Obavijesti

Show

Komentari 22

Prirodni lijekovi slavnih: Čajevi za zdravlje glumaca i pjevača

Prirodni lijekovi slavnih: Čajevi za zdravlje glumaca i pjevača
1

PRIRODA LIJEČI Mate Bulić i danas spravlja sirup koji ga je naučila raditi njegova baka, a glumica Nada Rocco radi prirodne dezodoranse i meleme za usne

VIDEO

Kralj dijaspore Mate Bulić (60) sjeća se kako su mu u Hercegovini baka i djed skidali temperaturu ili ublažavali kašalj dok je bio dijete. I danas više vjeruje ljekovitom bilju nego tabletama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:19

Bakin recept za zdravlje 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mama je uvijek brala i kuhala bijeli sljez. Popio bih taj čaj i bronhitis bi nestao kao rukom odnesen. Kad bih imao temperaturu namazala bi mi noge rakijom prepečenicom, umotala u suhu krpu i ujutro ne bih imao temperaturu, iako liječnici danas tu metodu ne preporučuju – prisjeća se Mate. 

Smatra da je zdrava prehrana vrlo važna pa i danas, kad ode u Hercegovinu, rado pojede divlje zelje s kuhanim mesom. Nekad je to, kaže, bila poslastica, a zelje je prepuno C vitamina pa je tijelo štitilo od prehlade.

Mate Bulic

Meleme za brže zacjeljivanje rana ili za ispucale usne radije će kupiti u biljnoj apoteci nego u ljekarni. Kad osjeti da mu pada imunitet i da će se prehladiti skuha si sirup koji je spremao i kao student ekonomije, a recept mu je dala pokojna baka. To, kaže, uvijek ima u hladnjaku. 

Glumica Nada Rocco (69) uglavnom jede sirovu hranu, a i kozmetiku pripravlja sama od ljekovitog bilja.

- Svakog ljeta odem na Velebit i berem svoje trave za čajeve i macerate. Pohađala sam i radionice aromaterapije tako da prirodnu kozmetiku uglavnom spravljam sama - kaže Rocco. 

Glumica radi kreme, serume, dezodoranse, meleme za usne i razna ulja. Tvrdi da je izuzetno važno koristiti prirodnu i organsku kozmetiku za njegu tijela. Prirodom je fascinirana od djetinjstva. Njezin otac je volio prirodu i imao je mnogo zanimljivih knjiga o bilju koje je Nada proučavala. Pamtila je sva imena samoniklog ljekovitog bilja i trava.

Tajna citrofit ulja

- Većinu boljki možemo riješiti raznim alternativnim metodama, samo moramo biti strpljivi jer takvo liječenje iziskuje više vremena. Jako je važno kako se hranite jer hrana je odlična preventiva - smatra Nada. Kod kuće uvijek ima Citrofit ulje od koštica grejpa koje koristi umjesto antibiotika.

Matin recept za sirup od kadulje, kamilice i lovora

Pomiješam osušenu kadulju, kamilicu, sljez i lovorov list u litri vode. Kuham dok smjesa ne bude jako gusta. Sve usitnim blenderom dok smjesa ne postane kompaktna, gusta poput meda. Bez ikakvih sladila, meda ili šećera, to popijem pred spavanje.

Recept za zdravlje zglobova i kosti

Glumica rado koristi ayurvedski lijek protiv bolova u zglobovima i kostima. Pomiješa 1 žličicu meda, 1 žličicu kurkume i 1 žličicu gheea i svako jutro pola sata prije obroka pojede jednu žlicu. Taj se lijek, ističe, treba piti barem dva mjeseca.

Prirodna riznica

Kralj dijaspore Mate Bulić odmalena je učio o ljekovitosti bilja, glumice Rocco i Abrus imaju bilježnice s receptima, a pjevač Pisak sam priprema čajeve

Moj prijatelj Petar, koji je travar, spravlja odlične tinkture koje redovito pijem, a ima i dobrih krema za lice i tijelo pa ih koristim naizmjence sa svojima, jer koža voli promjenu, kaže Nada Rocco.

Glumica koristi i homeopatske pripravke i tkivne soli. Ima veliku teku punu raznovrsnih receptura koje rado razmjenjuje sa susjedima i prijateljima. Kozmetičke pripravke koje izrađuje uglavnom radi za sebe, obitelj i prijatelje.

Lov na tartufe

I istarski pjevač Elio Pisak (64) skloniji je prirodnim lijekovima. Imao je povišeni kolesterol, visoki tlak, uzimao je i tablete za razrjeđivanje krvi. Pokušao je lijekove zamijeniti čajevima.

- Četiri godine trajalo je skidanje s lijekova, a pio sam šest do sedam tableta na dan. Zdravlje sam doveo u red zdravom prehranom. Danas neću kupiti bilo kakvu rižu. Jedem samo integralnu, a na tanjuru uvijek treba biti nešto od povrća iz mog vrta. Raštika, tikvica, češnjak ili juha od gljiva koje sam uberem - rekao je Elio Pisak.

Pisak po brašno ide u mlin

 Iz prehrane je izbacio konzerviranu hranu, kruh s kvascem i glutenom. Brašno kupuje u obližnjem mlinu, a kad stigne zamijesi i kruh. Sam sprema i čajeve. Radi prehlade, grlobolje i drugih ‘lakših’ bolesti, kako kaže, ne odlazi liječniku.

- Susjed me naučio razlikovati ljekovite biljke i spremati ih. Kad berem gljive, uberem stolisnik, kamilicu, gospinu travu. Doma sve to posušim i uvijek imam spremne vlastite čajeve - kaže Elio. Zbog stresnog posla na licu su mu se pojavile crvene flekice koje umjesto kremama po preporuci liječnika liječi autosugestivnom metodom.

Prirodni lijekovi učinkovitiji

- Ne radim ništa što smatram da bi me moglo uzrujati i tako eliminiram stres - rekao je Pisak. Za starim bakinim receptima rado će posegnuti i pjevač Dražen Turina Šajeta (44).

- Kad sam išao doktoru često sam dobio baš onaj lijek koji se reklamirao na vratima ljekarne. Ne vjerujem farmaceutskoj industriji. Mislim da su prirodni lijekovi sto puta učinkovitiji. Primjerice, rakija od smokve ili šljive - kaže Šajeta.

U svom vrtu ima voća i povrća, pa te namirnice ne kupuje. Kad osjeti slabost i čini mu se da će se razboljeti jede češnjak. Ne raspoznaje ljekovite trave i nikad ih nije brao. U Istri, kaže, ima puno OPG-ova i zna gdje će kupiti čaj, gdje valjda med, a gdje melem. Glavni zimski lijek mu je propolis od poznatih medara. Sa sinom Zvanom (8) ne trči odmah doktoru već ga pokušaju izliječiti bakinim receptima.

- Baka sprema čaj od nara koji raste u našem vrtu i odličan je protiv proljeva. Gorkog je okusa, zapravo je odvratan, ali zatvara trenutačno. Za taj čaj treba se osušiti kora, skuhati i popiti bez šećera - kaže Šajeta.

Doktoru ide tek, ako prirodni lijekovi i bakini recepti, ne djeluju. Ističe da su njegovi prijatelji kao djeca odlazili dermatologu paliti bradavice dok ih je njemu baka skidala smokvinim mlijekom.

- Nisam neprijatelj lijekova, ali ih izbjegavam kad god mogu - kaže pjevač. 

Glumica Nada Abrus (65) poštuje klasičnu medicinu, ali zbog farmaceutskog lobija poseže i za prirodnim lijekovima. Najviše koristi bakine i djedove recepte.

- Kao dijete sam se grozila mirisa hrena kojeg je ribao i jeo moj djed. Danas ga rado koristim kod prehlada i za podizanje imuniteta - kaže Nada.

Koprivu pirja na maslacu

Glumica pomiješa ribani hren s limunom, medom i cimetom. Smjesu čuva u teglici u hladnjaku i uzima nekoliko puta na dan malom žlicom prije jela, ponekad i natašte. Rado skuplja cvjetove bazge od kojih radi sok idealan za ljetne sparine. Glumica smatra da je bazga ljekovita biljka širokog spektra.

- Cvjetove bazge volim ubaciti u tijesto za palačinke, a od sušenih cvjetova sama napravim čaj protiv gripe - kaže Nada. Često u jelima koristi sušenu kadulju. Njezin čaj dobar je za ispiranje upaljenog grla i prehlade. Kadulja je, tvrdi, prirodni antibiotik.

- Od lista kadulje radim bombone za dezinfekciju ždrijela. Vrhove kopriva sušim za čaj, a svježe listove pripremati kao sok ili pirjati na maslacu s mlijekom. Kopriva pomaže kod anemije i za čišćenje mokraćnih kanala. U mojoj ljekarni mora biti i kamilica, đumbir, menta, ružmarin, maslina - rekla je glumica. 

Elio Pisak: Moj recept za čaj od stolisnika

Stolisnik pročišćava krv i pomaže kod kašlja i prehlade. Nikad ne trgam cijelu stabljiku nego trgam samo cvjetove.. Dva do tri tjedna sušim ih na suncu ili blagom povjetarcu. Kad su cvjetovi sasvim suhi, odvojim grančice i pokoji listić. Za čaj valja probrati čiste cvjetove. Kuham ga tako da namočim cvjetove u vrućoj vodi , ali ne duže od 10 minuta.m Pijem mlaki čaj i ne sladim ga ni sa čime.

Nadin recept za bombone od kadulje

Limun i usitnjenu kadulju pomiješati u blenderu dok ne dobijete prah. Otopite nekoliko žlica šećera na laganoj vatri dok se ne dobije gusta melasa. Dodajte prah od kadulje, pomiješajte i žlicom stavite na podlogu za pečenje. Pustite da se bomboni ohlade i nožem ih odlijepite od podloge. Pojedite nekoliko bombona na dan.

Šajeta: Stari bakin recept za čaj od nara

Plod nara se pojede, a kora stavi u krpu. Sušim je na visokom, najčešće na ormaru, 2 do 3 tjedna. Kad otvrdne spremam je u teglicu. Kad krenu nevolje s proljevom u kipućoj vodi skuham dvije do tri kore što je dovoljno za jednu do dvije šalice čaja. Popijem dvije šalice čaja u danu i proljev se momentalno zaustavlja. Recept je to Jelke Turine (92), Šajetine bake.

 

Dražen Turina Šajeta imunitet diže češnjakom i propolisom i kuha čaj koji se prenosi generacijama u njegovoj obitelji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju