Obavijesti

Potrošač

Komentari 33

Za božićni ručak: Purice su 25, a domaće po 40 kuna kilogram

Za božićni ručak: Purice su 25, a domaće po 40 kuna kilogram
3

Na tržnicama se domaća purica mogla kupiti po istoj cijeni po kojoj su uzgojene zamrznute prodavali u trgovačkim centrima. Sve se prodaju nevjerojatnom brzinom

VIDEO

Imamo purice, ali ostala je samo još ova, rekla nam je jučer prodavačica u Vindijinu dućanu na zagrebačkoj tržnici Kvartić. Već oko 9 sati trgovina je “spala” na jednu, pomalo kržljavu pticu. Sve ostalo je prodano.

- Ovih dana purice idu kao lude. Svi ih traže - kaže prodavačica vješto manevrirajući između nas i hrpe drugih kupaca koji su nahrupili u mesnicu. Prodavačica odmah predlaže da si naručimo jednu.

POGLEDAJTE VIDEO: Purice su već "pograbljene"

Pokretanje videa...

24sata Video 00:08

- Stići će odmah drugi dan. U prosjeku su teške 3-4 kilograma. Cijena je 40 kuna - nastavlja dalje. Po 40-ak kuna jučer su se kretale cijene i u drugim mesnicama na Kvatriću. Na nekim štandovima bile su po 42, negdje su se “bijele domaće purice” prodavale po 45 kuna. U jednoj mesnici kilogram je stajao čak 48 kuna.

- To su vam prave domaće. Rasle su i pasle travu u Svetom Ivanu Zelini - rekla nam je prodavačica. Neki prodavači su konkurenciji pokušali prkositi niskim cijenama, pa smo na jednom štandu našli blagdansku puricu na akciji.

- Stoje 39,90 kuna - rekla je žena s druge strane štanda. Te purice u Zagreb su stigle iz Hrvaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U trgovini Perutnine Ptuj purica u posebnoj, božićnoj ambalaži jučer se prodavala za 44,99 kuna po kilogramu.

Stockfood/Guliver

Da purice dobro idu, svjedočila je gužva u mesnicama.

- Pa ne može biti Božić bez purice - rekao nam je jučer kupac, potvrđujući ono što mnogi misle, osobito na sjeveru Hrvatske. Ono što je na Badnjak riba, to je za Božić pura.

- To je najpopularnija ptica na svijetu, a svi je vole gledati u njezinoj najprirodnijoj okolini, u pećnici štednjaka - kaže Željko Šatović s portala Volim meso u priči o blagdanskom stolu.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za najslasniju puricu

Pokretanje videa...

24sata Video 00:35

Pura je u Europu došla iz Amerike, a Šatović piše da je već u 16. stoljeću postala dio božićne tradicije. U našim krajevima purica je najčešće u kombinaciji s mlincima.

To je možda najuobičajeniji, ali ne i jedini način na koji se purica može spremiti. Maštovitiji predlažu puricu s narančom, punjenu kestenima ili žemljama, a za što potpuniji doživljaj postoji recept za puricu s pjenušcem.

Po njemu, pura se puni kobasicama, uz sol, papar, ružmarin i kadulju. Tijekom pečenja zalijeva se pjenušcem. Bogato punjenje purice na dubrovački radi se od peciva, mlijeka, jaja, mladoga kravljeg sira, češnjaka, lješnjaka, celera, peršina i ribane mrkve. Radi bolje aromatičnosti u nadjevu su obavezne i mirisne trave. Da bi se napravila prava purica, hrskave korice i mekane unutrašnjosti, potrebne su godine iskustva. Znalci imaju svoje trikove.

- Kako ne bi bila suha, puricu teba početi peći na visokoj temperaturi i onda je smanjiti na 140 stupnjeva te peći lagano i polako - rekao je poznati chef Tomislav Gretić.

24sata


24sata


24sata


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang