Obavijesti

Potrošač

Komentari 15

Ukidanje roaminga: Zbog toga će cijene ipak rasti - kod kuće?

Ukidanje roaminga: Zbog toga će cijene ipak rasti - kod kuće?
1

Hoće li zbog pada prihoda od ukidanja roaminga povećati cijene u zemlji, operateri nisu potvrdili, ali ni demantirali. To ćemo sa sigurnošću znati tek sredinom 2017.

VIDEO

Procjenjuje se da stranci u Hrvatskoj godišnje naprave nešto manje od 300 milijuna minuta poziva. Hrvatski operateri od toga su zarađivali. Kad ostanu bez tog prihoda, logično je da će ga htjeti nadoknaditi negdje drugdje, tumači vještak za telekomunikacije Đuro Lubura odluku Europskog parlamenta da se do sredine 2017. ukine roaming.

Smatra da će od ukidanja roaminga profitirat vrlo mali broj Hrvata koji često putuju van, a ostali bi mogli biti na gubitku.

- Može se očekivati da će operateri postupno povećavati cijenu svojih usluga - smatra Lubura i dodaje da se preko leđa potrošača prelomila i odluka države da trostruko poveća naknade za frekvencije. Građani od tada plaćaju 10 posto pri kupnji bona, odnosno dodatnih 10 kuna na svakom pretplatničkom računu. Osim što će cijene za građane biti veće, mogli bi ispaštati i infrastrukturni projekti.

- Operateri stalno moraju ulagati u infrastrukturu i građanima omogućavati brži internet te povoljnije uvjete. U malim mjestima dosad je to bilo isplativo zbog toga što se u tri mjeseca moglo zaraditi i na turistima. No pitanje je što će sad biti s, recimo, Komižom na Visu - kaže Lubura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stručnjaci objašnjavaju da ukidanje roaminga ide na ruku sjevernim zemljama s podjednakim omjerom građana koji putuju van i turistima koji im dolaze. Na gubitku su južnije, turističke zemlje. Teleoperateri uvijeno govore o svojim planovima nakon ukidanja roaminga. 

U Vipnetu tvrde da će implementirati sve obaveze, no kaže da će im ona smanjiti prihode.

- U financijskom smislu uvođenje nove regulacije roaminga u Europskoj uniji imat će značajan negativan učinak na telekom industriju, na ukupnu vrijednost hrvatskog tržišta elektroničkih komunikacija i prihodovnu stranu državnog proračuna te će u idućem razdoblju utjecati i na očuvanje razine investicijskih ciklusa - kažu u Vipnetu, u kojem odbijaju izravno odgovoriti na pitanje hoće li zbog ukidanja roaminga povećavati cijene. Ni u Tele2 nam nisu odgovorili na to pitanje. Kažu da podržavaju novu regulativu.

- Prije samog stupanja na snagu još treba usuglasiti regulaciju na veleprodajnom tržištu te se nadamo da će regulator taj dio primjereno urediti kako bi našim korisnicima i dalje bili u mogućnosti nuditi vrlo konkurentne cijene za naše usluge - dodaju u Tele 2. U Hrvatskom telekomu kažu da pozorno prate što se događa na razini EU te da ne mogu govoriti o detaljima jer se pojedina pitanja nisu do kraja definirala.

- Možemo reći da bilo kakve promjene regulatornog okvira moraju osigurati uvjete za dugoročne investicije i slobodu inovacije te povrat troškova od strane prisutnih igrača na tržištu - zaključuju u HT-u.     

Odluka parlamenta EU

Parlament je predvidio dvije faze ukidanja. Prijelazno razdoblje traje od 30. travnja 2016. Ukidanje se očekuje u srpnju 2017. godine.     

Ograničene naknade

Naknade u prijelaznom razdoblju ne smiju biti veće od pet centa po minuti, dva centa za SMS ni pet centa po megabajtu interneta.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.