Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sami složite svoj smartphone koji duže traje i ne zagađuje

None Foto: Thinkstock 2

Mobilni telefoni koji čuvaju okoliš a istodobno vama pružaju mogućnost da ih složite točno onako kako želite da rade i izgledaju? Možda uskoro i dolaze na tržište

Zamislite budućnost u kojoj proizvođači više razmišljaju o zaštiti okoliša, a ujedno i željama i idejama korisnika. Zamislite kako umjesto da svakog dana bacamo milijune tona elektroničkog otpada maksimalno recikliramo sve resurse koje imamo, a time i produžujemo i vijek trajanja proizvoda. Praksa pokazuje kako se elektronički uređaji najčešće odbacuju zbog problema na jednom jedinom dijelu tehnologije - što zapravo znački kako bi se ti uređaji mogli nastaviti koristiti i dalje samo uz potrebnu zamjenu dijelova.

Otpad koji nastaje kao posljedica bacanja zastarjelih elektroničkih uređaja jedan je od najbrže rastućih izvora zagađenja na svijetu. Brojni stari televizori, mobilni telefoni, klasični telefoni, printeri, računala, dijelovi raznih strojeva, kućanski aparati itd. danas završavaju na deponijima diljem svijeta, dok istovremeno, gotovo mahnito kupujemo novu tehnologiju, nove "pomagače" u našim životima koji, koliko god nam zaista i olakšavaju život, imaju jednu veliku manu. A to je: vijek trajanja.

Napravljeno za trajanje ili za bacanje?

Tako je. Možemo slobodno, bez bojazni konstatirati kako većina modernih uređaja nije stvorena za trajanje. Odnosno, razvoj tehnologije često je toliko brz da npr. mobilni telefon koji je prije samo 2 godine bio najbolji na tržištu, sada postaje nedostatan za obavljanje nekih bitnih funkcija. Naravno, to se ne može primijeniti za sve aspekte tehnologije no posebno je aktualno kada govorimo o tzv. pametnim mobilnim telefonima. 

No, mnogi uviđaju kako se stvari moraju promijeniti. Jedan od njih je i nizozemski dizajner Dave Hakkens osmislio je koncept nazvan Phonebloks. Radi se o revolucionarnom konceptu koji za cilj ima spajanje naizgled nespojivog. Kreiranje idealnog uređaja za korisnike koji ujedno, zahvaljujući svojoj izradi omogućuje veću i dužu uporabljivost u smislu da je sastavljen od raznih dijelova pričvršćenih na zajedničku bazu. Taj način sklapanja omogućuje laganu izmjenu raznih dijelova, poboljšavanje funkcija mobitela i razne druge mogućnosti. 

Zasad ovu ideju podupire više od 300.000 ljudi diljem svijeta, a ideja je do 29. listopada skupiti čim veću potporu za ovaj projekt koji će tada biti prezentiran svjetskom tržištu i potencijalnim tvrtkama partnerima. Više saznajte ovdje i ovdje.

Što mislite na ovoj temi? Ostavite svoj komentar na našem Facebook profilu!