Obavijesti

Promo sadržaj

Za pojavu gljivica u domu odgovorni su i izvođači i projektanti

Za pojavu gljivica u domu odgovorni su i izvođači i projektanti
1

Direktor hrvatske podružnice tvrtke Schöck, koja na hrvatskom tržištu djeluju pod imenom Nosivi građevinski elementi, govori o mogućnostima korištenja toplinske i zvučne izolacije

Gost ovotjedne Koordinacije je Michael Unterhofer - prvi čovjek njemačke tvrtke Schöck u RH, koja na hrvatskom tržištu djeluju pod imenom Nosivi građevinski elementi. Ova tvrtka još od 1962. godine postavlja standarde u racionalizaciji gradnje i optimiziranju učinkovitosti s obzirom na troškove i energiju. Teme našeg razgovora su mogućnosti korištenja toplinske i zvučne izolacije. Radi se o najvažnijem dijelu svakog objekta koji se, nažalost, u procesu gradnje često zanemaruje.

Poznato je da svaki investitor prilikom izgradnje razmišlja na čemu uštedjeti. Pa se postavlja i pitanje važnosti zvučne i toplinske izolacije. Recite nam zašto ne smijemo štedjeti na kvalitetnoj zvučnoj i toplinskoj izolaciji i zašto je ona važna.

Unterhofer: Upravo toplinsku i zvučnu izolaciju treba izvoditi što je kvalitetnije moguće, prema najmodernijim standardima izgradnje. Jasno je da su i toplinska i zvučna izolacija faktor koji jamči kvalitetnu i održivu zgradu. Samim time na njoj ne bi trebalo štedjeti.

Zapravo je dugoročno isplativije ne štedjeti na izolaciji.

Unterhofer: Pa da. Ako se u fazi izgradnje štedi na toplinskoj izolaciji, gotovo sigurno će se u nekom trenutku pojaviti određena građevinska šteta. Primjerice ako govorimo o toplinskom mostu, izgledno je očekivati pojavu kondenzacije koja posljedično dovodi do problema s gljivicama. A to je kasnije gotovo nepopravljiv vid štete koji se godinama povlači.

Posljedica se može donekle sanirati, ali sam uzrok štete teško. I zato o tome na vrijeme treba voditi brigu, već od faze projektiranja, a zatim i izvođenja radova.

Može li se nekvalitetna zvučna i toplinska izolacija nekako zakrpati ili je bolje rušiti i potpuno mijenjati?

Unterhofer: Vanjsku ovojnicu zgrade je jako teško parcijalno sanirati. Može se pokušati pojedinačnim zahvatima, ali u konačnici je najbolje nakon određenog protoka vremena ili u slučaju pojave neke vidljive štete obnoviti kompletnu ovojnicu zgrade.

Što su toplinski mostovi, kako smanjiti njihov utjecaj i kako je nastao Schöck Isokorb pogledajte u priči s jednog zagrebačkog gradilišta.

Vaš proizvod Schöck Isokorb proslavio je više od 40 godina postojanja. Jeste li to nekako obilježili?

Unterhofer: Jesmo, uglavnom raznolikim marketinškim aktivnostima budući da se radi o tek jednom proizvodu iz cjelokupnog Schöckovog portfelja. U zadnjih 40 godina se Schöck Isokorb zaista etablirao u zemljama u našem susjedstvu, a polako postaje prihvaćen i u Hrvatskoj.

Na koji način Schöckovi proizvodi moderniziraju gradnju?

Unterhofer: Ponajprije po pitanju kvalitetne toplinske izolacije. Što unutar pojedinačnog objekta, a što u cjelovitoj građevini kroz vanjsku ovojnicu zgrade. Problemi s toplinskim mostovima sve češće dolaze do izražaja, a u tom smislu Schöck Isokorb dolazi kao ispravno tehničko rješenje koje doprinosi boljitku cijele zgrade.

Kad govorimo o Schöck Isokorb liniji, ne govorimo samo o toplinskim mostovima, nego i o statičkom ojačanju. Na koji način se ono postiže?

Unterhofer: Pa zapravo, službena definicija proizvoda je da je to nosivi toplinsko-izolacijski element. Uzmimo za primjer jednu balkonsku ploču. Schöck Isokorb ne samo da je toplinski izolira, nego u statičkom smislu odvaja balkonsku ploču od stropne. Stoga je potrebno da on ima nosivu funkciju jer mora osigurati da balkon čvrsto stoji.

Više od 60 godina revolucionizirate rad na gradilištima. Što nas očekuje u idućih 60?

Unterhofer: Siguran sam da će tvrtka Schöck nastaviti razvijati moderne proizvode, ali i tehnička rješenja u skladu s tim kako će se mijenjati građevinski trendovi.

Pogledajte cijelu emisiju i pretplatite se na naš YouTube kanal kako ne biste propustili najzanimljivije i najaktualnije vijesti iz građevinskog svijeta.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Debljina i probiotici
PROMO

Debljina i probiotici

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), preko 65 % Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a taj broj stalno raste, što predstavlja veliki javno-zdravstveni problem.

Ponosni na povijest, uzbuđeni za budućnost!
PROMO

Ponosni na povijest, uzbuđeni za budućnost!

Karlovačko pivo specijalnim izdanjem slavi 170. rođendan
Predstavljen program ovogodišnjih Dana Grada Čakovca
PROMO

Predstavljen program ovogodišnjih Dana Grada Čakovca

Konferencijom za novinare održanom u Caffe baru „Bedem“ u petak je predstavljen dio programa kojim će se obilježiti Dan Grada Čakovca.