Obavijesti

Show

Komentari 44

Čupavac na volanu i kockice na retrovizoru ukrašavali su aute

Čupavac na volanu i kockice na retrovizoru ukrašavali su aute
1

Masažne kuglice preko vozačevog naslona, stražnji 'prozorski otvori' koji su izgledali kao grilje i presvlake za sjedala od velura ili janjećeg ili ovčjeg krzna bili su načina ukrašavanja svog 'ljubimca'

VIDEO

Najviše su se kupovali i vozili automobili domaće proizvodnje. Jedan od popularnih automobila bio je Zastava 750, od milja zvan 'fićo'. Taj mali bombončić bio je kopija Fiata 600D. Prvi modeli imali su kvaku na lijevoj strani prednjih vrata. Generacije su odrasle uz ovaj automobil i stekli svoje vozačko iskustvo u njemu. Bio je službeno vozilo nekadašnje milicije, autoškola i auto klubova.

Yugo se 'probio' na holivudsko platno

Nešto luksuzniji model bio je Zastava 101, Stojadin. Nadimak je dobio po nepravilnom izgovaranju broja iz imena. 1981. godine počela je proizvodnja Yuga, koji je čak i pokušao proboj na američko tržište. Zato je i slovo 'J' iz imena zamijenjeno u 'Y'. Na televizijskim postajama diljem Amerike vrtile su se reklame „Everbody Needs Yugo Sometime“. Prezentiran je kao odličan automobil za obitelji s djecom, domaćice, ali i mlade i studente. Bruce Willis i Samuel L. Jackson čak su se vozili u njemu u popularnom filmu 'Umri muški 3'. Ipak, proboj mu nije uspio proboj. Ali nema veze, zato je opjevan u mnogim našim pjesmama. I svi znam što je bio Yugo:  simbol posljednjeg desetljeća države po kojoj je nazvan  i domaćih osamdesetih.

Za Volkswagen 'Bubu' govorilo se da je 'nepoderiv' zbog izdržljivog motora i čvrstog lima. Trabant i Wartburg sada su dio prošlosti, kao i osamdesete. I jedan i drugi bili su česta pojava na našim cestama. Imali su karakterističan zvuk motora. Citroen 'Spaček' i Dijana, Golf i Opel Rekord zasjenjeni su Mercedesom koji je tada, kao i sad, bio statusni simbol.

Klima u autima nije postojala. Doskočiti vrućim ljetnim danima provedenim na dugačkimmmm putovanjima (jer nije bilo niti autoceste) moglo se otvaranjem prozora. Ili čestim stajanjima.

Masažne kuglice više ne možemo često vidjeti

Najveća svjetska moda ukrašavanja auta u tom desetljeću bili su stražnji 'prozorski otvori' koji su izgledali kao grilje na autu. Svi sportski automobili su ih imali inače su izgledali 'goli', ali i mnogi auti koji nisu spadali u tu kategoriju trendovski su ih pratili. Kao i presvlake za sjedala od velura ili janjećeg ili ovčjeg krzna. Sjedala su  'ukrašavana' i običnim majicama. Nekad s porukom, a nekad i ne.

Masažne kuglice preko vozačevog naslona, čupavac na volanu i kockice na retrovizoru bile su dodatna oprema svakog vozača koji je držao do sebe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'
Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život