Obavijesti

Show

Komentari 22

Baš loše: Najsporniji dobitnici Oscara u njegovoj povijesti

Baš loše: Najsporniji dobitnici Oscara u njegovoj povijesti

Iako je velika većina dobitnika nagrade 'Oscar' uistinu u potpunosti zaslužila nagradu, ipak postoje slučajevi koji stvarno ostavljaju mnogo otvorenih pitanja. Ovo su neki od tih

VIDEO

Kao i svaka druga dodjela nagrada u cijeloj ljudskoj povijesti, i Oscar je nagrada 'zamrljana' skandalima i skandalčićima. Premda je bilo mnogo problema vezanih za stvari na crvenom tepihu, kroz godine je nagrada uspjela proizvesti poprilično puno svojih kontroverzi.

Budimo iskreni, neki filmovi su dobili nagrade, a sada, nakon što je prošlo dovoljno vremena da možemo pogledati te trenutke bez emocija, vidimo da se ipak moglo malo više razmišljati o dobitnicima.

Ovo su samo neki od najspornijih dobitnika Oscara.

1) Najbolji glumac 1993. - Al Pacino u 'Miris žene'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Budimo iskreni, Pacino je ovu nagradu dobio zato što je glumio slijepog čovjeka. Možemo mi misliti da ju je dobio zbog svojeg nevjerojatnog talenta, ali onda ju je već prije trebao dobiti, ili za 'Kum 2' ili za 'Lice s ožiljkom'.

Ali Akademija je slaba na likove s invaliditetom, pa je ovo bila savršena prilika da Pacino dobije nagradu za ulogu koja uistinu nije pamtljiva.

Želilte dokaz? Sjetite se jedno dobrog dijela iz tog filma, koji je dobar zato što je Pacino to odlično odglumio. Teško vam ide, zar ne?

2) Najbolji glumac 1998. - Jack Nicholson u 'Bolje ne može'

Kada se sve u obzir uzme, od nominiranih je stvarno najbolji Jack Nicholson. Ali opet se pitanje postavlja, isto kao i gore - je li dobio nagradu zato što je velik glumac kojeg valja nagraditi za izvrsnu glumu ili zato što je velik glumac kojem treba dati nagradu jer glumi osobu s 'invaliditetom'?

Kao i kod Pacina, sličan je test tu moguć. Sjetite se Nicholsona. Padne li vam prvo na pamet uloga iz tog filma ili iz nekog drugog? Ako nije iz tog filma, je li onda to stvarno film za kojeg je Nicholson trebao nagradu dobiti?

3) Najbolja sporedna glumica 1993. - Marisa Tomei u 'Moj rođak Vinnie'

Dan danas nije jasno što je kritičare natjeralo da neiskusnoj Marisi Tomei, posebice dok je bila u istoj kategoriji s Vanessom Redgrave i Miranda Richardson, dodijele Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice. 

Jedno je vrijeme kružila Hollywoodom i glasina da je Jack Palance, dok je prozivao ime dobitnice, bio pijan te je pogrijesio u čitanju. No Hollywood ne ostavlja ništa slučaju pa je takva glasina vrlo brzo ispravljena.

Pixsell

4) Najbolji glumac 2000. - Roberto Benigni u 'Život je lijep'

Nećemo reći da je nije trebao primiti neku nagradu, ali dobiti Oscara za glumu, i to za ulogu klauna, možda i nije baš u redu. Ali te godine je u istoj kategoriji bio i Tom Hanks, koji je već primio dva Oscara, pa su se kritičari predomišljavali. Dati Hanksu još jednog Oscara ili dati Oscara nepoznatom Talijanu koji glumi klauna u koncentracionom logoru.

Isto kao i nagrade za likove s invaliditetom, ovo nije kritičarima bila teška odluka.

5) Najbolji film 2009. - 'Milijunaš s ulice'

Još jedna odluka za koju nam nimalo nije čudno što se dogodila jer ipak su u pitanju ljudi kojima je teško u životu. I koji usprkos svim nedaćama uspiju dobiti ljubav svog života, pobijediti negativce i uzeti sav novac.

Probajte isti test kao i iz prve dvije točke. Kako se zove glavni lik?

Eto, toliko je to dobar film. Ima Oscara za najbolji film, ali vjerojatno nemate pojma kako se zove glavni lik. A da mu radnja nije toliko smiješno jednostavna, ne biste znali niti o čemu se radi.

Od 23:00 Oscare uživo pratite na 24sata.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Slučajnost ili poruka: Leo na Oscarima pokazao srednji prst
SUPTILNO

Slučajnost ili poruka: Leo na Oscarima pokazao srednji prst

Dok se cijeli svijet, a pogotovo internet, veseli Leovom prvom Oscaru i divi njegovom angažiranom govoru, neki su primjetili da je Leo 'suptilno', možda, poslao poruku Akademiji

Neviđene ovacije: Pogledajte kako je Leo primio svog Oscara
DOŠAO JE TAJ DAN

Neviđene ovacije: Pogledajte kako je Leo primio svog Oscara

I Oscar odlazi...Leonardu DiCapriju!, izgovorila je Juliane Moore. Iste sekunde, iz dvorane Dolby Theatera prolomio se gromoglasan aplauz koji nije stao gotovo cijelu minutu
Modne katastrofe Oscara: Jesu li se uopće vidjeli u ogledalu?
TOTALNI PROMAŠAJ

Modne katastrofe Oscara: Jesu li se uopće vidjeli u ogledalu?

Među najgore odjevenima od strane javnosti i modnih kritičara proglašene su Heidi Klum, Kate Winslet, Rooney Mara, Andra Day, Whoopie Goldberg, Lily Cole