Obavijesti

Promo sadržaj

Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću

Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću

Matko Šišak u Vukomeriću vodi akademiju prirodnog graditeljstva, gdje se polaznici kroz 12 dana uče graditi kuće od prirodnih materijala poput drva, slame i gline

Nova tema tjedna Koordinacije donosi priču iz Vukomerića, mjestašca nedaleko Zagreba. U njemu se održava akademija prirodnog graditeljstva. Riječ je o projektu koji se održava svake godine u kasno proljeće i na kojem zainteresirani kroz 12 dana mogu naučiti kako sagraditi kuću od prirodnih materijala. Voditelj akademije je Matko Šišak, po struci profesor povijesti, koji tvrdi da su materijali svuda oko nas samo ih trebamo prepoznati i pripremiti. Projekt akademije održava se neprekidno od 2018. i uspješno ju je završilo stotinjak polaznika, a ove godine organizatori primaju novih 20.

U zadnjih 20-ak godina Matko i njegova ekipa entuzijasta izgradila je preko 50 kuća koristeći se gotovo u potpunosti prirodnim materijalima: drvom, sijenom, konopljom, glinom... Sve materijale pronalaze u krugu od 2 kilometra, a ipak priznaju da konvencionalne materijale poput betona koriste u krajnjoj nuždi.

Proces izgradnje kuće započinjem dugim promišljanjem i crtanjem arhitekata, a potom se rade temelji od drvenih stupova učvršćenih glinom. Nakon temelja na redu je drvena konstrukcija te zidne ispune slamom ili konopljom. Kad se to završi kreću krovopokrivački radovi i žbukanje zemljanom žbukom izrađenom od pijeska, piljevine i ilovače. Na vrhu prirodno izgrađenih kuća nalaze se ozelenjeni krovovi.

Cijena izgradnje prirodne kuće usporediva je s onom konvencionalnom, a koji su nedostaci takve gradnje pogledajte u prilogu.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe
PROMO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše nametnuta rodna ograničenja i dokazuju istinsku snagu žena

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
PROMO

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.