Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Zarađuju na naknadama: Što nam sve banke naplaćuju?

Zarađuju na naknadama: Što nam sve banke naplaćuju?
1

Samo to što imate otvoren račun u banci mjesečno će vas stajati oko 10 kuna, izgubljeni token platit ćete između 100 i 400 kuna, a novi PIN 20 kn

VIDEO

Kuna za fotokopiranje, dvije za sms o stanju na računu, još osam za vođenje tekućeg računa. I sve to puta stotine tisuća građana. U posljednje četiri godine banke su naplatile 17,3 milijarde kuna za 250 različitih naknada i provizija. Istodobno su za iste troškove platile oko 5,17 milijardi kuna, pa je čisti prihod 12,2 milijarde kuna. Naplaćuju svaki papir koji izdaju, pa nas na godišnjoj razini opelješe za nekoliko stotina kuna. Klijenti, nažalost, rijetko osobnog bankara pitaju za te dodatne troškove. 

Na primjer, znate li koliko vas mjesečno košta tekući račun? U Zabi devet kuna, PBZ-u do sedam, Ersteu do osam, Hypo banci do 11,90 kuna, a u Splitskoj do osam kuna. Najveći su nameti zaposlenima (koji imaju promet na računu), a olakšice imaju studenti i umirovljenici. Usluge SMS-a su, od banke do banke, do 10 kuna, isto kao i internetsko bankarstvo. Kunu po kunu skupljaju na trajnim nalozima te za uplatnice u banci. Izdavanje tokena u Zabi stoji 100 kuna, a ako ga izgubite, još toliko. U Hypo banci gubitak naplaćuju 300 kuna! Izgubite li karticu od bilo kojeg računa u Zabi ili ste žrtva krađe, cijena za smotanost je 50 kuna plus novi PIN od 20 kuna. Za ispis prometa računa u poslovnici platit ćete tri kune, a za obradu kredita i do 7000 kuna. No maštovitim naknadama nikad kraja. Najam sefa je do 200 kuna mjesečno, a naknada bravaru ako ga prisilno otvara 750 kuna. Izgubite li ključ od PBZ-ova sefa, kazna je oko 100 kuna. Godišnji izvod o stanju kredita ne naplaćuju. Zatražite li poseban, to stoji 10 kuna. Redoviti izvadak stanja na računu je besplatan, a dodatni pet kuna. Fotokopiranje A3 lista je 1,50 kuna, a dižete li novac na bankomatima konkurencije, provizija je 10 kuna i 0,4 posto od iznosa. Velika je provizija i za dizanje novca u inozemstvu. Većina banaka ne naplaćuje zatvaranje računa. Hypo da, 30 kuna, a promjenu PIN-a za bankomat 15 kuna.

1. Imate li novi broj prijavite to banci

Promijenite li broj mobitela, obavezno to prijavite banci. Inače biste vječno mogli plaćati naknadu za SmS uslugu iako SmS o stanju računa niste vidjeli od kada ste bacili staru karticu mobitela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. izvadak računa na mailu košta 2,5 kn

U Splitskoj banci mjesečni izvadak računa je besplatan. Ipak, zatražite li posebni ispis, to i posebno košta. Dođe li vam poštom, platit ćete ga pet kuna, a e-mailom, što njih ne stoji ništa 2,5 kuna. 

3. Provjerite je li novac krivotvoren

PBZ nudi provjeru ispravnosti novčanica. Dvije kune po novčanici. Za snop od 20-ak platit ćete 40 kuna. Plaća se i dodatna naknada ukoliko želite ranije otplatiti kredit i to nezanemarivih 1 do 1,5 posto od preostalog duga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang