Obavijesti

Show

Komentari 0

Drama, krv, bitke: Neuvjerljiva rimska invazija na Britaniju

Drama, krv, bitke: Neuvjerljiva rimska invazija na Britaniju
2

Iako je kritika seriju ‘Britanija’ dočekala dobrodušno, publika je razočarana jer s tim budžetom i garniturom glumaca serija je trebala biti daleko bolja

VIDEO

Ocjena: 2,5/5

Povijesno-fantastična serija “Britanija” govori o rimskom osvajanju Britanije.

Serija se stvarno bavi povijesnim događajima i vrhunski ih rekonstruira u najboljoj maniri engleskih serija, no istovremeno je i klasični “fantasy” pun druidske magije koja nema nimalo veze s poviješću, osim što druidska kultura nije ostavljala zapise iza sebe pa teško da se može ozbiljnije rekonstruirati, osim po onome što su o njima pisali Grci i Rimljani.

Taj prostor popunjen je fantazijom jer tko može tvrditi da nije moglo biti tako, s očitom namjerom da seriju učini zanimljivijom i boljom, da je stavi negdje između “Vikinga” i “Igre prijestolja”. No autorima to nije najbolje uspjelo, i to upravo zbog toga što su htjeli sve - i dramu, i krv, i bitke, i povijesnu točnost, i magiju, i mistiku. Tu su se izgubili.

Serija se bavi trećim pokušajem osvajanja Britanije. U prvom je Julije Cezar poduzeo dvije ekspedicije koje su završile time da britanski, keltski kraljevi ili vođe plaćaju porez Rimu, ali ne i okupacijom. U drugoj invaziji je Kaligula odustao u zadnji čas, prije ukrcaja na brodove, i naredio legionarima da umjesto toga skupljaju školjke na plaži. Ovaj bizaran rasplet događaja nikad nije objašnjen, jedni tvrde da je bila riječ o kazni zbog neke pobune ili spletke među vojskom, drugi da je Kaligula jednostavno bio ćaknut.

Sve to vrijeme, otprilike jedno stoljeće, tadašnji Britanci su trgovali s Rimljanima i plaćali neki danak, no očito to baš i nije funkcioniralo kako su Rimljani zamislili, pa je Klaudije odlučio zauzeti Britaniju, povjerivši invaziju generalu Aulu Plauciju, glumi ga odlični David Morrissey, kod nas poznatiji kao Guverner - najbolji negativac i jedan od najboljih likova iz serije “Walking Dead”. A uloga nemilosrdnog i sposobnoga rimskoga generala, koja donekle podsjeća na njegovu ulogu Guvernera, legla mu je kao dobro skrojeno odijelo i kad nakon prve bitke zaurla: “Čujte me, keltski bogovi! Ja sam Rim i, gdje ja hodam, tu je Rim”, to ne zvuči nimalo patetično. David Morrissey je odličan glumac koji je zanat ispekao u kazalištu i brojnim britanskim serijama (preporučio bih tri - “Red Riding”, “Fields of Blood” i drugu sezonu “The Missing”).

Ustvari, sve što je u seriji povezano s Rimljanima je dobro napravljeno. I njihova beskrajna želja za vlašću, i nemilosrdnost, i spletke, i praktičnost u kojoj cilj opravdava sredstvo, i željezna disciplina, i kostimi...

Onaj dio koji je posvećen britanskim plemenima je problematičniji. Tu stvari ne mogu zamaskirati ni odlični glumci, u često smiješnim kostimima i s groznim frizurama. Rekonstrukcija tog društva izgleda donekle naivno, pogotovo na početku serije, kada je sve prikazano kao neka nevina utopija koju, eto, zli osvajači dolaze uništiti.

Srećom, kasnije je ta bedastoća s početka ublažena i prikazana normalnije, iako samo britansku društvo, prije dolaska Rimljana, nije baš najbolje rekonstruirano, ni približno onako kao što je to odlično napravljeno s Vikinzima u seriji “Vikinzi”. Zbog toga ni odlični glumci ne mogu pokriti priličnu neuvjerljivost.

No najveći problem su, ustvari, druidi koji su trebali, kako se najavljivalo, biti glavna snaga serije. Od kostima - koji često podsjećaju na razne bizarne likove iz filmskog serijala “Pobješnjeli Max”, do njihove mistične moći koja seriju gura u dramski neopravdanu fantastiku. Doduše, Rimljani su se stvarno bojali druida, u onom smislu u kojem se svi boje nečega stranog, nepoznatog i mističnog, no druidske moći su ovdje gotovo pa komične. Cinici bi rekli - “Igra prijestolja” za siromašne. Ni likovi koji glume druide nisu baš najbolje razrađeni.

Čini mi se kao da je cijela serija, odnosno scenarij za nju, trebao odležati nekoliko mjeseci, a onda su ga autori trebali ponovno pročitati i ispuniti praznine, odbaciti nelogičnosti, dopuniti i izbrusiti. Kao da im se svima žurilo pa su stvar ubrzali. Što je čudno jer kreator serije Jez Butterworth iza sebe ima scenarije prilično solidnih ili vrlo dobrih filmova.

Kritika je seriju dočekala, za sada, prilično dobrodušno, većina je čak i hvali (doduše, nije izašao baš velik broj kritika), ali publika je u svojim komentarima prilično razočarana, ponajviše zato što je očekivala više.

Složio bih se s time da je s tim budžetom, s tom garniturom glumaca i tim scenaristima serija trebala biti daleko bolja.

Serija je dostupna na: HBO, HBO GO, HBO On Demand

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode