Obavijesti

Show

Komentari 11

Evo koliko se može vjerovati kladionicama: Mariji Šerifović uopće nisu predviđali pobjedu...

Evo koliko se može vjerovati kladionicama: Mariji Šerifović uopće nisu predviđali pobjedu...
12

Zadnjih mjeseci sve oči uprte su u eurovizijske kladionice i postotke za moguću pobjedu na prestižnom natjecanju. No, kladionice su znale favorizirati jednog izvođača koji na kraju ne bi osvojio titulu pobjednika...

VIDEO

Večeras nas očekuje nastup našeg predstavnika, Baby Lasagne, u prvoj polufinalnoj večeri. Njemu su šanse od početka mjeseca narasle za deset posto i trenutačno ima 32 % šanse za pobjedu na 68. Eurosongu. Naš predstavnik veliki je favorit eurovizijskih kladionica, a u prvih pet ulaze i Švicarska, Italija, Ukrajina i Irska, koja se u posljednjih nekoliko dana popela za četiri mjesta.

Ovo je trenutno deset najboljih po eurovizijskim kladionicama:

Šerifović je bila treća na kladionicama, a favorit se nije ni plasirao u finale

Eurosong se 2007. godine održao u Finskoj nakon pobjede grupe Lordi s pjesmom 'Hard Rock Hallelujah', a tada je za favorita slovio švicarski predstavnik DJ Bobo s pjesmom 'Vampires Are Alive'. Pobjednica tog Eurosonga, Marija Šerifović, bila je treća na eurovizijskim kladionicama. Favorit kladionica nije se uspio niti plasirati u finale natjecanja, dok se drugi favorit, Švedska, našla na 18. mjestu u finalu. Također, u prvih deset favorita našao se i Cipar ,koji se 2007. nije uspio plasirati u finale natjecanja. 

Godinu kasnije, nakon pobjede Marije Šerifović, Eurosong je bio u Srbiji. Tada je za favorita slovila Rusija koja je i pobijedila na natjecanju. Drugi favorit bila je Srbija, a Jelena Tomašević s pjesmom 'Oro' završila je na šestom mjestu. Irska je bila treći favorit kladionica, ali ona se nije plasirala u finale, kao i Bugarska koja je bila na sedmom mjestu kladionica. U prvih deset favorita ušle su Španjolska, Francuska i Švedska, ali na kraju su završile daleko ispod prvih deset. Španjolska je bila 9. na kladionici, završila je 16., Švedska je bila 6. na kladionici, ali u finalu je završila na 18. mjestu. Francuska je bila 10. na kladionici, ali na kraju je u finalu zasjela na 19. mjesto. 

Kladionice su pogodile pobjednike dvije godine zaredom, a onda je došao Azerbajdžan

Eurosong kladionice bile su točne 2009. i 2010. godine, kada su pogodile pobjednika Eurosonga. No, 2011. godina bila je loša za kladionice, kada su predviđali pobjedu Francuske koju je predstavljao Amaury Vassili s pjesmom 'Sognu'.

Čije to oči vrebaju iza leđa Baby Lasagne? Fanovi su primijetili detalj na pozornici s probe...
Čije to oči vrebaju iza leđa Baby Lasagne? Fanovi su primijetili detalj na pozornici s probe...

Ta pjesma završila je na 15. mjestu u finalu natjecanja. Čak i drugi favorit, Estonija koju je predstavljala Getter Jaani s pjesmom 'Rockefeller Street', nije ostvario značajan rezultat. Estonija je 2011. godine završila na 24. mjestu. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je treće na kladionicama, a završilo je na 11. mjestu. Mađarska je bila četvrti favorit kladionica, ali završili su na 22. mjestu. Pobjednik natjecanja, Azerbajdžan, bio je sedmi na kladionicama. Ell i Nikki s pjesmom 'Running Scared' osvojili su Europu i doveli natjecanje u Azerbajdžan. 

Conchita Wurst uopće nije bila u prvih deset favorita za pobjedu

Kladionice su pogodile pobjednike Eurosonga 2012. i 2013. godine. Godinu kasnije pobjedu je odnijela Conchita Wurst s pjesmom 'Rise Like a Phoenix'. Austrija nije bila uopće među prvih deset favorita za pobjedu na Eurosongu. Favorit te godine bila je Armenija koju je predstavljao Aram MP3 s pjesmom 'Not Alone', a pjesma je završila na četvrtom mjestu.

Danska je bila treći favorit kladionica, a završila je na devetom mjestu. U prvih deset našli su se i Ujedinjeno Kraljevstvo (šesti na kladionicama), Azerbajdžan (osmi na kladionicama) i Belgija (deveta na kladionicama), ali su ostvarili mnogo gore rezultate. Ujedinjeno Kraljevstvo završilo je na 17. mjestu, Azerbajdžan na 22. mjestu, a Belgija se nije ni plasirala u finale.

Evo zašto BiH nije na Eurosongu
Evo zašto BiH nije na Eurosongu

Eurosong kladionice pogodile su pobjednika i 2015. godine, a 2016. za favorita je slovio ruski predstavnik Sergey Lazarev koji je nastupao s pjesmom 'You Are The Only One'. On je osvojio i najviše bodova publike u finalu, ali pobjedu je odnijela Jamala s pjesmom '1944', koja je bila šesta na eurovizijskim kladionicama.

Kladionice se nisu proslavile ni 2017. godine, kada je za favorita slovio talijanski predstavnik Francesco Gabbani s pjesmom 'Occidentali's Karma'. On je završio na šestom mjestu u velikom finalu, a pobjedu je odnio Portugalac Salvador Sobral s pjesmom 'Amar Pelos Dois', a koji je bio četvrti na kladionicama. Uslijedile su dvije dobre godine za kladionice, gdje su njihovi favoriti i osvojili natjecanje. 

Baby Lasagna uoči polufinala pokazao znanje o mačkama
Baby Lasagna uoči polufinala pokazao znanje o mačkama

Kladionice su 2021. predviđale Albinu u finalu, a Maltu kao pobjednicu Eurosonga

Maltu je 2021. godine predstavljala Destiny s pjesmom 'Je Me Casse' i ona je bila favorit eurovizijskih kladionica. No, u finalu je završila na sedmom mjestu. Kasnije je Maltu tresao i skandal zbog sumnje da je malteška javna televizija potrošila 650 tisuća eura na promociju pjevačice i pjesme.

Pobjednici natjecanja, Måneskin, bili su četvrti na kladionicama. Među promašajima kladionica bile su Bugarska, Švedska i San Marino. Bugarska je bila peta na kladionicama, završila je 11. u finalu, Švedska je bila šesta na kladionicama, a završila je na 14. mjestu. San Marino kojeg je predstavljala Senhit s pjesmom 'Adrenalina' bila je deseta na kladionicama, a završila je 22. u završnici. 

Hrvatskoj predstavnici Albini, koja je nastupala s pjesmom 'Tick Tock', predviđali su 65 % šansi za ulazak u finale, ali Albina se nije uspjela plasirati, što je iznenadilo mnogobrojne obožavatelje natjecanja.

Kladionice su pogodile pobjednika i 2022. godine, kada je pobijedila Kalush Orchestra s pjesmom 'Stefania' te 2023. godine kada je Loreen upisala drugu pobjedu na Eurosongu s pjesmom 'Tattoo'. U razdoblju od 2007. do 2023. kladionice su pogodile deset puta pobjednika, što je oko 66 % uspješnosti.

Tri godine zaredom (2008. - 2010.) kladionice su točno pogodile pobjednika što je najduži niz točnih prognoza. Najlošiji niz imali su od 2016. do 2017. kada su dva puta krivo prognozirali pobjednika. Kod navođenja prvih pet zemalja prije natjecanja, kladionice su pogodile 47 od 80 zemalja koje su uspjele ostvariti taj plasman i na natjecanju, što je 58.75 % uspješnosti.

2022 Eurovision Song Contest in Turin

Kladionice su 2019. godine točno pogodile prvih pet, ali ne i plasmane. Oni su naveli da će u prvih pet biti Nizozemska, Švicarska, Rusija, Italija i Švedska. Natjecanje je osvojila Nizozemska, na drugom mjestu završila je Italija, dok je na trećem mjestu bila Rusija. Švicarac Luca Hänni završio je na četvrtom mjestu, dok je Švedska zauzela peto mjesto.

Tomislav Štengl za 24sata uoči polufinala: Nastup je odličan i očekujem da ćemo proći u finale
Tomislav Štengl za 24sata uoči polufinala: Nastup je odličan i očekujem da ćemo proći u finale

Kladionice su 2011. i 2018. godine imale najmanju stopu uspjeha (20%) kod zemalja koje su završile među prvih pet. Francuska, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Mađarska i Švedska bile su među prvih pet po kladionicama, a konačan rezultat na natjecanju 2011. bio je Azerbajdžan, Italija, Švedska, Ukrajina i Danska

Netta s pjesmom 'Toy' bila je favorit 2018. godine i osvojila je Eurosong, ali kladionice su predviđale da će u prvih pet doći i Bugarska, Češka, Australija i Estonija. No, oni nisu uopće ušli u prvih pet nego je to uspjelo Cipru kojeg je predstavljala Eleni Foureira s hit pjesmom 'Fuego', Austriji, Njemačkoj i Italiji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim

Družba Baby Lasagne: 'Samo sam jedan dan imao da smislim Markov nastup na Eurosongu...'
PRIMILI SVEČANA PRIZNANJA

Družba Baby Lasagne: 'Samo sam jedan dan imao da smislim Markov nastup na Eurosongu...'

Na svečanoj promociji sveučilišta VERN', koje pohađa i Marko Purišić, nagrade su dobili Markovi prijatelji i suradnici Krešimir Šustić, Tonka Donjerković, Luka Grgić i Tomislav Krajcer koji su mu pomogli u kreiranju savršenog nastupa
Ekskluzivne fotografije Roda Stewarta: Nakon koncerta, glazbenik otišao u kupovinu...
UHVAĆEN U TRGOVINI

Ekskluzivne fotografije Roda Stewarta: Nakon koncerta, glazbenik otišao u kupovinu...

Stewart je nosio ležernu kombinaciju. Na sebi je imao traperice i jaknicu, a odjevnu kombinaciju je upotpunio bijelim starkama i torbicom