Obavijesti

Show

Komentari 36

Bajaga: U taksiju sam napisao neke od svojih najvećih hitova

Bajaga: U taksiju sam napisao neke od svojih najvećih hitova
4

Momčilo Bajagić Bajaga otkrio nam je zbog čega ga ne privlači svijet glamura i zašto nije položio vozački. Nedavno je objavio prvu zbirku pjesama i novi album

VIDEO

Momčilo Bajagić Bajaga jedan je od najpopularnijih glazbenih romantičara novovalne scene 80-ih. Iako se nikad nije smatrao zavodnikom, žene su doslovno ludovale za njim i njegovim pjesmama. Majstorskom lakoćom stvarao je ljubavne hitove koji su i dan-danas neizostavni na svakom tulumu. U svojoj 53. godini i dalje je mladalački vitalan. Beogradski roker zapravo je jedini iz svoje generacije koji se uspio održati na glazbenom vrhu. Nedavno je nastupio na zagrebačkoj Šalati gdje je promovirao aktualni album “Daljina, dim i prašina”. Utjecaj različitih stilova glazbe kojima je sklon osjeti se i na novom uratku. Pojašnjava da je to zato što sluša sve i svašta.

'Volio bih jednom napisati i priču o svojem životu'


Uz album “Daljina, dim i prašina” objavio je i prvu zbirku pjesama “Vodič kroz snove”. Pjesme je birao uz savjet prijatelja. Možda jednog dana, kaže, napiše priče i o svojem životu. Od prethodnog Bajagina albuma prošlo je sedam godina. Mnogi su se zato pitali zbog čega je toliko dugo čekao.

Nema straha od neuspjeha, nego od ponavljanja


- Novi album stvarali smo gotovo dvije i pol godine. Doduše, nismo samo radili na njemu jer smo odrađivali i svirke. Mislim da je najlakše napraviti prvi album kad još ni jednu ideju nisi iskoristio. Ali kad radiš deveti i kad dobiješ dobre kritike, kao što smo mi dobili za ovaj album, smatram da nismo pogriješili što nismo žurili i što smo ga radili polako, da tako kažem ‘natenane’ - ističe Bajaga.

Na pitanje je li mu strah od neuspjeha kočnica u pisanju novih hitova, Bajaga kaže:

- Nije me toga strah, ali uvijek postoji strah od ponavljanja. Znači, trudim se da se ne ponavljam. Ovim se poslom profesionalno bavim već 35 godina i napisao sam više od 250 pjesama, što za sebe, što za druge. Ali to i nije tako veliki broj - smatra pjevač.

Ističe kako ne postoji ni jedna pjesma za koju smatra kako je bolje da je nije snimio, ali ne znači da s nekim pjesmama nije bio nezadovoljan.

'S Ribljom čorbom sam u šest godina 'ispekao' zanat'


Bajaga kaže da je odmalena želio biti glazbenik. U osnovnoj školi, kad mu je bilo dosadno, pod satom je crtao gitare, a kao srednjoškolac je išao na koncerte te sanjao o tome kako će i sam jednog dana nastupati. Svoju profesionalnu karijeru počeo je kao gitarist Riblje čorbe još kao maturant. Roditelji ga nisu sprečavali da se bavi glazbom, na čemu im je zahvalan.


- Kao učenik 4. razreda gimnazije postao sam članom Riblje čorbe i bio sam s njima od 1978. do 1984. Taj mi je dio života bio kao osnovna škola u kojoj sam naučio sve o poslu kojim ću se dalje baviti - govori.

Danas, kad nakon toliko odsviranih koncerata u publici vidi klince od 15, 20 godina koji znaju riječi njegovih pjesama koje je snimio prije 25 godina, to mu predstavlja veliki kompliment.

- To znači da su te pjesme ili čuli od roditelja ili su ih skidali i slušali preko interneta. No bilo kako bilo, stvarno je divno vidjeti i čuti da netko pjeva tvoju pjesmu koja je nastala prije nego što se on rodio - kaže.

Nekad klasični rock, danas 'no beogradski organski optimizam'

Na početku su Bajaga i dečki iz benda Instruktori svirali klasični rok 80-ih, a od prošlog albuma “Zmaj od Noćaja” svoj sadašnji stil nazvali su “novim beogradskim organskim optimizmom”.

- Novi beogradski je u nazivu jer smo mi bend iz Beograda, a organski je muzički termin i znači da smo, osim kompjutora, koristili mnoštvo instrumenata uživo. Ako su električni, onda su to oni starinski - pojačala s lampama, Stratocasteri, Les Paullovi, Telecasteri, živi bubanj... A riječ optimizam kao generalni stav i dolazi od toga jer sam po prirodi optimist - objasnio je.

Ako bi se trebali deklarirati, jednom je izjavio da su oni pop-rok mainstream grupa, odrasla na rock’n’rollu s puno pripadajuće ikonografije. Od kolega koji su 80-ih drmali ondašnjom scenom bivše države viđa se s dečkima iz Parnog valjka i Atomskog skloništa. Osim što se bavi glazbom, Bajaga je “zalutao” i u filmske vode. Imao je epizodnu ulogu u filmu “Profesionalac”, za koji je radio glazbu, kao i za film “Ni na nebu ni na zemlji”.


- Imao sam sreće raditi glazbu za dva odlična filma i dobio sam dobre kritike. Radio sam i za kazalište, serije, reklame, a pisao sam i dječje pjesme - ističe Bajaga. 



'Glazbu ću raditi dok god to budem mogao'

Pjevač kaže da se okrenuo filmskoj glazbi na nagovor bliskog prijatelja i dramskog pisca Duška Kovačevića, koji je napisao i režirao film “Profesionalac”. 


- On mi je predložio da zalijepim brkove. Sam sam sebi smiješno izgledao s tim brkovima, a Duško mi je rekao: ‘E vidiš da si bio pametan i odmah pustio brkove, možda bi ti karijera išla još uzlaznijom putanjom’ - hvali ga Bajaga. 


Otkad se pojavio na glazbenoj sceni slovio je za “zeta kojeg bi poželjela svaka majka”. Oduvijek su ga nazivali “pristojnim” rokerom zato što nije radio skandale niti je imao turbulentan život. U ranim dvadesetim godinama posvetio se učenju.

- Kućni odgoj je najbitniji. U formalnom obrazovanju nisam baš daleko dogurao jer sam završio gimnaziju i počeo studirati što se tada zvalo ‘Jugoslovenska i svetska književnost’. No kako sam tada počeo puno svirati, nisam mogao redovito ići na fakultet, ali sam se trudio da se kroz život stalno obrazujem - iskreno kaže Bajaga.

Nabrajati njegove uspješnice i hitove je nepotrebno. Analizirajući bogatu glazbenu ostavštinu smatra da nikad nije bilo previše lako baviti se ovim poslom. No Bajaga će pjevati i svirati sve dok ga služi glas.

'Od novih bendova cijenim Dječake i Dubiozu Kolektiv'


- Glazbu ću raditi dok god to budem mogao, a kad je skladanje u pitanju, tu nema penzije - smatra pjevač.

Današnja scena se razlikuje od one u kojoj su bendovi poput Bajage & Instruktora žarili i palili. Od novih bendova, ističe, sviđa mu se splitska ekipa Dječaci.


- Shvatio sam da ih klinci obožavaju. U Srbiji postoji band Bed Copy koji je napravio odličan album, pa Consecration, Repetitor, Block Out... Znam i za bosansko-hercegovački sastav Dubiozu kolektiv koji su sad krenuli baš uzlaznom linijom. Pratim sve i mislim da je scena živa. Ima puno manjih bendova koji imaju velike šanse, uz puno truda i uz malo sreće. Treba imati i malo sreće pa da ti karijera krene uzlaznom putanjom - tvrdi Bajagić.

Mladim bendovima savjetuje da budu uporni i dosljedni te da svoj talent maksimalno iskoriste. 
Njegov bend je jedan od rijetkih na ovim prostorima čija se postava nije mijenjala. Gledao je, kaže, da u bendu budu - prijatelji, ljudi s kojima se druži iako i među njima zna zaiskriti. Zajedno su proveli više vremena nego što su bili s obiteljima. 


- Žika, Loki, Cvele i ja smo od 1984. godine zajedno i uspostavilo se kao i kod Rolling Stonesa da je to dobra formula. Stonesi su proslavili 50 godina i volio bih kad bismo i mi bili kao oni! - ističe Bajaga.

Taj britanski bend oduvijek mu je bio uzor. Kad pogleda unatrag, zadovoljan je onim što je napravio jer je ostvario sve dječačke snove. I na privatnom planu mu “teče med i mlijeko”. Sa suprugom Emilijom u mirnom je i stabilnom braku. Ona je njegova ljubav iz gimnazijskih dana, a danas su roditelji sina Marka (23) i kćeri Anđele (14). Marko je na trećoj godini kazališne produkcije na Fakultetu dramskih umjetnosti, a kći uskoro treba upisati srednju školu. Zanima je dizajn. Najvažnije mu je, kaže, da djecu podržava te im pruži ljubav i kućni odgoj.

U sretnom je braku, a suprugu je upoznao u autobusu

U suprugu Emiliju zaljubio se dok su se vozili autobusom.


- Stanovali smo u Zemunu, ona u gornjem, a ja u donjem gradu i upoznali smo se putujući u istom autobusu. Zajedno smo od rane mladosti. Velika je sreća kad nađeš nekoga s kim možeš provesti život - ističe.

Nikad se nije volio eksponirati, a tako je ostalo i do danas. Ne posjećuje modna događanja niti ga privlači glamurozan svijet.


- Trudim se svoju privatnost zadržati koliko je to god moguće za sebe, a mislim i da je nepristojno previše govoriti o svojoj intimi. Privatno sam normalan i običan čovjek, kao i svi drugi - zaključio je Bajaga.

Mnogi za njega kažu da je i više nego poseban. Glazbenik nikad nije položio vozački ispit, a i dan-danas se vozi taksijem. Zato ga, kaže, poznaju svi beogradski taksisti.


- Ne koristim samo taksi, nego vozim bicikl ili idem gradskim prijevozom. S nekim taksistima sam postao dobar prijatelj jer njihove usluge koristim već dugih 30 godina. Vožnja me nikad nije zanimala, a i znam da ne mogu biti toliko koncentriran u prometu. Moram se zato pohvaliti da sam puno svojih hitova napisao baš dok me netko vozio - prisjetio se Bajaga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao