Često vaniliju glumi aroma, a neki od njih su toliko kalorični da nakon njih treba biciklirati čak 45 minuta. Sanitarna inspekcija tvrdi da su svi zdravstveno ispravni
Velika inspekcija: U sladoledu od vanilije ni 'V' od - vanilije
Punomasno ili obrano mlijeko te mlijeko u prahu, sirutka i vrhnje bogati kvalitetnim bjelančevinama, kalcijem, fosforom te vitaminima A i D, najvažniji su sastojci u sladoledima zbog čega je ova slastica zdrava. U praksi, industrijski sladoledi često su natrpani aditivima.
Od 15 sladoleda koje smo analizirali, 13 ih je okusa vanilije s čokoladnim preljevom. No vanilija je jedan od najskupljih začina pa je proizvođači doziraju. Na nekim sladoledima vanilija se na deklaraciji čak ni ne spominje. Navodi se samo da sadrže aromu, a mi možemo tek pretpostaviti da je riječ o aromi od vanilije. Ipak, neki sadrže i vrijedan ekstrakt vanilije. To su uglavnom skuplji sladoledi: Maxx, Magnum, King...
Od aditiva, sladoledi sadrže i emulgatore koji povezuju vodu i mast. Uglavnom su bezopasni, no jedan od emulgatora je E442. Ima ga u Ledo Medu, Snjeguljici... Njegovo dodavanje je ograničeno jer nije dovoljno ispitan pa se sa sigurnošću ne može reći je li opasan. Stabilizatori su najčešće biljnog podrijetla. Riječ je o brašnu sjemenki rogača te guar ili karuba gumi koji, ako ih se puno jede, mogu djelovati laksativno. Karagenan je također jedan od stabilizatora, a spominje ga se kao mogućeg uzročnika Chronove bolesti.
Karagenana ima u Magnumu, Machu, Snjeguljici i Kingu. Svi sladoledi čije smo deklaracije analizirali imaju čokoladni preljev. Što ga više ima i što je u njemu više kakaa, to je sladoled kvalitetniji i treba birati taj. Najviše kakaa, čak 40,5 posto, ima King. Kaloričniji sladoledi su oni s punomasnim mlijekom. Ti su obično i bolji izbor za djecu jer je mliječna mast, zbog energije koje sadrži, potrebna djeci za rast i razvoj. No osim mliječnih dijelova i kakaa, čokoladni preljevi sadrže i šećer pa se ukupna količina šećera u nekim sladoledima penje na čak šest i pol žličica šećera u 100 grama.