Obavijesti

Show

Komentari 7

Darko Rundek: Ponosan sam na sina tesara i avanturista

Darko Rundek: Ponosan sam na sina tesara i avanturista
5

GLAZBA KAO ŽIVOT Darko Rundek smišlja novi album, priprema koncerte, objavljuje prijevod perzijske poeme i planira put u Iran nakon dva mjeseca provedenih u Indiji

VIDEO

Mislim da je jako opasno imati bilo kakvu ovisnost kao štaku u životu. No ‘trava’ je i dalje najmanje štetna, mislim da je alkohol gori. Droga je u nekim kulturama način otvaranja vrata u neke druge dimenzije, objašnjava rokerska legenda Darko Rundek (61).

Nekadašnji član Haustora, solo glazbenik, kazalištarac i svestrani umjetnik, u Zagrebu priprema veliki koncert u Domu sportova 16. prosinca, a prije nekoliko je dana objavio i novu pjesmu. Riječ je o “Tamnom jorgovanu”, preradi pjesme “Tigidigi Reggae” s albuma “Ruke” iz 2001.

rundek

Tu i tamo Rundek zasvira i sa svojim sinom Vidom, mladićem kojeg poetski opisuje kao pripadnika “naroda ceste”, koji samostalno mnogo putuje, preplovio je Atlantik, a završio je školu za tesara kako bi, kaže Rundek, na svim putovanjima mogao raditi, nekome pomoći, ali i sebi zaraditi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svoje vrijeme dijeli između Pariza, u kojemu se pridružio supruzi Sandi 1991. godine, Zagreba koji mu je posebno drag u jesen i Brača gdje je sve češće jer je njegova supruga tamo naslijedila kuću, gdje stvaraju svoju malu eko oazu.

Bend s kojim je napravio “Tamni jorgovan” okupio se povodom 20 godina od objavljivanja albuma “Apokalipso”, ali tako su, kaže, dobro “kliknuli” da kroz godinu dana planiraju objaviti i jedan album.

- Već smo sad snimili tri stvari, tako da je trećina iza nas – to je ‘Jorgovan’, onda će izaći ‘Barbara’, jedna prekrasna balada. Ono što je zanimljivo jest da inspiraciju stvarno ne možeš naručiti – što bi rekao Cohen, ‘kad bih znao gdje je inspiracija, posjećivao bih to mjesto mnogo češće’, to sam u jednom njegovu intervjuu pročitao. “Barbara” je nastala tako što je počela padati kiša, mi smo se povukli u neku prostoriju, počeli svirati, i tako je nastala pjesma - kaže diplomirani kazališni redatelj.

Već 17 godina traje suradnja boemskog rokera i ekscentrične violinistice Isabel iz “Cargo Tria”, Rundekove pariške družine.
- Krenulo je tako da su Sanda i Isabel radile jedan koncert-predstavu u vrijeme dok je Isabel još okolo hodala odjevena kao muškarac.

rundek

Bila je odjevena u krinolinu koju su sašili lyonski majstori od kineske svile, a ja sam pomagao oko scenografije. Isabel se počela oblačiti kao žena kod nas doma, a uskoro smo se spojili i kad je o glazbi riječ, jako si po tome pašemo - kaže Rundek.

Uz glazbu, snimanje i koncerte, eko-projekt na Braču i mnoge druge stvari Rundek i njegova partnerica Sanda, s kojom je već 35 godina, pri kraju su mukotrpnog prevođenja jedne perzijske poeme. Novi cilj im je, kaže, nakon što su bili dva mjeseca u Indiji, posjetiti Iran, kao i u Zagrebu objaviti prijevod koji su napravili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju