Obavijesti

Show

Komentari 6

Afere koje su 'tresle' povijest: Njihove priče šokirale su svijet

Afere koje su 'tresle' povijest: Njihove priče šokirale su svijet
1

Neke ljubavne priče veće su od života, stoga se prepričavaju još godinama i utjecale su na tijek povijesti. Inspiracija su za mnoge napisane retke i velike ekrane

VIDEO

Mary Shelley i Percy Bysshe Shelley

Tada 16-godišnja britanska spisateljica Mary Godwin upoznala je 21-godišnjeg pjesnika Percyja 1814. i to na grobu svoje majke, sufražetkinje Mary Woolstonecraft. Percy je bio oženjen te se otuđio od svoje bogate aristokratske obitelji zbog želje da, umjesto da gomila bogatstvo, pomaže potrebitima.

Maryin otac nije se slagao s vezom te je prestao s njom pričati. Mlada spisateljica ostala je trudna, a Shelley se otuđio od trudne supruge. Ljubavnici su se vjenčali, a pjesnikova supruga počinila je samoubojstvo tako što se utopila. Mary je rodila četvero djece, od kojih su troje umrli odmah nakon poroda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Shelleyja je to dotuklo i pao je u tešku depresiju. Utopio se i umro prije 30. rođendana.

Elizabeth Taylor i Richard Burton

elizabeth_taylor_12_wenn1672494.jpg

I Elizabeth i Richard su bili u braku kada su se upoznali na setu filma 'Kleopatra' 1963., u kojem je Taylor nosila naslovnu ulogu. Glumica je bila u četvrtom braku, s Eddiejem Fisherom, a Burton s prvom suprugom Sybil Williams. Par se brzinski zaljubio, a njihova je veza privukla neviđenu pozornost medija koji su ih pratili na svakom koraku.

Samo devet dana nakon što se glumica rastala od prethodnog supruga, Elizabeth i Burton su objavili zaruke. 

via GIPHY

Taylor i Burton bili su na glasu kao najglamurozniji holivudski par. Kako su oboje bili vrlo temperamentni, imali su strastven odnos prožet alkoholom, svađama i nevjerojatnim luksuzom. Burton je suprugu obasipao poklonima, a briljirao je kada je u pitanju bio nakit. 

Razveli su se 1974., da bi se ponovno vjenčali sljedeće godine i opet razveli ubrzo nakon toga.

Charles Dickens i Nelly Ternan

Do 1875., viktorijanski spisatelj bio je na vrhuncu moći i slovio je za uzornog supruga i oca devetero djece. No onda je počeo aferu s glumicom Ellen 'Nelly' Ternan, koja je tada bila samo godinu dana starija od njegove najstarije kćeri.

Disckensov brak se raspao, a romansa s Nelly nastavila se sve do njegove smrti. Svih 13 godina njihove veze, romanopisac je pokušavao sakriti vezu s mlađahnom Nelly od javnosti. Vjeruje se da je Nelly inspirirala neke njegove mračnije likove, uključujući i Estellu u 'Velikim očekivanjima'. 

Njihova ljubavna priča predstavlja je neviđen skandal svog vremena, a glumca Ralpha Fiennesa inspirala je za film 'The Invisible Woman' ('Nevidljiva žena'). 

Katarina II Velika i Grigorij Aleksandrovič Potemkin 

Carica se zbližila s 10 godina mlađim zapovjednikom Potemkinom kada joj je pomogao da s trona svrgne svog supruga, cara Petra III. Njihova veza ispočetka je bila strastvena, a prvi su je put 'konzumirali' u saunu u podrumu Zimskog dvorca. 

Ovaj par predstavljao je snažne političke saveznike sljedećih desetljeća. No kako je rasla Potemkinova uloga na dvoru, tako se smanjivala ona u Katarininoj spavaćoj sobi i to do te mjere da je postao svojevrsni svodnik koji je carici nastavio dovoditi mladiće koji bi joj se mogli svidjeti.

Yoko Ono i John Lennon

You Tube

Član tada najpoznatijeg benda na svijetu upoznao je japansku umjetnicu 1966., na njezinoj izložbi. Oboje su tada bili u braku, a Lennon je imao i sina. No John i Yoko Ono zaljubili su se na prvi pogled, razveli su se od svojih supružnika te su se vjenčali tri godine kasnije. Kao par, autori su mnogih umjetničkih djela i performansa s porukom za mir u svijetu.

Uskoro, Lennon je bio toliko 'duboko' u svojem svijetu s Yoko da se počeo svađati s kolegama iz Beatlesa. Uskoro, grupa se raspala, a milijuni obožavatelja krivili su upravo japansku umjetnicu. 

via GIPHY

No par se nije obazirao na burne reakcije i kritike te su nastavili biti nerazdvojni. No zbog velikog pritiska javnosti, počele su trzavice u vezi i Yoko i John su prekinuli. Lennon se tada upustio u romansu sa svojom asistenticom May Pang, a Yoko je aferu i podupirala. Umjetnici su razgovarali svaki dan, a uskoro su se ipak odlučili pomiriti. Godinu dana nakon pomirdbe, rodio im se sin Sean. Lennona je 1980. ubio obožavatelj u New Yorku, ispred njegove zgrade. Umro je u rukama supruge, a ona se nikada više nije udavala. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'
VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...