Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Branimir Štulić traži 75 tisuća eura od beogradskog izdavača

None Foto: 24sata/ilustracija

Štulić tvrdi da je komplet od 14 njegovih knjiga i dva CD-a s neobjavljenim koncertima 'Plato' 2010. godine izdao u nekoliko puta većem broju od dogovorenog

Glazbenik Branimir Johnny Štulić traži 75.000 eura od beogradske izdavačke kuće 'Plato books' te tvrdi kako su prekršili njegova autorska prava jer su prijevod klasičnih djela antičke književnosti na suvremeni srpski jezik koje je pjevač izdao prije tri godine, višestruko tiskali bez njegove dozvole.

Danas je trebalo početi suđenje, no ono je ponovno odgođeno, piše B92. Štulić tvrdi da je komplet od 14 njegovih knjiga i dva CD-a s neobjavljenim koncertima 'Plato' 2010. godine izdao u nekoliko puta većem broju od dogovorenih 1000 kompleta.

Novo suđenje zakazano je za studeni i to više od godinu dana nakon podnošenja tužbe za kršenje autorskih prava. Štulić je najavio da će tužiti i Croatia Records jer su od 1985. do danas objavljivali njegove radove bez njegova dopuštenja.

Komentari (121)
  • Nisam nikad bio njegov simpatizer (nije mi se apsolutno sviđao njegov vokal,koji je uistinu bio inferioran u odnosu na ostale vokaliste). Tekstovi su mu bili uglavnom o.k. , mada su neki bili i malo naporni.Sve u svemu . lik je bio O.K. u ono doba.Samo što je i onda,a još više kasnije malo precijenio svoju ulogu u rock i pop glazbi na ovim prostorima.Njegovim fanovima se ispričavam zbog ovoga mojeg stava,ali ja ne bih bio žanpjer da ne bih izrekao ovu usporedbu: Koliko je Štula bio precijenjen na ovim prostorima,toliko je Šobić (crnogorski kantautor-početak 80-ih,nažalost odavno zaboravljen),pogotovo njegov album "Ožiljak" - u istoj mjeri p o t c j e nj e n.Štula se toliko hvastao kao vrstan tekstopisac,sjećam se njegovog intervjua prije rata dok je bahato išprdao Jasenka Houru (tad je rekao da je Houra "toliko jak tekstopisac da bi ga trebali zaposliti kao novinara- crko bi od gladi"-od tad mi se zgadio kao čovjek,jer je time najviše rekao o sebi samom),a dvije Šobićeve pjesme sa spomenutog albuma(ima ga na "jubitu", ako bi se njihov umjetnički izričaj mogao usporediti vrijede (i lirikom i melodijom) skoro kao cijeli opus gdina Štule. Isprike fanovima,to je samo moje mišljenje,moj ukus i moj kut gledanja na temu gdina Štulića (ne uzmite mi za zlo).

    9. 7. 2013,   00:34
  • Moram priznati da sam ga svojevremeno zbilja obozavala, ali ponekad zbilja nije mislio sto govori, cini mi se da mu je tadasnja slava udarila u glavu, razbahatio se. Ustvari i dan danas volim poslusati njegove pjesme ali ga kao covjeka puno manje cjenim a cini se da je u gabuli s lovom pa bi sad redom sve tuzakao.

    9. 7. 2013,   01:59
  • Štulić je za Slobodnu Dalmaciju izjavio da Hrvati ne postoje najmanje 600 godina,a za Nacional je izjavio da svi mi pričamo srpskim jezikom i da samo taj jezik postoji. Također Štulić je izjavio da je on Srbin,čiji preci su se pokatličili kada su došli u Nin iz Knina prije 150 godina.Štlić danas priča srpskom ekavicom i piše ćirilicom. Po čemu se on razlikuje od Šešelja u svojim stavovima?I zašto hrvatski mediji prenose ovog čovjeka?

    8. 7. 2013,   23:38