Obavijesti

Show

Komentari 10

Cruise se vratio kao Maverick: 33 godine poslije Tom opet leti

Cruise se vratio kao Maverick: 33 godine poslije Tom opet leti
8

Nastavak bi se trebao u kinima prikazivati od sljedeće godine, a prvi foršpan probudio je nostalgiju za 80-ima, Tomom Cruiseom, Valom Kilmerom i borbenim pilotima

VIDEO

Filmska kritika nakon izlaska nije ga prihvatila najbolje, ali za publiku nije bilo dileme. “Top Gun” bio je jedan od najomiljenijih filmova godine, a glumci su postali velike filmske zvijezde. Posebno je to vrijedilo za mladog Toma Cruisea (57) koji je instantno postao jedan od najtraženijih glumaca, s milijunskim honorarima. O novom nastavku filma, koji ćemo u kinima gledati na ljeto 2020., još se ne zna puno, ali sudeći po naslovu “Top Gun: Maverick” u prvom će planu opet biti Cruise. 

Ipak, njegovu profesoricu i fatalnu ljubav iz originalnog filma u nastavku nećemo gledati. Kelly McGillis (62) glumila je 80-ih Charlie, no za nastavak je nisu zvali, a ona danas izgleda gotovo neprepoznatljivo. 

- Stara sam i debela za Hollywood. Ustvari, izgledam onako kako izgledaju žene mojih godina, ali to nije poanta ovog filma. Ne znam još hoću li ga pogledati, ovisi o kritikama koje će film dobiti - ispričala je McGillis nedavno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fatalnu plavušu ne prepoznaju i nisu ju zvali za novi 'Top Gun'
Fatalnu plavušu ne prepoznaju i nisu ju zvali za novi 'Top Gun'

Godine i zdravlje nisu poslužili ni Vala Kilmera (59), koji se bori s rakom grla, ali će se ipak vratiti kao Iceman i ponovno praviti društvo Mavericku. Njegova sudbina posljednjih 30-ak godina nešto je što će u nastavku morati biti objašnjeno, a obožavatelje kultnog filma upravo to posebno zanima. Redatelja prvog “Top Guna” Tonyja Scotta, inače brata poznatijeg Ridleyja Scotta (81), zamijenit će talentirani Joseph Kosinski (45). Njegov debi na velikoj pozornici “Tron: Nasljedstvo” iz 2010. komercijalno je itekako uspio, a s Cruiseom je već snimao ZF triler “Zaborav” nekoliko godina poslije. 

Upravo ishod na blagajnama jedan je od razloga zašto su odgodili nastavak “Top Guna”. Film je isprva trebao u kinima imati premijeru 19. srpnja ove godine, no zbog zahtjevnih scena i efekata, ali i izbjegavanja konkurenata, sve su prebacili za godinu poslije. Premijera “Top Guna” trebala je biti tjedan poslije novog “Spidermana” te tjedan prije još jednog dugo iščekivanog povratka, onoga “Kralja lavova”. Možda ipak previše nostalgije u istome mjesecu.

Top Gun se vraća: Pogledajte prvi trailer s Tomom Cruiseom
Top Gun se vraća: Pogledajte prvi trailer s Tomom Cruiseom

Cruise i Kilmer bit će jedina lica koja će se vratiti, a novu Maverickovu ljubav trebala bi zamijeniti nešto mlađa Jennifer Connelly (48). Od njegova suputnika Goosea oprostili smo se još u originalnom filmu, ali u nastavku će njegova sina glumiti Miles Teller (32). Zanimljivo, film je nakon izlaska 1986. stekao toliko veliku slavu da su u pravoj školi za borbene pilote Top Gun uveli pravilo o kažnjavanju svakog citiranja filma s pet dolara, a glazbeni soundtrack, koji su predvodili hitovi Kennyja Logginsa (71) te “Take My Breath Away” američkog new wave benda Berlin, pokorio je sve moguće glazbene liste svog vremena.

Iako je uloga Icemana postala njegova najprepoznatljivija u karijeri, Kilmer isprva nije želio glumiti u “Top Gunu”, ali je bio prisiljen zbog tadašnjih ugovornih obveza. Naravno, samo snimanje scena u avionima za sve je glumce bilo prilično stresno iskustvo, a samo Anthony Edwards (57), koji je glumio Goosea, nije povraćao poslije zračnih vratolomija. Cruise se, pak, kao i u nemali broj životnih situacija, našao u stvarnoj ili filmskoj romansi s višom ženom pa je tijekom snimanja nosio potplate, a lik zavodljive Charlie osmišljen je prema stvarnoj instruktorici letenja Christine Fox. 

Zanimanje za ratno zrakoplovstvo rapidno je porastao nakon filma, a američka vojska regrutirala je odmah nakon izlaska iz kina adrenalinom nabijene mladiće te su tom taktikom u vrijeme distribucije filma “zaradili” rekordan broj prijava. “Top Gun” je financirala i američka vlada te je izašla u susret produkcijskoj kući Paramount Pictures s vojnom opremom, a odjeću koju su nosili protagonisti specijalno su radili za potrebe filma. Kožnate pilotske jakne te ostala avijatičarska odjeća i prepoznatljive sunčane naočale postale su veliki modni hit, što također govori puno o značaju ovog filma u drugoj polovici 80-ih. 

Nažalost, snimanje “Top Guna” obilježila je i tragedija. Dugogodišnji holivudski kaskader i pilot Art Scholl poginuo je u 53. godini nakon što se avion koji je vozio srušio u ocean. Za razliku od filma, ova stvarna priča nije imala sretan kraj, a “Top Gun” posvećen je upravo njemu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju