Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dua Lipa: Djed nije htio lažirati povijest Kosova pa ga otpustili

None Foto: Pixsell/Instagram 15

Trebali su pisati kako Kosovo nikad nije bilo dio Jugoslavije, nego da je oduvijek dio Srbije. Moj djed nije htio pisati povijest u koju nije vjerovao, ispričala je pjevačica

Pjevačica Dua Lipa (23) porijeklom je s Kosova, ali njezina se obitelj odselila u London gdje se Dua i rodila 1995. Zbog ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji, njezina majka Anesa više puta je bježala, a prvi put je bio početkom devedesetih kad je rat zahvatio Bosnu i Hercegovinu gdje je ona živjela. Anesin otac je porijeklom s Kosova pa je tamo nastavila život s tadašnjim zaručnikom  Dukagjinom Lipom, prenosi The Guardian. 

Sukobi na Kosovu utjecali su na karijeru i posao Duinog djeda Seita Lipe koji je bio voditelj Instituta za povijest Kosova. Kao i mnoge povjesničare, tražili su ga novo ispisivanje povijesti Kosova. 

- Trebali su pisati kako Kosovo nikad nije bilo dio Jugoslavije, nego da je oduvijek dio Srbije. Moj djed nije htio pisati povijest u koju nije vjerovao i bio je jedan od onih koji su to odbili pa je izgubio posao - ispričala je Dua. Djed joj je preminuo 1999. od srčanog udara.  

Foto: Instagram

Preseljenje u London nije u početku bilo baš najbolje. Dukagjin bio je član rock benda na Kosovu i trebao je postati stomatolog, a Anesa odvjetnica. Duin otac dugo vremena je konobario u kafićima i barovima, navečer je pohađao poslovne tečajeve, a majka se prekvalificirala za poslove u turizmu i putovanjima. 

- Dok sam ja išla u školu i oni su - rekla je Dua. Kada joj je bilo 11 godina, ocu se ponudio posao u Prištini pa su se preselili tamo. 

Foto: Instagram

Bila sam vrlo uzbuđena zbog odlaska. Kod kuće smo uvijek pričali na albanskom, a na Kosovu su me čekali rođaci koje nikad nisam vidjela - ispričala je Dua kojoj, ipak, nije bilo savršeno tamo. Puno je zaostajala u školi, imala je loše ocjene i učenici su bili daleko ispred nje. 

Foto: Instagram

- Iako sam govorila jezik, nisam znala ni čitati ni pisati albanski - rekla je Dua koja je u tim godinama shvatila čime se u životu zapravo želi baviti. Djevojčica stara 14 godina sazvala je obiteljski sastanak i rekla kako se želi vratiti u London.

Foto: PA/PIXSELL

Međutim, nije im rekla pravu istinu da želi postati pjevačica već slagala kako želi pohađati britansko sveučilište za čiji upis je korisno imati britansku svjedodžbu i usavršiti engleski jezik. Taj njezin mali trik je upalio pa je vikendima počela pohađati Sylvia Young školu i snimati snimke za YouTube. 

Dua je sada jedna od uspješnijih pjevačica i prije nekoliko dana je osvojila dvije nagrade od pet nominacija na Brit Awardsu. 

Foto: PIXSELL

Komentari (23)
  • A ja mislio da je ona po uzoru na 50 centa uzela ime 2 lipe

    23. 2. 2019,   00:02
  • Dua ljipa

    23. 2. 2019,   09:55
  • ma glavno da je medijski eksponirana osoba napokon rekla staru istinu kako se u srbiji i akademiji znanosti i umjetnosti i povijesti sve prepravlja i izokrece i radi na tome jos od proslog stoljeca. neka svijet zna ko su lazci

    23. 2. 2019,   10:08