Obavijesti

Show

Komentari 145

Borba: Anoreksija i bulimija dovele su ih na korak do smrti

Borba: Anoreksija i bulimija dovele su ih na korak do smrti
6

Brojne zvijezde su zbog pomanjkanja samopouzdanja ili različitih kompleksa i problema narušile svoje zdravlje. Neke su se izgladnjivale, a druge prejedale

VIDEO

Nikolina Ristović (42) je nakon rođenja kćeri Hane vodila bitku s anoreksijom. Imala je, kaže, velikih problema s dojenjem zbog upale dojki. Posjetila je liječnicu i zatražila tablete protiv laktacije, no ona nije shvatila koliko je Nikolina psihički iscrpljena. Uvjeravala ju je da će se to regulirati te da i dalje pokušava dojiti. 

- Nije mi dala tablete, a ja sam bila toliko očajna da sam odlučila zaustaviti proizvodnju mlijeka na prirodan način. Tjedan dana nisam ništa pojela, a upala se smirila. No izgubila sam osjećaj gladi te sam i sljedećih mjeseci jela minimalno - objasnila je Ristović koja je tada imala 21 godinu i težila samo 43 kilograma. Svi oko nje bili su zgroženi kako izgleda, međutim ona je sama sebi bila neopisivo lijepa tako mršava. 

- Kosti zdjelice vidjele su mi se na leđima. Da  sam anoreksična shvatila sam tek kada sam čula jednog oca kako ispod glasa govori svojoj djeci da tako izgleda anoreksija. Pokazivao je prstom u mene - kazala je voditeljica. Ubrzo nakon toga na rutinskom pregledu liječnik joj je rekao da će ju hospitalizirati pa je počela jesti. Oporavak je, kaže, trajao godinu dana. 

Goran Stanzl/Pixsell

O paklu bulimije koji je preživjela progovorila je violončelistica Ana Rucner (31). U osmom razredu imala je grozne komplekse. Bila je, kaže, uvjerena da je debela jer ju je netko počastio tim "komplimentom".

- U jednom trenutku postala sam opsjednuta ne kilogramima, nego gramima viška - rekla je Ana. Požalila se prijateljici i pitala ju za neku dobru dijetu, no ona joj je rekla da postoji lakši način skidanja kilograma. 

- Savjetovala mi je da sve što pojedem, odmah povratim. Tada još nisam znala da je to poremećaj koji se zove bulimija. Za mene je to bila efikasna dijeta - rekla je Ana. Još nekoliko njezinih prijateljica imalo je isti problem, a liniju su održavale povraćanjem. To je trajalo, kaže Rucner, od kraja osnovne škole do trećeg razreda gimnazije. Bolesti se uspjela riješiti kad ju je jedno poslijepodne brat uhvatio u povraćanju dok su bili sami doma i odmah rekao roditeljima. 

- Bilo mi je toliko teško da sam mislila da ću umrijeti. Bilo mi je teško priznati da slika koju imam o sebi kao o uspješnoj, talentiranoj i sposobnoj djevojci zapravo nije prava nego sam djevojka koja ima veliki problem jer namjerno povraća hranu - rekla je Ana, no uz pomoć obitelji i liječnika, bolest je uspjela pobijediti. 

Marko Lukunić/Pixsell

Nakon što se prije sedam godina posvađala s ocem Božom zbog ljubavne veze s medicinskom sestrom Željkom, Silvija Mišanović poznatija kao Super Silva (34) prestala je jesti. Svoje tijelo dovela je na rub anoreksije i težila 43 kilograma. Da bi zadržala naklonost oca, Silva je vezu sa Željkom prekinula, a potom otišla u bolnicu na liječenje. 

- Depresija pa anoreksija. Nisam mogla jesti, gadilo mi se sve to. A onda je uslijedila nesreća. Jednostavno mi se nije živjelo, ali doktori su to doveli u red. Inače bih crkla kao pas - kazala je Silva.

Boris Šćitar/Pixsell

Pjevačica Britney Spears (33) borbu s bulimijom počela je voditi u šesnaestoj godini. Kako je shvatila da će zbog pretjerane ljubavi prema fast foodu brzo nabaciti višak kilograma, smatrala je da je najbolje naviknuti se na povraćanje nakon svakog obilnijeg obroka. Doktorima je priznala da je bolest uspjela pobijediti samo za vrijeme dvije trudnoće, no ubrzo nakon poroda vratila bi se "poroku". 

- Njezin prvi tjedan ovdje bio je pravi pakao. Stalno se tresla, temperatura joj je varirala i uopće nije bila suvisla. Stvari polako, ali sigurno idu nabolje, jer je i sama shvatila da s ovakvim načinom života ne može dugo trajati - rekao je jedan od doktora u klinici Promises Centre u Los Angelesu gdje se pjevačica liječila. 

PA/Pixsell

Alanis Morissette (40) borila se s bulimijom i anoreksijom. Dok je bila tinejdžerica jela je hranu da se ne bi osjećala usamljenom. Njezini poremećaji prehrane bili su povezani s njezinom željom da prikrije osjećaje.

- Debljina može biti način da zaštitimo sebe i preživimo, način da kontroliramo nešto u svijetu gdje imamo osjećaj da se sve događa izvan naše kontrole i način da spriječimo strah od osjećanja naših osjećaja. Na vrhu osjećaja koje hranom možete nastojati spriječiti su anksioznost, strah, dosada, razočaranja, usamljenost, uzbuđenje i tuga - objasnila je pjevačica.

PA/Pixsell

Jessica Alba (34) priznala je da se jedva uspjela izvući iz pakla anoreksije. Tijekom priprema za snimanje serije 'Anđeo tame' počela se izgladnjivati. Postala je opsjednuta vježbanjem kako bi njezina linija bila što privlačnija pa je trenirala i do tri sata na dan.

- Mnoge djevojke su patile od takvih poremećaja. I ja sam, nažalost, jedna od njih - kazala je glumica. 

Da uistinu ima problem shvatila je tek kad je njezina kilaža pala do bolesnih granica. No opravdanja je tražila u svom pubertetu i ženskim maštanjima. Već s 12 godina sama je sebi kuhala zdravu hranu u strahu da ne postane predebela.

- Kad sam iz tijela djevojčice prešla u tijelo žene i počela dobivati obline, mislila sam da ću poludjeti. Sve mi je bilo čudno, nisam se osjećala spremnom za to - objasnila je. 

PA/Pixsell

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...