Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pčele okupirale krošnju drveta na stanici Kvaternikova trga

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 6

Bile su na visini oko 2,5 metra. prolaznici su u pomoć pozvali policiju, a oni pčelare. Na drvo su postavili košnicu u koju su pčele polako ušle te su ih odnijeli u prirodu

Na drvetu kod tramvajske stanice na Kvaternikovu trgu u Zagrebu u petak ujutro prolaznici su primijetili pčele. Pozvali su pomoć. Ubrzo je policija ogradila dio oko drveta, a pozvali su i dežurne pčelare. 

- Bile su na visini oko 2,5 metra. Vjerojatno su čekale da se vrati pčela izvidnica koja je tražila gdje će se nastaniti i otišle bi dalje. Ti rojevi nisu agresivni, no bolje da smo ih odmah maknuli - kazao je Dražen Jerman, dežurni pčelar. Na drvo je postavio pletenu košnicu u koju su pčele polako ušle te ih je odnio u prirodu. 

Dražen i njegovih dvadesetak kolega članovi su Udruge pčelara Pčelinjak koja dežura na području Zagreba. Kažu kako je u svibnju i lipnju vrijeme rojenja pčela, pa pčele zalutaju u grad. Situaciju tada spašavaju dežurni pčelari uz pomoć vatrogasaca ili djelatnika Zrinjevca. Pčelare, zatreba li, u košari podignu do roja visoko u krošnji. Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba ove godine je imalo stotinjak intervencija. 

Komentari (1)
  • Čudno ponašanje pčela u ovoj godini.Do sada 100 intervencija.Puno.???

    9. 6. 2012,   13:41