Obavijesti

Promo sadržaj

Koji sport je najbolji za moje dijete?

Koji sport je najbolji za moje dijete?
3

Sportovi koji su primjereni ranoj školskoj dobi su oni koji uključuju osnovne motoričke aktivnosti: atletika, plivanje, nogomet, košarka, gimnastika, ples, tenis, borilačke vještine, klizanje i skijanje

„Koji sport je najbolji za moje dijete?“ pitanje je koje si postavljaju mnogi roditelji kada njihova djeca odluče odabrati neki sport za sebe. Pravo vrijeme za odabir sporta je rana školska dob, dakle ona od šeste do devete godine djetetovog života.

Kod izbora sportske aktivnosti važno je uzeti u obzir ne samo motorički, kognitivni i socijalni razvoj, već i karakter djeteta. Idealno bi bilo da dijete sudjeluje u izboru sporta kojim će se baviti i ne inzistirati na sportu kojim se ono ne želi baviti.

Dobro je omogućiti djetetu da se okuša u više sportova kako bi moglo izabrati čime se želi baviti. Sportovi koji su primjereni u ranoj školskoj dobi su oni koji uključuju osnovne motoričke aktivnosti: atletika, plivanje, nogomet, košarka, gimnastika, ples, tenis, borilačke vještine, klizanje i skijanje.

Ni od jednog sporta ne treba strahovati 

U ovoj dobi se djetetu može dogoditi da je sporije, slabije, niže ili nespretnije od ostalih u ekipi te samim time izgubi interes za sportom. Zato je za najbolje u početku izabrati bazične sportove – gimnastiku, plivanje i atletiku – te borilačke sportove ili tenis.

Dijete te dobi ima puno bolju koordinaciju vida i motorike, te se u ovoj dobi djeca mogu početi baviti sportovima u kojima je potrebno brzo donošenje odluka i motorička reakcija, poput rukometa ili odbojka.

Ovo je dob u kojoj počinje pubertet, te se ubrzava rast i razvoj djeteta. U tom procesu mogu postojati velike individualne razlike, osobito u kontaktnim sportovima u kojima uslijed razlika u rastu i razvoju djece iste kronološke dobi može biti povećan rizik od ozljeda. Ni od jednog sporta, međutim, ne treba strahovati već mu samo treba pristupiti ozbiljno i uz što bolje stručno vodstvo.

Erste Plava liga je mnogima prvi susret sa sportom

Erste Plava liga je u posljednjih 11 godina mnogim osmoškolcima bila prvi susret sa sportom i natjecanjem. Kroz ovo najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj, tisuće djece u svim našim regijama imaju priliku iskusiti radost natjecanja, izgraditi prijateljstva i razviti ljubav prema sportu. 

Učenice i učenici od 1. do 6. razreda na kvalifikacijama u Vukovaru, Osijeku, Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru, Kninu i Makarskoj imaju priliku natjecati se protiv svojih vršnjaka u trkačkim, skakačkim i bacačkim disciplinama i izboriti nastup na finalu na Boris Hanžeković memorijalu.

Roditelji, nastavnici i treneri imaju mogućnost sudjelovanja na NTC seminarima doktora Ranka Rajovića o utjecaju sporta na razvoj dječjeg mozga i učenju kroz igru, a djeca u sportskom kampu Blanke Vlašić i dr. Rajovića.

Link za prijavu na Erste Plavu ligu

Link za prijavu na NTC ljetni kamp

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Utjecaj sporta na razvoj mozga: Dijete se još u najranijem djetinjstvu voli natjecati
PROMO

Utjecaj sporta na razvoj mozga: Dijete se još u najranijem djetinjstvu voli natjecati

„Ponovit ću to sto puta ako treba, današnja djeca se premalo kreću, što negativno utječe na razvoj mozga. Naša djeca imaju smanjene regije mozga jer se ne kreću dovoljno“, kaže doktor Rajović

Važnost trenera u dječjem sportu
PROMO

Važnost trenera u dječjem sportu

„Postoji jedna zamka. Djeca ne bi smjela prerano početi trenirati onako kako treniraju odrasli i vrhunski sportaši. Trening djece se uvelike razlikuje od treninga vrhunskih sportaša“, kaže poznati kondicijski trener Dejan Vojnović
Mali leksikon financijske pismenosti
PROMO

Mali leksikon financijske pismenosti

Za ostvarenje nekih želja potrebno je i malo štedjeti – ne potrošiti svaki euro odmah, kako bismo ih skupili na hrpu i tada za njih dobili nešto veće što baš jako želimo