Obavijesti

Potrošač

Komentari 51

Vrećica košta nekoliko lipa, a oni ih prodaju 10 puta skuplje

Vrećica košta nekoliko lipa, a oni ih prodaju 10 puta skuplje
1

Prijatelji životinja i druge ekološke udruge stalno traže zabranu plastičnih vrećica koje su, kažu, opasne za ptice i morske životinje, a u prirodi se dugo razgrađuju

VIDEO

U trgovini su mi naplatili vrećicu s logom trgovačkog centra. Nije li to protuzakonito? Zašto moram plaćati da hodam s njihovom reklamom po gradu?

Gotovo nam se svakodnevno s ovakvim primjedbama javljaju ljutiti građani. No trgovine vam naplaćuju svoje reklame u skladu sa zakonom. Predzadnji Zakon o zaštiti potrošača zabranjivao je trgovcima prodaju vrećica s logom, no iz zakona koji su donijeli prošle godine ta odredba je nestala. I tijekom javne rasprave udruge za zaštitu potrošača tražile su vraćanje zabrane naplaćivanja.

- Svaka poznata javna osoba koja reklamira neki proizvod dobiva pozamašni honorar. S druge strane, svaki potrošač koji je platio vrećicu postaje hodajući maneken trgovaca. Bez honorara - govorili su u udrugama, no zakonodavac nije imao sluha, pa trgovci danas vrećice prodaju od 30 lipa do kune. U Ministarstvu gospodarstva objašnjavaju da je zabrana izostala zbog brige za okoliš.

- Sukladno Direktivi o ambalaži i ambalažnom otpadu, države članice dužne su provoditi politiku smanjenja uporabe plastičnih vrećica radi sprečavanja negativnih utjecaja na okoliš - kažu u Ministarstvu i dodaju da odredba o zabrani prodaje ‘‘nije doprinijela destimuliranju uporabe i racionalnijem korištenju’’.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

24sata


24sata

- Plastične vrećice zbog besplatnog dijeljenja, neracionalne potrošnje i neodgovornog bacanja predstavljaju problem te je nužno zalagati se za racionalnu potrošnju - kažu u Ministarstvu te dodaju da naplata vrećica smanjuje njihovu potrošnju, a posljedično i proizvodnju te da ‘‘slijedom toga ne stoji teza da se ovakvom odredbom pogodovalo kapitalu’’. Komentirali su i kritike koje su došle iz potrošačkih udruga.

- Njihova uloga je educirati i informirati potrošače o važnosti smanjenja korištenja plastičnih vrećica kako bi doprinijeli očuvanju okoliša te doprinos jačanju dijaloga na definiranju konkretnih ciljeva i odgovarajućih mjera u cilju unapređenja poduzetničke i investicijske klime te stvaranja uvjeta za gospodarski rast - zaključuju u Ministarstvu gospodarstva.

U udruzi Prijatelji životinja smatraju da bi rješenje problema bilo podizanje cijene svake vrećice na dvije kune. To je, prema njihovu stavu, trajnije rješenje, a žele i da se mjerom puni Fond za zaštitu okoliša.

- Europska komisija iznijela je šokantan podatak o više od osam milijardi odbačenih plastičnih vrećica u EU samo u 2010. godini, i to zbog nemogućnosti njihove ponovne uporabe. Mi predlažemo i naplaćivanje najtanjih vrećica kako bi se smanjile njihova proizvodnja i prodaja - kažu u udruzi. 

Smatraju da otkup vrećica, o kojem se već dugo u javnosti raspravlja, nije rješenje jer se ne bi smanjila proizvodnja. Navode da je u nekim gradovima i državama kao što su San Francisco, Ciudad de Mexico, Italija, Izrael, Kanada uporaba vrećica trajno zabranjena ili se na njih uveo porez ili kazna za njihovu uporabu. U Udruzi predlažu uporabu trajnih vrećica, torbi i košara. 

Ako kupite ceker za 50-ak kuna, isplatit će vam se već nakon 50 kupnji.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.