Obavijesti

Show

Komentari 5

Fatalna filmska diva: Planirala je ubiti Hitlera i zavesti kralja

Fatalna filmska diva: Planirala je ubiti Hitlera i zavesti kralja
7

Pravila bih se da ga volim, da sam zaljubljena u njega. Čula sam da mu se sviđam, tvrdila je Marlene. K Hitleru je namjeravala doći gola, dok bi joj u kosi bila skrivena otrovana ukosnica

VIDEO

Na današnji dan 1901. godine rođena je njemačka glumica Marlene Dietrich koju mnogi i danas smatraju jednom od najuspješnijih glumica u povijesti. Holivudska zvijezda, zapamćena po ulozi u filmovima 'Plavi anđeo' i 'Šangaj ekspres', rođena je u Berlinu gdje je provela čitavo djetinjstvo. 

Otac joj je preminuo kad je imala samo 10 godina, a zatim se njezina majka preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loscha. On je preminuo ubrzo nakon vjenčanja. 

Pohađala je privatnu školu, a do 12. godine tečno je govorila čak dva jezika, i engleski i francuski. Od malih nogu pokazivala je zanimanje za poeziju i kazalište, a u školi je pohađala satove violine. Željela je postati koncertna violinistica, ali joj je to s vremenom postalo nezanimljivo. Naime, kako je sve više uživala u noćnom životu velikog Berlina, tako ju je svijet glume sve više privlačio.

Budući da više nije željela svirati violinu, odglumila je da ima ozlijeđeni zglob nakon čega se napokon mogla posvetiti jedino i isključivo glumi. Prve uloge ostvarila je upravo u kazalištu, a na filmu je debitirala 1922. godine.

Die Freibeuterin

Na setu je tada upoznala Rudolfa Siebera s kojim se vjenčala u svibnju 1924. S njim je dobila jedinu kćer Mariju Elisabeth Sieber, kasnije poznatiju pod imenom Maria Riva. Imidž fatalne žene priskrbila si je ulogom u filmu 'Plavi anđeo', koji je od nje napravio jednu od najvećih holivudskih zvijezda. 

Glumačka karijera počela joj je tonuti nakon što je studio otpustio redatelja von Sternerga s kojim je snimila čak šest uspješnih filmova. Ipak, s vremenom je oduševila u filmovima Alfreda Hitchocka i Orsona Wellesa. 

Ništa joj lošije nije išlo ni u svijetu glazbe, pa je tako bila poznata kao uspješna pjevačica i zabavljačica. Njezin glas nazivali su 'trećom dimenzijom'. Od pedesetih do sve do sedamdesetih godina, Marlene je radila kao kabaret izvođačica i tako nastupala u kazalištima diljem svijeta. 

First star at the Star Boulevard for Marlene Dietrich

Iako je bila izuzetno uspješna glumica i pjevačica, nikad se nije ustručavala izraziti svoja politička uvjerenja. Nazivala se velikom protivnicom Hitlera i nacističkog režima, a ujedno je bila jedna od prvih zvijezda koje su plasirale ratne obveznice. Tijekom dvije turneje za United Service Organizations pjevala je za savezničke trupe na prvim linijama. kako tvrdi FBI, Marlene i dalje smatraju njemačkom špijunkom.

S druge strane, mnogi vjeruju da je bila izdajica vlastite domovine te da je očajnički željela pomoći poraziti Treći Reich. Dietrich je navodno špijunirala preko Ureda za strateške usluge koji je 1944. godine započeo projekt Musac. Riječ je bila o emitiranju glazbene propagande radi demoraliziranja neprijateljskih vojnika.

Njezin najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njezina obitelj je i dalje živjela u Njemačkoj, pa joj ne bi bilo u cilju raditi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvijezda za koje se vjeruje da su radile kao špijuni tijekom Drugog svjetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla s obje strane. 

S obzirom na to da se jako protivila Hitleru i njegovom režimu, došla je na vrlo nesvakidašnju ideju. Naime, planirala ga je zavesti pa zatim ubiti.

- Pravila bih se da ga volim, da sam strašno zaljubljena u njega. Čula sam da mu se sviđam, odmah bi mi povjerovao - tvrdila je. U Hitlerove odaje namjeravala je ući potpuno gola, dok bi joj u kosi bila skrivena otrovana ukosnica.

Okrutna diva: Marlene kćer nije htjela zaštititi od zlostavljanja
Okrutna diva: Marlene kćer nije htjela zaštititi  od zlostavljanja

Marlene je bila obožavateljica Britanaca i britanskog plemstva, a za vrijeme posjete Londonu 1936. saznala je da kralj Edward VIII. namjerava abdicirati zbog dva puta razvedene Amerikanke Wallis Simpson. Kako bi to spriječila, njemačka glumica odlučila je sama zavesti kralja i tako 'spasiti' kraljevstvo. To joj na kraju ipak nije uspjelo.

Ništa manje dosadan nije joj bio ni ljubavni život, a navodno je imala iskustava i sa ženama i muškarcima. Iako je bila u braku s redateljem Rudolfom Sieberom sve do njegove smrti, Marlene je radila štogod je htjela. Naime, par je sretno živio u otvorenom braku. Dok je ona 'šarala' te imala afere s najvećim imenima književnosti, glazbe i filma, Rudolf je bio s dugogodišnjom ljubavnicom Tamarom Matul, s kojom je i odgajao svoje i Marlenino dijete, kćer Mariu.

Njezina seksualnost bila je 'javna tajna' u Hollywoodu, o njoj se mnogo toga znalo, ali se nije govorilo. U Kaliforniji je jedno vrijeme živjela s kubansko-američkom spisateljicom Mercedes de Acostom koja je zbog nje čak ostavila i Gretu Garbo. Kasnije je imala i aferu s Edith Piaf koja joj je do smrti ostala jedna od najbližih prijateljica.

Među njezine brojne ljubavnike ubrajaju se i Joseph Kennedy te njegov sin John F. Kennedy, Gary Cooper, James Stewart, Cary Grant, John Wayne, Kirk Douglas i Frank Sinatra.

Marlene je posljednjih 11 godina provela u svom pariškom stanu zbog straha da ju fotografi ne 'ulove' u starosti. Naime, glumica se izrazito sramila svojih bora, a u posljednjim javnim pojavljivanjima čak je i zatezala kožu lica selotejpom iza ušiju. Umrla je 1992. u 90. godini.

VIDI OVO! Krše li Meghan i Harry kraljevski protokol: Gdje se smiju ljubiti, a gdje ne?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao