Obavijesti

S kvalitetnijim uređajem uštede mogu biti znatne 

S kvalitetnijim uređajem uštede mogu biti znatne 
5

Vrućine za ljetnih dana iziskuju učestalo i svakodnevno korištenje klima uređaja. Potrošnja struje prilikom korištenja klime izdatak je s kojim moramo računati.

Na odgovor koji klimatizacijski uređaj kupiti i kako ga održavati kako bismo smanjili račune za struju ali i čuvali svoje zdravlje, odgovor daju stručnjaci za klime iz tvrtke Veka-ing koja se bavi uvozom i distribucijom klimatizacijske opreme.

U Veka-Ingu tvrde kako je potrošnja električne energije izravno povezana s efikasnošću klima uređaja. Procjena je će prosječan klima uređaj koji radi osam sati na dan potrošiti 350 kuna električne energije mjesečno. U istim će uvjetima kvalitetan uređaj, primjerice inventarski Toshiba Daiseikai V potrošiti svega 200 kuna što je čak 80 posto manje od prosječnog klima uređaja.

S kvalitetnijim uređajem uštede mogu biti znatne 

Uštede s kvalitetnim klima uređajem mogu biti zaista visoke. Primjerice, sa spomenutim Daiseikai V modelom u pet godina korištenja može se samo na eklektičnoj energiji uštedjeti i do 6.800 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pri izboru opreme, savjetuju, uputno je napraviti termodinamički proračun prostora kako bi se utvrdilo koja je snaga klima uređaja adekvatna za takav prostor jer u slučaju da odaberete preslab uređaj, potrošnja električne energije može biti znatno veća u odnosu na snažniji uređaj u identičnom prostoru. 

Radi toga, savjetuju u Veka-Ingu, bolje je potrošiti više na kvalitetniji i efikasniji klima uređaj koji će smanjiti potrošnju električne energije te na taj način, kroz određeni vremenski period vratiti investiciju.

Održavanje klima uređaja 

Vrlo je bitno, tvrde, klima uređaj pravilno održavati. Uputno je klima uređaj servisirati jednom godišnje ako se koristi više od 60 dana u godini odnosno jednom u dvije godine ukoliko se klima ne koristi često.

- Prilikom servisa ispiru se filteri i dezinficira isparivač. Ujedno se provjerava prohodnost odvoda kondenzata i tlak u klimatizacijskom sustavu te je takav servis preduvjet za savršeno funkcioniranje klimatizacijske opreme čak i pri maksimalnom opterećenju – rekli su u Veka-Ingu. 

Pažnju valja obratiti i na način korištenja uređaja. Idealna temperatura unutarnjeg prostora u pravilu je 7 do 8 stupnjeva niža od vanjske temperature. Točnije, ako vanjska temperatura iznosi 35 stupnjeva, klimu je potrebno podesiti na 27 do 28 stupnjeva. Ukoliko se pretjera s razlikom unutarnje i vanjske temperature, moguć je temperaturni šok što ima nepovoljno djelovanje posebno kod osoba sa zdravstvenim problemima.

Ukoliko se klima uređaj koristi tijekom noćnih sati, u Veka-Ingu savjetuju uključivanje noćnog rada uređaja, kada se smanjuje brzina vrtnje kompresora te samim time pada razine buke i potrošnja električne energije.

Ostali štedljivi modelu po odabiru Veka-inga:

Mitsubishi Electric Kirigamine Zen
Nagrađivani dizajn unutarnje jedinice (iF award 2011)
Dostupan u 3 boje: bijela, siva i crna
Catechin filterski sustav koji djeluje protuvirusno
7-dnevni timer

Energetski razred A
COP 4,57
Cijena: 8413,00 kn

Mitsubishi Electric Kirigamine FD
Najviša efikasnost i iznimno niska razina buke (20 dB)
Visoko efikasan filterski sustav Plasma Duo
I-see senzor za optimizaciju temperature
7-dnevni timer

Energetski razred A
COP 5,25
Jamstvo 2 godine
Cijena: 8585,00 kn

Toshiba Suzumi Plus
Inverterski uređaj visoke efikasnosti
Učinkovit aktivni filterski sustav IAQ
Funkcija samočišćenja

Energetski razred A
COP 4,27
Cijena: 6125,00 kn

Toshiba Super Daiseikai V
Najefikasniji uređaj na tržištu
Plasma filterski sustav koji uklanja čestice veličine 0,001 µm
Catechin filterski sustav protiv plijesni

Energetski razred A
COP 5,36
Cijena: 10.762,00 kn

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi