Obavijesti

Show

Komentari 17

15 filmova bez 'happy enda': Ostali smo preneraženi krajem

15 filmova bez 'happy enda': Ostali smo preneraženi krajem
1

Donosimo pregled filmova koje smo uživali gledati, ali čiji su nam krajevi bili poput hladnog tuša. Iznenađujući, nenadani, neočekivani krajevi, koje bez problema pamtite do kraja života

VIDEO

Znate ono kako u filmovima očekujemo da se glavni junak, nakon mučne borbe u kojoj je porazio sve neprijatelje, sredio glavnog zlikovca i uništio pola grada (sve za pravdu), na bijelom konju odveze u suton, pušeći kubansku cigaru i držeći lijepu djevu u naručju. No lijepa djeva nije mu rekla svoju najveću tajnu, i tu dolazi - PREOKRET!!!

U ovom članku bavimo se upravo tim zapletima radnje koje možemo pronaći u 15 filmova koji su nas iznenadili, pa i šokirali, stoga su bili idealni za ovu temu.

Također, napominjemo da u tekstu može biti spojlera. Krenimo!

'Psiho' (1960.)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Remek-djelo Alfreda Hitchcocka jedan je od najboljih psiholoških horora ikada, a postavio je mnoge standarde kinematografije koje možemo vidjeti u današnjim filmovima.

Radnja prati tajnicu ureda za nekretnine koja od šefa ukrade ogromnu svotu novca, te se odveze u nepoznato kako bi započela novi život, te pritom odluči prenoćiti u motelu Bates gdje se nalazi naoko šarmantni mladić Norman Bates koji s bolesnom majkom živi u kući preko puta. Ili...? Kraj filma podsjeća nas da se ne trebamo bojati duhova i nadnaravnih pojava, već poremećenog ljudskog uma.

'Rosemaryna Beba' (1968.)

Još jedan vrhunski horor s kraja 60-ih godina djelo je slavnog redatelja Romana Polanskog. Film nas upoznaje s Rosemary, trudnicom uvjerenom da joj suprug bebu želi žrtvovati za okultni obred. Na kraju filma Polanski će nam pokazati da Rosemary generalno i nije bila tako daleko od istine. Zapravo, istina je još više zastrašujuća.

'Dan ludila' (1993.)

'Dan ludila' sasvim je sigurno jedna od najboljih uloga Michaela Douglasa u kojoj glumi čovjeka frustriranim svakodnevnim manjkavostima u društvu i svijetu oko sebe, a kako bi to 'popravio', poduzet će prilično ekstremne mjere. Douglasova uloga podjednako tumači negativca i antiheroja, a posljednja scena s Robertom Duvallom i njihov međusobni dijalog među najboljima je viđenima u filmu, uopće.

'Léon: Profesionalac' (1994.)

Jean Reno, Natalie Portman i Gary Oldman ulogama u 'Léon: Profesionalac' obilježili su početak produkcije francuskog blockbuster filma. Jean Reno glumi Léona, plaćenog ubojicu kojemu se igrom slučaja tijekom filma pridruži tada mlada Natalie Portman (Mathilda). 'Léon: Profesionalac' prerasta u fantastičnu priču o gotovo pa očinskoj ljubavi Léona prema Mathildi, a kraj filma i više je no tragičan, kako za Léona, tako i za gledatelja.

'Hrabro srce' (1995.)

Mel Gibson nije bez vlastitih mušica koje su posljednjih godina izlazile na površinu, no neosporno je da je Gibson vrhunski redatelj. 'Hrabro srce' njegov je prvi blockbuster pothvat kojeg je režirao, ali i u kojem je tumačio glavnu ulogu škotskog heroja Williama Wallacea čija je želja odcijepiti se od engleske čizme, i to pod svaku cijenu. Wallace je bio spreman platiti najskuplju cijenu za slobodu, što je jasno potvrdio prilično mučan i emotivan kraj filma koji nije šokirao, ali poželjeli smo malo ljepši svršetak.

'Mistična rijeka' (2003.)

'Mistična rijeka' je jedno od možda i najboljih redateljskih ostvarenja živuće legende filma, Clinta Eastwooda u kojemu radnja prati tri prijatelja pogođena zajedničkom tragedijom, zbog koje je jedan od njih zauvijek ostao obilježen. Vrhunske uloge koje tumače Sean Penn, Tim Robbins i Kevin Bacon, kao i sporedne uloge Laurencea Fishburnea i Marcije Gay Harden dodatno podižu atmosferu u filmu, a kraj je pokazao kako se žrtva zbog osobne tragedije lako pretvori u zlikovca.

'Dvanaest majmuna' (1995.)

Da Bruce Willis nije glumac isključivo za akcijske filmove i akcijske komedije, nakon Tarantinovog 'Paklenog šunda' pokazao je i u znan-fan trileru 'Dvanaest majmuna'. Willis u filmu tumači ulogu putnika kroz vrijeme čiji je zadatak pronaći odgovor za apokalipsu uzrokovanu smrtonosnim virusom, i eventualno je spriječiti. Ukoliko niste gledali film, nećemo nagovijestiti kraj, no obzirom da se nalazi na našoj listi, možete pretpostaviti ishod. Također, tu je i fantastični Brad Pitt.

Spomenimo da je po filmu snimljena i istoimena serija.

'Zelena milja' (1999.)

O 'Zelenoj milji' generalno ne treba previše trošiti riječi, osim navesti da se radi o apsolutno nevjerojatnoj fantastičnoj drami Franka Darabonta baziranoj na romanu Stephena Kinga, u kojoj fenomenalni Tom Hanks tumači glavnu ulogu. Film prepričava priču o takozvanoj Zelenoj Milji koja predstavlja zatvor za osuđenike na smrt kojima se jednog dana pridruži i znameniti John Coffey, čije se prezime izgovara kao kava, ali piše drugačije.

Ako film gledate prvi puta, ne libite se zaplakati. Ipak pišemo o filmu redatelja odgovornog za 'Iskupljenje u Shawshanku'.

'Titanic' (1997.)

Iako sumnjamo da postoji osoba koja prati filmske vijesti, a da nije pogledala 'Titanic', ovo smo blockbuster ostvarenje Jamesa Camerona jednostavno morali uvrstiti na listu, iz jasnih razloga. Dovraga Rose, bilo je dovoljno mjesta!

'Klub boraca' (1999.)

Postoji li jedan film koji bi trebao biti apsolutni benchmark za pojam (oprostit ćete nam na izrazu) 'mindf*ck', tada je to sasvim sigurno 'Klub boraca' Davida Finchera, film u kojem glavne uloge tumače Brad Pitt i Edward Norton. Ili ipak samo jedan od njih dvojice?

'Magla' (2007.)

Još jedna filmska adaptacija romana Stephena Kinga, i još jedan film Franka Darabonta. Ovoga se puta radi o odličnom hororu smještenom u gradu Shreveport, u saveznoj državi Louisiana, kojeg kompletno okupira zagonetna magla. Kasnije će se ispostaviti da magla i nije toliko bezazlena, a kraj je mogao biti daleko bolji da je Thomas Jane bio samo malo više strpljiv.

'Pokojni' (2006.)

Pazite ovu postavu: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Mark Wahlberg, Jack Nicholson, Martin Sheen, Vera Farmiga, Alec Baldwin, kojima se pridružuje i Martin Scorsese kao redatelj. 'Pokojni' je remake hongkonškog hita 'Pakleni poslovi', a u pitanju je napeti krimi triler koji se bavi bostonskim mafijaškim podzemljem u koje bostonska policija šalje svog najboljeg operativca kako bi kao dvostruki agent razotkrio mafijaškog bossa. Film je prepun napetosti i obrata, a gledate li ga prvi puta, kraj bi vas mogao šokirati.

'Terminator 2: Sudnji dan' (1992.)

Režisersko remek-djelo Jamesa Camerona i vjerojatno najbolja uloga Arnolda Schwarzeneggera donijeli su možda i najbolje akcijsko ostvarenje u povijesti filma. Fantastična radnja, izvrsne uloge Schwarzeneggera, Linde Hamilton i Roberta Patricka, kao i apsolutno nevjerojatni specijalni efekti koji kao da odbijaju ostarjeti, sve su to obilježja 'Terminatora 2', filma na čijem su kraju i pravi muškarci zaplakali.

'Privedite osumnjičene' (1995.)

Dok je 'Klub boraca' standard za pojam "mindf*ck" u filmu, 'Privedite osumnjičene' bio bi standard za preokret u radnji. Zanimljivo je da se i danas, 21. godinu kasnije, još uvijek vode polemike o tom preobratu na kraju filma. No eto, nije film bez razloga dobio nagradu Oscar za najbolji scenarij, kao i Kevin Spacey za najbolju sporednu ulogu.

'Sedam' (1995.)

Prije nego što opišemo ovaj zadnji film, samo da napomenemo da ova lista nije kronološki poredana. Stoga 'Sedam' nije nužno prvi na ovoj listi. Ali je definitivno jedan od najboljih krimi trilera u povijesti filma, kojeg su neponovljivom glumačkom izvedbom obogatili Brad Pitt, Morgan Freeman i Kevin Spacey, kao i Gwyneth Paltrow u sporednoj ulozi. Za režiju se pobrinuo guru trilera i obrata, David Fincher, a kraja filma se zapravo i ne želimo sjetiti. Toliko je grozan.

To je to! Što kažete na naš popis? Koje biste filmove vi stavili, i koji su vas filmovi šokirali obratom? Napišite nam u komentarima!

Izvor: adria.ign.com

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode