Obavijesti

Show

Komentari 27

'Glazba je naše oružje:' Slavni su domovinu branili pjesmom

'Glazba je naše oružje:' Slavni su domovinu branili pjesmom
8

Poput mnogih drugih pjevača, glazbena diva Josipa Lisac je na ratne nedaće odgovorila pjesmom. S Guidom Mineom snimila je 'Slobodu i mir'...

VIDEO

Da bi se obranili od oružja uzeli smo ono najjače što smo imali, a to je bila glazba, ispričala nam je Josipa Lisac (68).

Poput mnogih drugih pjevača, glazbena je diva na ratne nedaće odgovorila pjesmom. S Guidom Mineom snimila je 'Slobodu i mir'.

- Ratna situacija svima nam je bila neshvatljiva i činila nam se, ako mogu tako reći, nestvarnom. Zvuk oružja zvučao je neistinito. A onda je nastalo pitanje kako se obraniti od oružja - prisjetila se Lisac.

Zdrav razum, kaže, ljudima su vraćali glazbom.

- Glazba je bila naše oružje - sažela je Lisac.

Naša najnagrađivanija pjevačica tamburaške glazbe Vera Svoboda (81) tijekom Domovinskog rata bila je aktivna u svojem pozivu, a to je tada za nju bilo, kaže, pjevanje domoljubnih pjesma. Pjevala je širom svijeta, ali i na ratištu.

- Nikad me nije bilo strah, ni kad sam iz blizine gledala kako gori crkva sv. Lovre u Petrinji - kaže Vera. 

Iz osječke Žute podmornice dizala je moral braniteljima na crti bojišta nekoliko metara dalje.

- Kad sam nastupala u Stankovcima, rekla sam ljudima da znam da ću opet ondje doći pjevati. Kao da sam imala priviđenje, za nekoliko mjeseci Stankovce su oslobodili. Vojnici su nakon oslobođenja autom došli po mene da im održim koncert - prepričala je pjevačica.

Tomislav Miličević/Večernji list

Davor Gobac (54) ističe da je na ratna zbivanja trebalo odgovoriti.

- Jedan moj prijatelj rekao je 'naš horizont je front' i meni se u glavi pojavila pjesma 'Hrvatska mora pobijediti'. Radi se o ratnoj pjesmi koju u razdoblju mira više ne pjevamo - ispričao je Gobac.

Glazbenik Rajko Dujmić kaže kako nikada neće zaboraviti nastanak hita 'Moja domovina'.

- Da ništa drugo u životu nisam napisao, to bi bio dovoljno. Pjesmu smo Zrinko Tutić i ja napisali u dva dana. Spot je pušten na dan prve uzbune u Zagrebu. 'Moja domovina' bila je moja puška - rekao je Dujmić.

Dvorana u Šubićevoj, prisjeća se, bila je premala za sve sudionike pa su pri fotografiranju ljudi stajali na podescima kako bi se vidjeli na fotografiji.

Nikša Bratoš istaknuo je da su prilikom snimanja 'Moje domovine' svi znali da će Oliver početi pjesmu.

-  Kad smo radili pjesmu 'Moja domovina', odmah smo se svi složili tko će započeti pjesmu. Vrlo jednostavno - onaj najveći. O njegovim vokalnim sposobnostima svi su puno pričali, ne postoji pjevač koji nije želio snimiti duet s Oliverom - ispričao je Bratoš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...