Obavijesti

Show

Komentari 16

Ennio Morricone: Suzana, sad znam zašto tako dobro kuhaš

Ennio Morricone: Suzana, sad znam zašto tako dobro kuhaš
5

Na dan koncerta maestro uvijek ima svoj mali ritual. Nekoliko sati prije odlaska u dvoranu okupi ekipu glazbenika na partiji karata, igri sličnoj dalmatinskoj briškuli

VIDEO

Maestro Ennio Morricone (86) bio je dobro raspoložen na trosatnim probama u zagrebačkoj KD Vatroslav Lisinski, iako je od orkestra tražio savršenu izvedbu. Posebno se razveselio kad je u dvorani spazio Zagrepčanku Suzanu Perić (61), koja živi u New Yorku. S njom je surađivao na četiri filma i postali su kućni prijatelji.

POGLEDAJTE EKSKLUZIVNI VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 01:57

Čvrsto ju je zagrlio, a zatim su sjeli u prvi red gledališta i pažljivo pratili trosatnu probu. Glazbena urednica upoznala se s maestrom 1987. na filmu “Frantic” Romana Polanskog, za koji je Morricone skladao glazbu. Suzana je upoznala i cijelu Morriconeovu obitelj.

- Predivni su ljudi, a naročito me oduševila supruga Maria, koja je fantastična žena. Dolazila sam k njima u Rim nekoliko puta jer sam s maestrom radila još i na filmu Briana de Palme ‘Žrtve rata’ i ‘Misija na Mars’, kao i na filmu ‘Vuk’, Mikea Nicholsa - rekla je Suzana.

U stankama među snimanjima, Perić bi organizirala za ekipu radne ručkove u svom njujorškom domu, a Morricone bi već s vrata od nje tražio da mu pripremi “aglio olio e peperoncino”, odnosno špagete s češnjakom i čili papričicama.

- Ako mi to odmah ne skuhaš, okrećem se na peti i odlazim - šalio bi se maestro. Od Morriconea je, kaže Suzana, mnogo naučila o filmskoj glazbi. Obično bi se našli oko stola dva, tri dana prije početka snimanja i diskutirali, prisjetila se Perić. Pokazala mu je rodni grad i odvela ga u najbolje zagrebačke restorane da isproba autohtonu kuhinju koja ga je oduševila.

S maestrove lijeve strane u Lisinskom je sjedila Susanna Rigacci, sopranistica koja je već godinama dio Ennijeva tima. Morricone i šestoro glazbenika doputovali su u Zagreb već u utorak popodne. Iz Rima su sletjeli u Trst jer maestro nije htio u Splitu čekati dvadeset minuta da polete za Zagreb. U Trstu ga je dočekao vozač. Ennio je uživao u brzoj vožnji, a kad su prošli uski podvožnjak u zagrebačkoj Miramarskoj ulici, Morricone je vozaču zbog spretnog manevra, veselo viknuo: “Bravo maestro!”

S glazbenicima je doputovao i najstariji Morriconeov sin Andrea, a na koncert će doći i mlađi sin Giovanni jer su obojica završili glazbene akademije i, poput oca, komponiraju i dirigiraju.

Supruga Maria, s kojom je u braku od 1956. godine, ovaj put nije doputovala, ali se svaki dan nekoliko puta čuju telefonom. Maria ga zove da provjeri kako se osjeća jer je nedavno operirao kralježnicu. Pao je na stubama, pa je morao odgoditi turneju.

U Morriconeovoj ekipi, uz sopranisticu Susannu Rigacci, uvijek je i basist Nanni Civitenga, pijanist Leandro Piccioni, gitarist Rocco Zifarelli, bubnjar Massimo D’Agostino i dirigent Stefano Cucci. Cucci uvijek dirigira orkestrom na probama da se Ennio ne umara stajanjem. Iako je na zagrebačkom koncertu, kao i u Pragu i Londonu, trebala svirati Češka filharmonija koja slovi za jednu od najboljih u Europi, maestro Morricone prihvatio je ideju organizatora da u Areni u subotu nastupi Zagrebačka filharmonija.

Basist Nanni Civitenga rekao je da su oduševljeni vrhunskim glazbenicima.

- Izvrsni su. Odlično sviraju. Veselimo se svirati s njima, a i maestro voli nastupati s različitim orkestrima. Vidite da je opušten i dobro raspoložen jer smo dosad imali 24 koncerta. Maestro je presretan jer ponovno radi. Prošle je godine morao mirovati zbog ozljede, a on ne voli biti kod kuće i odmarati se. Godišnje komponira glazbu za desetak kazališnih predstava, baleta i filmova, a prošle je godine skladao samo jednu - kaže Civitenga, koji s Morriconeom nastupa već 35 godina. S njim uvijek na put ide i barem jedan majstor zvuka, koji je zadužen za ozvučenje dvorane. Civitenga kaže da je to posebno zahtjevan zadatak jer na svakom koncertu iznad orkestra bude postavljeno 109 mikrofona. Riječ je o posebnim mikrofonima koji su u Zagreb stigli iz Milana. Tehničari će ih iznad pozornice postavljati nekoliko sati, a zatim će još nekoliko sati trajati njihovo ugađanje.

Na dan koncerta maestro uvijek ima svoj mali ritual. Nekoliko sati prije odlaska u dvoranu okupi ekipu glazbenika na partiji karata, igri sličnoj dalmatinskoj briškuli i trešeti.

- Igramo staru talijansku igru ‘scope’ i ‘scopone’ jer se tako opuštamo. I moram reći da maestro često pobjeđuje. Ima nevjerojatnu memoriju i matematički mozak. Prati karte i točno zna koja je odbačena. Nevjerojatan je - smije se Civitenga. Dodaje da Morricone matematičko znanje koristi i u skladanju glazbe.

- Ako slušate skladbu ‘Gabriel’s Oboe’ iz filma ‘Misija’, ona je skladateljski iznimno zahtjevna. Budući da je film vjerske tematike, Morriconeova ideja je bila da na kraju kompozicije objedini tri teme u jednu i tako dočara jedinstvo Svetog Trojstva. Uspio je to upravo zahvaljujući matematičkoj preciznosti u komponiranju - kaže njegov suradnik. Nahvalio je i gospođu Morricone. Ona je pisala tekstove za njegove skladbe, a za film ‘Misija’ Rolanda Joffea u kojem glavne uloge igraju Jeremy Irons i Robert De Niro, pisala je na latinskom. Nakon što je prošle godine Morricone pao i ozlijedio se, Maria se protivila nastavku turneje. Uvijek ga prati na svim putovanjima, no ovaj put nije mogla doći. Maria i Ennio imaju četvero djece. Najstariji sin je Marco (57), potom imaju kćer Alessandru (53) i sinove Andreu (50), te Giovannija (48). Otac im je prenio ljubav prema glazbi pa se svi bave umjetnošću, skladaju, dirigiraju i bave se komponiranjem filmske glazbe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...