Obavijesti

Promo sadržaj

Crijevna mikroflora: Kako korisne bakterije transformiraju vaš mikrobiom

Crijevna mikroflora: Kako korisne bakterije transformiraju vaš mikrobiom
1

Dobre bakterije igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže našeg organizma tijekom cijelog života. No, posebnu pažnju zaslužuju crijevne bakterije, čija ravnoteža može biti narušena različitim načinima života i vanjskim čimbenicima, uključujući upotrebu antibiotika

Crijevna flora, jedinstvena za svakog pojedinca, čini nevjerojatnih 1,5 - 2 kg bakterija koje s nama žive u simbiotskoj vezi. Ovaj nevidljivi mikrosvijet ne samo da formira barijeru koja štiti organizam, već i aktivno sprječava ulazak štetnih bakterija. Čak 80% imunološkog sustava dolazi iz crijeva, dakle jasno je koliko je očuvanje zdravlja crijevne flore ključno za cjelokupni imunološki sustav i dobrobit organizma.

U našem probavnom sustavu nalazi se zajednica mikroorganizama poznata kao crijevni mikrobiom. Ova nevidljiva mreža bakterija, gljivica, virusa i drugih mikroba čini složenu zajednicu koja ima ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Dok većina razmišlja o crijevima samo u kontekstu probave, malo nas je svjesno kompleksnosti i važnosti crijevnog mikrobioma za opće zdravlje organizma.

Crijevni mikrobiom naseljava naša crijeva od trenutka rođenja, igrajući ključnu ulogu u formiranju našeg imunološkog sustava i razvijajući se paralelno s našim tijelom. Mikroorganizmi prisutni u crijevima oblikuju našu sposobnost da probavljamo hranu, sintetiziramo važne nutrijente i čak reguliramo raspoloženje putem kompleksnih komunikacijskih sustava između crijeva i mozga.

Dobrobit crijevnog mikrobioma leži u ravnoteži između "dobrih" i "loših" bakterija. Kada ta ravnoteža bude narušena, mogu se javiti različite zdravstvene tegobe, uključujući gastrointestinalne probleme, imunološke poremećaje, pa čak i povezanost s mentalnim zdravljem. Korisne bakterije, poput Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum i probiotika inulina igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže mikrobioma u organizmu.

Lactobacillus acidophilus se često nalazi u fermentiranim mliječnim proizvodima. Ova bakterija pomaže održavati zdravu kiselinu u crijevima, čime se sprječava rast patogenih mikroorganizama. Lactobacillus rhamnosus igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i pomaže u smanjenju upalnih procesa u crijevima te podržava ravnotežu bakterija u probavnom traktu. Bifidobacterium longum je bakterija koja održava zdravlje debelog crijeva i pomaže u probavi neprobavljivih vlakana, što doprinosi općem zdravlju crijeva. Uz dobre bakterije, za očuvanje zdravog mikrobioma crijeva, nužan je i inulin, prebiotik koji služi kao hrana za korisne bakterije u crijevima. On potiče rast probiotika i pomaže u održavanju zdrave crijevne flore.

Flonivin Forte - 10 milijardi korisnih bakterija u jednoj kapsuli

U današnjoj izloženosti raznim dodacima prehrani, Flonivin Forte se izdvaja kao idealan izbor za očuvanje ravnoteže mikrobioma i poticanje optimalne probave jer sadrži 10 milijardi korisnih bakterija u samo jednoj kapsuli. Ova učinkovita doza osigurava zdravlje crijevne flore, podržavajući snažan imunološki sustav i ravnotežu u crijevnog mikrobioma.

Jednostavnost korištenja Flonivin Forte dodatka prehrani čini ga savršenim suputnikom u svakodnevnoj rutini, a dostupan je isključivo u ljekarnama. To jamči korisnicima visokokvalitetan proizvod, kontroliran od strane stručnjaka za zdravstvo. Flonivin Forte se posebno preporučuje svima koji pate od raznih gastrointestinalnih problema poput nadutosti i zatvora.

Osim toga, Flonivin Forte može pomoći s neugodnim simptomima sindroma iritabilnog crijeva (SIB), koji je najčešći probavni poremećaj. Točni uzroci nastanka SIB-a i dalje su nepoznanica, a neke od teorija su: promjene u sastavu crijevne mikroflore, utjecaj određene hrane, genetska predispozicija, stres i ostali vanjski uzročnici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Slavimo Majčin dan: Osvojite nezaboravan vikend program za majke i kćeri!
NAGRADNI NATJEČAJ

Slavimo Majčin dan: Osvojite nezaboravan vikend program za majke i kćeri!

Darujemo čitateljice s programom Ženski vikend Hrvatskom/Women’s days by modniALMAnah! Napišite zašto baš vi i vaša mama trebate osvojiti ovaj vikend, a mi nagrađujemo tri najbolja odgovora.

Ovo nikako ne smijete zaboraviti ako želite siguran i zdrav roštilj!
PROMO

Ovo nikako ne smijete zaboraviti ako želite siguran i zdrav roštilj!

Zašto je roštilj vani više od obroka: Istražujemo čaroliju druženja na otvorenom.
Od sada u Pan-pek po najfiniji sourdough kruh
PROMO

Od sada u Pan-pek po najfiniji sourdough kruh

U Pan-peku vas čekaju sourdough klasik, sourdough korica ili sourdough tamni kruh – novi kruhovi od kiselog tijesta u čijem ćete okusu, kvaliteti, karakterističnoj rupičastoj strukturi i svježini uživati sa svakim zalogajem - probajte već danas!