Obavijesti

Show

Komentari 11

20 godina kasnije: Nirvana je "In Utero" snimila u dva tjedna

20 godina kasnije: Nirvana je "In Utero" snimila u dva tjedna
7

Nirvanin album "In Utero" je službeno objavljen 13. rujna, a debitirao je na prvom mjestu Billboardove top liste. U prvom tjednu objave prodan je u 180.000 kopija

VIDEO

Posljednji studijski album Nirvane objavljen je prije točno 20 godina, 13. rujna 1993. godine. "In Utero" je zadnji album prije smrti pjevača benda, Kurta Cobaina, a producirao ga je Steve Albini. 

Nirvana je postala svjetski fenomen nakon što je objavljen album "Nevermind" 1991. godine. Iako je njihova diskografska kuća DGC Records očekivala prodaju od 50.000 kopija albuma, album se rasprodao u milijune primjeraka diljem svijeta, a dečki iz Nirvane postali su zaslužni za promoviranje grunge pokreta u Seattleu te alternativnog rocka općenito.

Na produkciju prvog albuma požalila su se sva tri člana benda - pjevač Kurt Cobain, basist Krist Novoselic te bubnjar Dave Grohl

Na produkciju prvog albuma požalila su se sva tri člana benda - pjevač Kurt Cobain, basist Krist Novoselic te bubnjar Dave Grohl. Istaknuli su kako je produkcija albuma zvuk previše "izbrusila", a s time nisu bili zadovoljni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kurt Cobain je nakon toga rekao novinarima Rolling Stonea kako bi bio sretan da njihov sljedeći album producira Steve Albini. Dodao je da će za novi album izabrati najbolje pjesme s njihovih probi u studiju. Krajem 1992. godine bend je snimio nekoliko instrumentalnih pjesama, od kojih su neke odabrali i doradili za "In Utero". 

Producenta su osobno upoznali u studiju

Albiniju su poslali nekoliko demo snimki koje su snimili početkom 1993. godine u Brazilu dok su bili na turneji, a Albini je bendu poslao album PJ Harvey, "Rid of Me", kako bi smislili u kojem bi studiju mogli novi album snimati.

U veljači 1993. godine bend je otputovao u studio Pachyderm u Minnesoti, gdje su odlučili snimati album

U veljači 1993. godine bend je otputovao u studio Pachyderm u Minnesoti, gdje su odlučili snimati album. S producentom se nisu osobno upoznali dok se nisu sreli u studiju, a nakon toga su zajedno proveli dva tjedna. Krist Novoselic kasnije se požalio da dva tjedna uopće nisu izašli iz studija, već su konstantno radili. 

Albini je istaknuo kako je trojac relativno brzo sve odradio. Kurt Cobain je glas za sve pjesme na albumu snimio u samo šest sati, a kako bi pojačali zvuk, dodavali su gitaru i bubnjeve. 

Jedina "smetnja" na snimanjima albuma bila je Cobainova supruga Courtney Love, koja ih je došla na snimanjima posjetiti "jer joj je suprug jako nedostajao". Prema navodima jedne od djelatnica u studiju, Love je stvarala tenzije u bendu te je Cobaina cijelo vrijeme kritizirala zbog njegovog snimanja. 

Jedina "smetnja" na snimanjima albuma bila je Cobainova supruga Courtney Love, koja ih je došla na snimanjima posjetiti

Svjetski glazbeni kritičari, ali i sam bend, istaknuli su kako je "In Utero" bitno drugačiji od njihovog početka u glazbi. Zvuk im je bio "siroviji" te je produkcija bila potpuna drugačija. Pjesme za album napisane su nekoliko godina prije snimanja, a Cobain je rekao kako sve riječi pjesama koje se podudaraju s očinstvom su potpuno slučajne. Sve pjesme sa albuma napisao je upravo Kurt.

Album je prvo hito nazvati "I Hate Myself and I Want to Die", ali se kasnije ipak predomislio te su skupa postigli dogovor oko imena "In Utero". Sliku za omot albuma radio je Robert Fisher, koji je dizajnirao sve Nirvanine albuma i ranije. Ipak, ideju za naslovnu sliku mu je dao Kurt Cobain. 

Nirvana je na posljednju turneju krenula u listopadu 1993.

Album je službeno objavljen 13. rujna, a debitirao je na prvom mjestu Billboardove top liste. U prvom tjednu objave prodan je u 180.000 kopija. U listopadu iste godine bend je krenuo na turneju kako bi promovirali novi album, što je ujedno i njihova posljednja turneja prije Cobainove smrti. 

Album je službeno objavljen 13. rujna, a debitirao je na prvom mjestu Billboardove top liste

"In Utero" je uvršten među najbolje rock albume svih vremena, a samo u SAD-u je prodan u 3,5 milijuna kopija. Kako bi proslavili 20. godišnjicu od izlaska albuma, DGC Records će objaviti reizdanje albuma 24. rujna ove godine. Sadržavat će remikseve i dorade pjesama sa albuma, kao i live DVD njihovog koncerta iz 1993. godine.

Popis pjesama albuma "In Utero":

"Serve the Servants" 

"Scentless Apprentice" (Cobain, Dave Grohl, Krist Novoselic) 

"Heart-Shaped Box" 

"Rape Me" 

"Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle" 

"Dumb" 

"Very Ape" 

"Milk It" 

"Pennyroyal Tea" 

"Radio Friendly Unit Shifter" 

"Tourette's" 

"All Apologies" 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'