Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Božić za Grinčeve: Nema bora, poklona, a možete se i hrvati...

None Foto: youtube screenshot 3

Blagdan je nastao u obitelji Constanza u seriji Seinfeld, ali korijene vuče iz pravog života. Izmislio ga je pisac Dan O'Keefe 1966. godine, a označava blagdan za ljude koji ne vole Božić

Ne volite Božić? Nema problema. Postoji izmišljeni blagdan kao 'odmazda Božiću', odnosno božićnoj histeriji i komercijalizaciji, a riječ je o Festivusu. Namijenjen je svima onima kojima se više ne da biti 'božićnom žrtvom' i koji se na neki način žele oduprijeti onome što je Božić danas postao.

Izmislio ga je pisac Dan O'Keefe još 1966., a popularizirao njegov sin Daniel, jedan od scenarista serije 'Seinfeld' koji je i uveo taj praznik u obitelj Constanza. Kao što je i praznik totalno sve kontra Božiću, takvi su i slavljenici. 

- Drugima Božić, a nama Festivus - rečenica koju je izgovorio legendarni Frank Constanza, a teško da su tada producenti slutili da će upravo ta rečenica potaknuti ljude širom svijeta da zaista počnu slaviti ovaj najveći anti-božićni blagdan.  

Brojni obožavatelji serijala dosad su već stvorili tradiciju slavljenja Festivusa, a čitavoj ideji i svima koji je podržavaju, posvećena je i internet stranica. 

PRIMAMLJIVA JE MNOGIMA Prodaje se kuća iz Seinfelda, a vlasnici će zaraditi milijune

U Seinfeldu, Festivus je nastao nakon što se prije mnogo godina Frank Constanza u kupnji igračke za sina potukao s drugim kupcem i uvidio besmislenost pritisaka i frustracija koje Božić sa sobom nosi. Upravo tad, u njegovoj se glavi rodila ideja o 'blagdanu za sve ostale'.  

Foto: youtube screenshot

Nakon što se svi okupe, prisjećaju se frustracija iz prethodne godine, ali i sve što imaju za prigovoriti drugima, odnosno navode na koje su ih sve načine drugi razočarali. 

Festivusna večera nikako ne smije biti kao tradicionalna božićna večera, dovoljna je tjestenina bolognese. 

Kićenje bora ne dolazi u obzir – umjesto njega postoji aluminijska šipka koju možete staviti bilo gdje, ali na njoj ne smije biti ništa. Isto vrijedi za darove – nitko nikome ništa ne kupuje.

OBOŽAVATELJI ODUŠEVLJENI Hit serija 'Seinfeld' stiže na Netflix, nema više 'Prijatelja'

Zanimljiv je i način na koji se blagdan završava: obitelj organizira 'turnir' u hrvanju i sve dok netko ne obori oca, glavu obitelji na pod blagdan se ne završava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (8)
  • seinfeld mi je super serija nasmijali su me do suza

    24. 12. 2019,   21:46
  • Sipka zakon. Zasarafis je posteno i padne ples oko nje, kakav bor :)

    24. 12. 2019,   21:48
  • jucer isti clanak drugog naslova

    24. 12. 2019,   22:26