Obavijesti

Recept za dobar početak dana uz Franck 100% Arabicu

Recept za dobar početak dana uz Franck 100% Arabicu
5

Branko Ognjenović predstavio smoothie napitak s dodatkom mljevene Franck kave, u sklopu projekta Franckove priče o kavi uz kavu

U sklopu projekta Franckove priče o kavi uz kavu, danas je na Festivalu vitalnosti održana gastro radionica o pripremi mljevene kave i dobrom početku dana uz smoothie napitak s dodatkom mljevene Franck 100% Arabice.

Uz voditeljicu Marijanu Batinić, naš poznati majstor kuhar Branko Ognjenović je, spravljanjem Franck 100% Arabice, pokazao kako pravilno pripremati mljevenu kavu kako bi iz nje „izvukli“ sve arome prirodno prisutne u zrnima kave. Sudionici su mogli kušati i finu kombinaciju smoothie napitka s dodatkom Franck 100% Arabice čiji je recept Ognjenović predstavio kao dobar jutarnji izbor.   

 „Za pripremu vrhunske mljevene kave, uvijek je važna kvaliteta sirovine. Franckova 100% Arabica je idealna jer je riječ o mješavini odabranih zrna isključivo sorte arabica koju posebno volim zbog slatkoće i prirodne arome čokolade, lješnjaka i badema. Iako se ova kava može pripremati na više načina, ja svoju jutarnju najviše volim pripremati u džezvi. Uživam upravo u mljevenoj kavi i tom cijelom ritualu kuhanja pri čemu miris kave ispuni cijelu kuću“, rekao je Branko Ognjenović.

Nutricionistica Diana Gluhak u svom je izlaganju otkrila zanimljivosti o kavi, preferencijama hrvatskih kavoljubaca, ali i očuvanju izvorne arome kave:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 „Kava najljepše miriši neposredno nakon mljevenja. Nekada se kupovala u zrnu i mljela, no njezin miris brzo ishlapi. Ukoliko je vakumirana, mljevena kava duže će zadržati svoje arome. Nakon otvaranja, važno ju je dobro zatvoriti te, po mogućnosti, držati u hladnjaku. Tako će se dulje očuvati svježina. Prvo što nas i dan danas privuče kod mljevene kave je upravo njezin nepogrešiv miris i osebujan okus koji titra u ustima i u kojeg se tako lako zaljubimo, a ovakva kombinacija – dodatka mljevene u smoothie je izvrstan izbor za dobar početak dana.

Prednosti vakuumiranog pakiranja

Kako je istaknula, veliki broj prehrambenih proizvoda potrebno je očuvati od utjecaja kisika tijekom skladištenja što se može provesti na nekoliko načina, a jedan je i  evakuacijom kisika iz ambalaže odnosno vakuumiranim pakiranjem kave. Upravo zbog očuvanja od utjecaja kisika, Franck na tržište plasira kavu u posebnom vakuumiranom pakiranju specifičnog oblika ciglice koje jamči očuvanje izvorne arome i okusa kave.

Franck 100% Arabica

Franck 100% Arabica mljevena je kava za domaćinstvo nastala mješavinom pomno odabranih zrna isključivo sorte arabica. Odlikuje se aromatskim bogatstvom, slatkoćom i blagošću, dok dominantna, prirodno prisutna aroma čokolade prožeta notama lješnjaka i badema pruža savršen užitak ispijanja.

Može se pripremati na nekoliko načina - u džezvi, kafetijeri, kao filter kava ili pomoću metode french pressa, a posebnim načinom mljevenja Franckov je razvojni tim postigao optimalnan omjer grubih i finih čestica što garantira jednako bogat okus bez obzira na način pripreme.  

Branko Ognjenović preporučuje:

Kuhanje mljevene kave

U odgovarajuću posudu  odmjeriti cca 200 ml hladne vode te ostaviti da voda zavrije. Maknuti posudu s grijača te dodati  2 velike žlice kave te lagano promiješati. Posudu vratiti na grijač i ostaviti da se pjena lagano digne. Napitak prije posluživanja ostaviti 2-3 min. da se talog slegne. Dodatak šećera i mlijeka po želji.

Smoothie "Grah koji uživa u kavi!"

1 šalica kave, ohlađene

1 šalica mlijeka, za bolji okus možete koristiti bademovo mlijeko

100 g smeđeg kuhanog graha, može iz konzerve – ocijeđenog i ispranog

1 žličica meda

½ žličice cimeta

4-5 suhih marelica, sitno nasjeckanih

1 kuglica sladoleda od vanilije

1 šalica leda, zdrobljenog

Priprema:

U skuhanu kavu dodamo sitno sjeckane marelice i pustimo da omekane. Grah iz konzerve ocijedimo i dobro isperemo. U blender stavimo sve sastojke. Miksamo dok smoothie ne postane skroz gladak. Preliti u čašu i uživati! Po želji ukrasiti listićima melise.

Majstor Kuhar

Branko Ognjenović,

Akademik kulinarstva

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1