Obavijesti

Reporteri

Komentari 2

Spas u zadnji čas: Za dlaku ih promašila odlomljena žbuka

Spas u zadnji čas: Za dlaku ih promašila odlomljena žbuka
3

Dva muškarca šetala su centrom Ogulina. Čuli su krckanje. Podigli su pogled i vidjeli kako prema njima pada dio žbuke s knjižnice. Maknuli su se u zadnji tren

VIDEO

Prijatelj i ja u srijedu smo ostavili djecu u dvorani na treningu i šetali kraj knjižnice u Ogulinu. Dok smo prolazili kraj nje začuo sam krckanje. Pogledao sam prema gore i vidio komad žbuke kako nam pada na glavu. Prijatelj je bio do zida i u stotinki sam ga zgrabio za majicu i povukao prema kolniku. Uspjeli smo se odmaknuti korak, dva unatrag i u taj čas se žbuka obrušila na tlo i razlomila u komade. Prijatelja je čak malo okrznula za majicu. Srećom pa tada niti kolnikom nije prolazio niti jedan auto jer je dio žbuke odletio i na cestu, kaže Bernard Bartulović (39) iz Ogulina koji je u srijedu oko 20 sati brzom reakcijom spasio prijatelja, ali i sebe. 

- To je bilo potpuno neočekivano štoviše jer znamo da je zgrada knjižnice novouređena za što je potrošen veliki iznos novaca. Samo minutu prije nas tuda je prošao i čovjek s malim djetetom u naručju. Ne mogu niti zamisliti što bi se dogodilo da je to palo na dijete - priča Bernard u nevjerici, te dodaje da se preko puta knjižnice nalazi stara zgrada koja je u dosta lošem stanju i na njoj stoji natpis upozorenja na opasnost zbog otpadanja dijelova fasade. 

- Kraj knjižnice smo hodali opušteno, no da takva opasnost prijeti i s novouređene zgrade to sigurno nismo očekivali. Dobro je to prošlo, no pitam se u što su utrošeni silni novci kada se zgrada već sada raspada. Nismo mogli vjerovati da se to dogodilo i otišli smo, a kasnije smo vidjeli da je stigla policija i da je žbuka maknuta, no nisu postavljeni nikakvi znakovi upozorenja. Idućeg dana sam doznao da se radi o stiroporu koji je bio ožbukan ispod krova zgrade, no odlomio se komad od jednog metra, a ispod njega se vidi sijeno – objašnjava Bernard.

Mirjana Mazor, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice nam je kazala da je do toga došlo jer je tijekom zime nastala šteta na krovu, no nije znala da je netko od građana mogao nastradati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zbog jakog vjetra i snijega tijekom zime se odmaknuo crijep na krovu. Padale su kiše i to je vjerojatno doprinijelo otpadanju žbuke uz krov. Štetu smo već prijavili Gradu Ogulinu i u postupku smo za dobivanje sredstava od osiguranja za sanaciju štete – kazala je ravnateljica.     

Vrtoglavih 18,3 milijuna kuna uloženo je u uređenje i obnovu nekadašnje zgrade Doma Hrvatske vojske koja je preuređena u Narodnu knjižnici i čitaonicu. Knjižnicu je svečano otvorila tadašnja premijerka Jadranka Kosor zajedno s četvero ministara u studenom 2011. godine. 

Ministarstvo kulture je financiralo njeno uređenje sa 8 milijuna kuna, a ostalo se financiralo sredstvima županijskog i gradskog proračuna. Knjižnica je uređivana sedam godina za što je raspisano devet javnih natječaja. Oporba vladajućih upozoravala je da je knjižnica bila adut za parlamentarne izbore jer je nakon službenog otvorenja knjižnica ponovno zatvorila vrata jer u njoj još nije bila niti instalirana informatička oprema za čije se radove tek nakon otvorenja birao izvođač radova. 

Isto tako oporba je upozoravala da je vlast pogodovala podobnim tvrtkama jer u posao uređenja knjižnice gotovo da i nisu bili uključeni lokani obrtnici i građevinari, te da je u potkrovlju knjižnice uređena luksuzna sala za 7,7 milijuna kuna koja se koristi tek nekoliko dana u godini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....