Obavijesti

Show

Komentari 18

Bio je najveći frajer: James Dean volio je samo jednu ženu

Bio je najveći frajer: James Dean volio je samo jednu ženu
5

Razbarušena kosa, podignut ovratnik, u rukama cigareta i zamišljen pogled ispod obrva postao je simbol mladih i njihove borbe protiv sistema, pravila, postao je simbol bunta. Zadnji film koji je snimio bio je "Div"

VIDEO

Sanjaj kao da ćeš živjeti zauvijek, živi kao da ćeš umrijeti danas. Rečenica je to koju je izgovorio James Dean, ni ne sluteći da će skončati prerano, sa samo 24 godine. Na današnji dan prije 64 godine u automobilskoj nesreći poginuo je glumac koji je snimio samo tri filma, no i toliko malo bilo ih je dovoljno da uđe u legendu da se o njemu stvori mit, da se po njemu nazove pravac i stil, "Buntovnik bez razloga". Bio je i prvi glumac koji je posthumno nominiran za nagradu "Oscar".

24sata

U rujnu 1955. završio je snimanje svojeg trećeg filma, "Div". Nekoliko dana poslije, 30. rujna vozio je Kalifornijom u novom Porscheu Spyderu, bio je obožavatelj trkaćih automobila. Planirao je voziti "Salinas" utrku, a s njim je u autu bio i njegov mehaničar Rolf Wütherich. Dobio je i kaznu zbog prebrze vožnje, a do kobnog sudara s drugim automobilom došlo je u blizini gradića Cholamea. Navodno je Dean svom mehaničaru rekao: taj lik mora stati, vidjet će nas. No, nije stao. Sudar je bio frontalni, a od jačine sudara Dean je slomio vrat i na mjestu umro.

Wütherich je "izletio" iz auta i prošao s nekoliko slomljenih kostiju. Svjedoci su tvrdili da dean nije vozio prebrzo, vjerojatno zbog kazne koju je ranije dobio, a ni vozač drugog automobila, Donald Turnupseed, koji je prošao s lakšim ozljedama, nije optužen. Tada se rodila i legenda o prokletstvu tog automobila. Bilo ih je samo 90, a jedan je "morao" imati i Dean, koji je bio opčinjen utrkama. Prijatelji su negodovali, a ni nadimak automobila, "Little Bastard" (Malo kopile) nije umirilo njihove molbe da ne sjeda za volan tog Porschea. Mehaničar Gorge Barris za dvije i pol tisuće dolara otkupio je olupina automobila i neke dijelove prodao.

YouTube

Navodno su svi koji su bili u kontaktu s nekim od dijelova su doživjeli prometnu nesreću, neki i poginuli. Krajem 1960. taj je Deanov automobil bio izložen na izložbi su sklopu sigurnosti u prometu, a nakon što je ukrcan na kamion i krenuo prema Los Angelesu "misteriozno" je nestao i gubi mu se trag. Milijuni su bili šokirani smrću glumca pa su krenule i teorije zavjere. Jedan od njih bila je da je živ, ali toliko unakažen da se povukao u osamu. Njegovu su nadgrobnu ploču ukrali dvaput. Mnogo godina kasnije britanski glumac Sir Alec Guinness, najpoznatiji po ulozi Obi Wan Kenobija u "Ratovima zvijezda", opisao je posljednji susret s Deanom. Večerali su, a "Buntovnik" mu je pričao o svom novom automobilu.

- Kao da je drugi glas u meni progovorio: Sad je četvrtak navečer, ako uđeš u taj auto, sljedećeg četvrtka bit ćeš mrtav - ispričao je Guinness. 

24sata

Dean ga nije ozbiljno shvatio... U vrlo kratkom roku i sa samo tri filma Dean je ušao u kategoriju najvećih, a smrt ga je "pretvorila" u legendu. I danas na njegovim grobu mnogi ostavljaju cigarete, viski i žensko donje rublje. James Byron Dean rođen je 8. veljače 1931. u Marionu, Indiani. Imao je samo devet godina kada mu je umrla majka, a otac se nije mogao brinuti za njega pa su ga odgajali ujak i ujna na farmi u Fairmountu. Umjetnost ga je oduvijek zanimala, kao mal je svirao violinu, plesao je step i radio skulpture. Velika ljubav bio mu je njegov motor.

- Znam puno mehanički o njima i obožavam ih voziti. Bio sam u puno utrka, dosta dobro sam ih odradio - pričao je Dean. 

Na fakultetu mu je profesor drame rekao da ode u New York i bavi se glumom. Poslušao ga je. Isprva je glumio u reklamama, a prekretnica je bila 1951. kada ga pod svoje uzima Lee Strasberg. Prvi pravi uspjeh imao je u filmu "Istočno od raja", a eksplozivan uspjeh i status nove glumačke zvijezde nosi mu uloga Jima Starka u "Buntovnik bez razloga". 

24sata

Razbarušena kosa, podignut ovratnik, u rukama cigareta i zamišljen pogled ispod obrva postao je simbol mladih i njihove borbe protiv sistema, pravila, postao je simbol bunta. Zadnji film koji je snimio bio je "Div", a u to doba uloge snažnih, ali istodobno i osjećajnih, ranjivih mladića jako je utjecalo na mlade, čiji je stereotip do tada bio snažnih i emocionalno teško dostupnih mladića. Njegov stil kopirali su mnogi, mijenjali se, a ženama je postao ideal muškarca kakvog žele kraj sebe. O njegovoj se seksualnosti i i stilu raspravlja još i danas. A njemu su, kažu priče, rijetke mogle odoljeti, pa tako nit Marilyn Monroe, Judy Garland, Joan Crawford i Elizabeth Taylor. Deanu je, pak, najviše značila talijanska glumica Pier Angeli. Ona mu je bila velika ljubav, a nekoliko je razloga bilo protiv njihove veze koja je bila kratka.

Screenshot

Možda je upravo to "zabranjivanje" te ljubavi Buntovnika Jamesa toliko i privuklo Talijanki. Njezinoj majci nije bio drag jer nije bio katolik, a ni njegov stil i reputacija nisu pridonijeli prihvaćanju. I agenti iz filmskog studija odgovarali su ga od te veze i braka. I sam joj je priznao da nije za brak, a ubrzo nakon njihovog prekida, Angeli se zaručila za pjevača Vincea Damonea. Te su se 1954. godine i vjenčali, a Deana ostavili slomljenog, to ga je dotuklo. U šoku i nevjerici na dan vjenčanja svojim je motociklom došao pred crkvu kako bi se uvjerio da će se njegova ljubav udati za drugog. U ono je doba i ta slika iz Deanova života učvrstila mit o "novom" muškarcu, čvrstom i sa stilom, ali osjećajnom. O njihovoj vezi nekoliko godina nakon smrti glumca progovorila je i Angel.
- Na kalifornijskoj obali tajno bi se sastajali u jednoj kućici. Većinu vremena bili bismo na plaži i pričalo, poput studenata. Bili smo kao Romeo i Julija, zajedno i nerazdvojni - ispričala je o svojoj ljubavi s Deanom.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA'

Pokretanje videa...

10:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...