Obavijesti

Show

Komentari 8

Agatha nije podnosila Poirota, a on joj je donio svjetsku slavu

Agatha nije podnosila Poirota, a on joj je donio svjetsku slavu
4

Prvi detektivski roman Agatha Christie je napisala s 25 godina, ali je pet godina čekala da ga objave. Pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott

VIDEO

Da nije bilo nje, svijet bi ostao siromašniji za Herculea Poirota, detektivskog junaka s brčićima, okruglom glavom i naočalama, i pomalo luckastim ali uvijek nepogrešivim metodama otkrivanja zločina. Uz to, njezina su djela, uz Shakespearea, najprodavanije knjige u cijelom svijetu. Naravno, riječ je o najslavnijoj spisateljici kriminalističkih romana Agathi Christie.

Punim se imenom zvala Agatha May Clarissa Miller. Rođena je u engleskom gradiću Torquayu u jugozapadnoj oblasti Devonshire, 15. rujna 1890. godine kao najmlađe od troje djece. U relativno dobrostojećoj obitelji odrasla je uz guvernante i odgajatelje, pa Agatha nikad nije išla u klasičnu osnovnu školu, već je cjelokupno obrazovanje stekla učeći kod kuće.

Maštu razvila kao djevojčica, a o otrovima učila na poslu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S pet godina već je znala čitati, a maštu je razvijala uz pripovijetke koje je majka pričala prije spavanja njoj i dvjema starijim sestrama. U takvoj sredini Agatha je već u ranoj djetinjoj dobi znala sama smišljati razne maštovite igre koje su satima okupirale njezinu pozornost. Bila je vrlo sramežljiva, ali se zato već odmalena silno zainteresirala za glazbu, shvaćajući da je i to jedna od mogućnosti izražavanja osjećaja, baš kao što je poslije tijekom života za to koristila pisanje.

S 24 godine, uoči Prvog svjetskog rata, udala se za Archibalda Christieja, vojnog pilota Kraljevskog zračnog korpusa, no uskoro Archie odlazi u rat, pa se Agatha zaposlila u bolnici kao medicinska sestra. Znanja koje je ovdje stekla o raznim sredstvima za uspavljivanje i otrovima, poslije će maestralno primijeniti u svojim kriminalističkim romanima. Već 1915. godine došla je na ideju da napiše detektivski roman. Dovršila ga je iste godine, no njegovo objavljivanje čekala je pet godina. U međuvremenu, po završetku rata, 1919. godine par je dobio kćer Rosalind, a već godinu dana poslije objavljen joj je i prvi roman.

ITV

Poirot - najdugovječniji izmišljeni lik u povijesti romana

‘Misteriozna afera u Stylesu’ bio je ujedno i prvi roman u kojoj je glavnu ulogu imao Hercule Poirot, umirovljeni belgijski policajac, koji će se poslije proslaviti u čak 30 romana i 54 priče i kojeg će u televizijskim serijama utjeloviti šestorica glumaca - David Suchet, Peter Ustinov, Alfred Molina, Ian Holm, Albert Finney i Tonny Randall.

Hercule Poirot tako je postao najdugovječniji izmišljeni lik u povijesti romana i filmova, od kojih su zasigurno najpoznatiji ‘Ubojstvo Rogera Ackroyda’, ‘Ubojstvo u Orient Expressu’ i ‘Smrt na Nilu’. Roman ‘Ubojstvo Rogera Ackroyda’ objavila je 1926. Ta godina bila je prijelomna u njezinu životu.

Smrt i razvod ju slomili

U razmaku od samo nekoliko mjeseci Agathi je umrla majka, a onda joj je suprug Archie priopćio da se zaljubio u drugu ženu i zatražio razvod braka.

Sve to rezultiralo je njezinim potpunim slomom 6. prosinca kad je Agatha netragom nestala. Jedino što je policija pronašla bio je njezin napušteni automobil, ali Agathi nije bilo ni traga. Desetak dana poslije, po nečijoj dojavi, locirali su je u hotelu u Harrogateu, u središnjoj Engleskoj, nedaleko Yorka.

Kako je utvrdila istraga, u hotel se prijavila pod imenom žene zbog koje ju je napustio suprug. Na sva pitanja istražitelja Agatha je odgovarala da se ničeg ne sjeća jer je doživjela potpunu amneziju. Nakon toga nikad više nije progovorila ni riječ o ovom slučaju. Dvije godine poslije, 1928. razvela se od Archibalda Christieja. Incident s nestankom prikazan je i u biografskom filmu ‘Agatha’ snimljenom 1979. godine, u kojem je Agathu Christie igrala Vanessa Redgrave.

Nova ljubav joj dala snagu

Dvije godine poslije konačno je pronašla sreću uz mladog i uglednog britanskog arheologa Maxa Mallowana. Upoznali su se na putu za jugozapadnu Aziju, točnije u dolini Eufrata i Tigrisa, u područje nekoć moćne Mezopotamije. Par se ubrzo vjenčao i od tad su postali nerazdvojni. Agatha je pratila Maxa na sve njegove ekspedicije na područje Iraka i Sirije.

Mnoga od tih putovanja poslužila su joj kao inspiracija za njezine nove romane, a u zbirci humorističnih pripovijedaka ‘Come, tell me how you live’, koju je objavila 1946. godine, opisala je brojne zgode koje su doživjeli putujući azijskim zemljama. U godini udaje za Maxa Mallowana Agatha je objavila, po mnogima, svoj najbolji roman – ‘Ubojstvo u vikarijatu’.

Radnja romana odvija se u izmišljenom gradiću St. Mary Meadu u kojem svi mrze generala Protheroa, pa čak i lokalni vikar smatra da bi njegova smrt bila odlično rješenje za sve. To se upravo i dogodilo, a general je pronađen u radnoj sobi vikara. Miss Marple razriješit će prvi put jedan vrlo ozbiljan slučaj. Roman je ujedno važan jer se u njemu prvi put pojavljuje lik Jane Marple, stare usidjelice koja je oduvijek smatrala da svi ljudi imaju slabosti, a mnogi su potpuno nemoralni.

Miss Marple 'bila' njezina baka

Tako je uz Herculea Poirota Miss Marple postala Agathin najpoznatiji glavni lik u čak 12 romana, u kojima intuicijom i snažnom koncentracijom rješava i najzamršenije slučajeve. Autorica je jednom priznala da joj je za kreiranje Miss Marple kao inspiracija poslužila njezina voljena baka, koja je bila, kako je rekla, vrlo oštroumna žena. Upravo zato u posljednjem romanu ‘Sleeping Murder’ glavna junakinja ne umire, nego odlazi na selo u mirovinu.

Miss Marple je tipična predstavnica tzv. zlatnog doba fikcionalnih romana u Engleskoj, naročito popularnih 20-ih i 30-ih godina proš- log stoljeća, a Agatha Christie postala je kraljica tog žanra. Tijekom karijere napisala je više od 66 romana, brojne kratke priče, ali i scenarije. No nije mogla sakriti i svoju romantičnu stranu, pa je objavljivala i brojne ljubavne romane, koje je pak radije pisala pod pseudonimom Mary Westmacott. No ostat će zasigurno upamćena po ‘Ubojstvu u Orijent Expressu’.

Kraljica joj dodijelila titulu Dame

U njemu Hercule Poirot u Istanbulu susreće svog starog prijatelja, a putujući vlakom u Pariz nakon dva dana pronalazi ga mrtvog u kupeu. Zanimljivo je da se ubojstvo u Orijent Expressu dogodilo upravo u Hrvatskoj, nedaleko slavonskog mjesta Donji Andrijevci. Inače, svog glavnog junaka Poirota sama autorica je smatrala nepodnošljivim, ali kako je voljela proučavati psihologiju, ovu je ljubav prenijela i na svoj glavni lik. Tako se Poirot neprestano kladi sa svojim pomoćnikom Arthurom Hastinsom da može riješiti svaki slučaj sjedeći u fotelji i koristeći samo mozak.

Poirot je neženja, a njegova vječna neostvarena ljubav kontesa Vera Rossakof. Posljednji roman u kojem se pojavljuje Poirot je ‘Zavjesa’. Za razliku od Jane Marple, Poirot umire 6. kolovoza 1975. u 90. godini. Kao da je time i sama Agatha najavila svoju smrt. Umrla je 12. siječnja iduće godine u 85. godini. Za svoj rad Agathu Christie je 1970. godine britanska kraljica odlikovala redom Britanskog imperija koja se dodjeljuje posebno zaslužnim pojedincima za doprinos kraljevstvu. Od tada je nosila titulu Dame, što je ženski ekvivalent tituli Sir koju nose muškarci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje