Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

Uplate knjiže na datum koji im odgovara pa zastare - nema

Uplate knjiže na datum koji im odgovara pa zastare - nema
2

Novim uplatama za dopunsko osiguranje HZZO će prvo pokriti stara dugovanja, tako da dužnici nikad ne znaju što su u stvari i za koji točno mjesec platili...

VIDEO

Dobila sam opomenu od HZZO-a da sam dužna 230 kuna za dopunsko osiguranje iz 2010. godine. Je li to u zastari, pita čitateljica.

Prema Zakonu o obveznim odnosima, dopunsko osiguranje u zastaru odlazi nakon tri godine. Pitali smo HZZO hoće li čitateljici obrisati dug ako se pozove na zastaru.

- Dugovanje neće biti izbrisano. Prema našim Općim uvjetima, u slučaju neplaćanja jednog ili više obroka, kasnijim uplatama se podmiruje najstarije dugovanje, najprije kamata, a potom nenaplaćena premija - kažu u HZZO-u.

Ako novim uplatama zatvaraju stara dugovanja, nije jasno zašto čitateljicu opominju za dug iz 2010. Odnosno, ako taj dug nije podmiren kasnijim uplatama jer ih nije bilo ili ugovor o osiguranju nije produljivan, zašto ne priznaju zastaru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Potrošačkom forumu Osijek savjetuju svima kojima HZZO ne priznaje zastaru, a ona je doista nastupila, da se požale Ministarstvu zdravlja. Oni su dužni odgovoriti na pisanu žalbu.

- Ako i dođe do ovrhe, tada savjetujem ponovno pozivanje na zastaru jer sud zastaru koja ima osnovu mora uvažiti - kaže pravna savjetnica Dunja Mak.

Dunja Mak napominje kako bi HZZO morao obavijestiti osiguranike da su uplatom zatvorili stari dug jer to građani ne mogu znati. Kaže da su imali primjer čovjeka koji je platio ratu za aktualni mjesec, a potom je dobio opomenu da nije platio ratu upravo za taj mjesec. Da su uplatom zatvorili stari dug saznao je tek kad ih je kontaktirao. Također, Dunja Mak smatra da nije u redu što HZZO opomene o dugu šalje npr. nakon pet godina i tako gomila zatezne kamate.

- Smatram da bi opomenu morali poslati u roku od mjesec dana nakon roka za uplatu - kaže nam Dunja Mak.

Dodaje da u Općim uvjetima dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a piše samo da su dužni poslati opomenu, ali ne i u kojem vremenskom roku.

U HZZO-u pozivaju sve koji misle da su nepravedno dobili opomenu da im potvrde o uplati donesu ili pošalju na mail dopunsko-osiguranje@hzzo.hr.     

Sami upišite za koji mjesec plaćate premiju

Odvjetnica Dijana Kladar kaže da se novim uplatama smiju zatvarati stari dugovi ako na uplatnici ne piše za koje razdoblje se plaća.

- Korisnik može sam na uplatnici navesti u rubrici opis plaćanja da uplata vrijedi za npr. ožujak 2015. Tada uplatu moraju knjižiti za taj mjesec, a ne za zatvaranje starog duga. Može se i napisati dopis u dva primjerka da uplata vrijedi za određeni mjesec. Dopis i kopiju uplatnice treba odnijeti u urudžbeni ured HZZO-a gdje će na kopiju udariti pečat da su dokumente primili. I uplatnica i pečatiran dopis mogu biti dokaz na sudu za što ste platili - kaže D. Kladar.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje