čitajući deklaracije čajeva koje smo kupili u dva zagrebačka dućana (Kaufland i Konzum) došli smo do poprilično zanimljivih podataka. Naime, čajevi sadrže različite sastojke, a najmanje onih čije je ime navedeno na kutiji.

I fotografija je deklaracija

Primjerice, Agristarov čaj od brusnice koji smo kupili u Kauflandu čistog ploda brusnice ima tek jedan posto. U njemu prevladavaju cvijet hibiskusa i plod jabuke, dok nešto manje ima ploda šipka i aroma za koje nije navedeno podrijetlo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Proizvođač nikako na kutiji ne smije izdvojiti samo jedan od sastojaka, kao što je u ovom slučaju riječ o brusnici. Fotografija je također jedan oblik deklaracije, stoga bi osim brusnice na kutiji čaja trebala biti i fotografija ostalih sastojaka koje čaj sadrži - govori mr. sc. Marijan Katalenić iz Zavoda za javno zdravstvo. Dodaje kako se u slučaju čaja od brusnice proizvođač snašao pa je na kutiji naveo kako je riječ o aromatiziranom voćnom čaju.

- Time je potrošaču dao do znanja da osim brusnice proizvod sadrži i druge sastojke - pojasnio je Katalenić. Dodaje kako se potrošače nikako ne smije dovoditi u zabludu pa proizvodi koje konzumiraju trebaju biti jasno deklarirani.

- To je jasno propisano Zakonom o zaštiti potrošača kao i Uredbom o informiranju potrošača o hrani koju konzumiraju - tvrdi Katalenić. Smatra da kad je, primjerice, riječ o čaju od brusnice u njemu brusnica mora prevladavati.

- Ne može u takvom čaju brusnice biti tek jedan posto, a hibiskusa 45 posto. Onda to nije čaj od brusnice, već čaj od hibiskusa s dodatkom brusnice - smatra Katalenić. Naglašava kako proizvođači ne mi smjeli iz niza sastojaka izdvojiti tek jedan koji im najviše odgovara i samo njega deklarirati fotografijom na proizvodu.

Trebaju se zvati napici

Primjerice, na kutiji čaja od breskve s dodatkom vitamina C 1001 Cvet fotografijom su prikazane samo breskva i naranča (kao izvor vitamina C), a čaj osim njih sadrži i cvjetove hibiskusa, plodove jabuke, listove slatke kupine, arome mandarine i breskve, plodove šipka, korijen cikorije, koricu limuna... Stoga stručnjaci potrošačima savjetuju da dobro čitaju deklaracije i na temelju njih procijene što će i po kojoj cijeni kupiti.

- Samo čitanjem deklaracija kupac može doći do informacija o tome što određeni proizvod sadrži - tvrdi nutricionistica Diana Gluhak dodajući kako se većina čajeva dostupnih na našem tržištu ne bi trebala nazivati čajevima već toplim napitcima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....