Obavijesti

Show

Komentari 2

Godine nisu važne: Hollywood više nije u strahu od starenja

Godine nisu važne: Hollywood više nije u strahu od starenja
8

Kod nas, ali i u Hollywoodu, glumice iznad pedeset često su imale poteškoća s pronalaženjem uloga, no i to se, čini se, polako počelo mijenjati pa dame srednjih godina briljiraju više no ikada

VIDEO

Čak četvrt stoljeća nakon što je zadnji put glumila u filmu franšize “Terminator” glumica Linda Hamilton vraća se ulozi Sarah Connor u šestom nastavku koji izlazi 2019.

Glumice dobile titule i krune, ali su zato ostale bez posla...
Glumice dobile titule i krune, ali su zato ostale bez posla...

Ne bi to samo po sebi bilo tako neobično da Linda Hamilton nema 61 godinu, a dob je to kada većina glumica, domaćih i stranih, često može samo sanjati nastavak karijere. Kao što je 1996. u komediji “Klub prvih supruga” rekla Goldie Hawn, “postoje tri vrste žena u Hollywoodu, a to su komad, okružna tužiteljica i “Vozeći miss Daisy”.

No vremena se ipak mijenjaju i Linda Hamilton pridružila se grupi sve brojnijih kolegica koje žare i pale te, što je još važnije, nižu jako različite uloge a da su odavno prešle 45. rođendan. Linda Hamilton, iako možda ne spada u karakterne glumice poput Meryl Streep ili Helen Mirren, u 61. godini ostvarit će akcijsku ulogu kakve su često rezervirane za generičke ljepotice poput Megan Fox, a ne za žestoke žene sjede kose bez šminke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Jamie Lee Curtis (59): Kći glumca Tonyja Curtisa i glumice Janet Leigh uvijek je gurala “svoj film” i nije se dala ukalupiti. Jednom je rekla da, kad će prestati biti dobrih uloga, ona će - prestati glumiti. U listopadu dolazi reboot ‘Halloweena’

Hamilton je otvoreno govorila o tome kako je godinama teško pronalazila uloge i jasno je kako je njezinu karijeru obilježila Sarah Connor, no time su možda ipak odškrinuta vrata drugim glumicama da se okušaju u sličnim ulogama.

U ulozi koja joj je obilježila karijeru ove se godine vraća i Jamie Lee Curtis, glumica najpoznatija kao Laurie Strode iz nastavaka horora “Halloween”. Beskompromisno svoja, 59-godišnja Curtis je svojedobno dala objaviti svoju fotografiju u rublju, i to potpuno neretuširanu kako bi pokazala kako zaista izgledaju pedesetgodišnjakinje. 

Zanimljivo je kako se po Hollywoodu godinama priča kako je Curtis uvjerljivo glumica s najboljim tijelom u industriji koja baš nikad nije igrala na tu kartu. To je možda najbolje vidljivo u sceni striptiza iz filma “Istinite laži” gdje “civilka” Curtis ispred svog supruga (ne znajući da je to on) nespretno pleše. Curtis scenom dominira prije svega svojim suptilnim manirizmima i simpatičnom nepretencioznom zbunjenošću, ali ne možemo ne primijetiti da Curtis, uz to, i izgleda kao milijun dolara. 

Meryl Streep (68): Najveća glumica svoje generacije nikad se nije previše oslanjala na izgled, ali usprkos tomu priznaje kako su se, unatoč Oscarima i priznanjima, s godinama prorijedile ponude za kvalitetne glumačke projekte. Ovog ljeta gledamo je u ‘Mamma Mia 

Kao kraljicu umijeća svi će navesti Meryl Streep. Iako nam se izdaleka čini kao da legendarna oskarovka ima uloga na bacanje, ona je u svojim intervjuima rekla kako “je to samo privid”. Treba imati na umu i da je ona takvo ime da producenti i redatelji “pletu” filmove oko nje, samo kako bi je imali u glavnoj ulozi.

No upravo je u nekim kasnijim godinama, možda i zbog siromašnog izbora, Streep napravila neke filmove koji joj, kažu neki kritičari, ne idu u prilog. Među njima je i uloga u popularnome mjuziklu “Mamma Mia” gdje su Streepinu glumu mnogi nazvali “histeričnom”.

'I mnoštvo odličnih hrvatskih glumica vlada malim ekranima, filmovima i kazalištem, počesto talentom, karizmom i izvedbom zasjenivši mlađe kolegice i kolege na setu'

Uloga u “The Iron Lady” kao Margaret Thatcher mnogima je radikalno preglumljena, dok su mnogi film “Florence Foster Jenkins” nazvali “potpuno suvišnim”. No usprkos tomu 69-godišnja Streep napravila je katalog filmova kakav neki ne bi u sedam života u Hollywoodu te i dalje niže filmove.

- Naš je posao okrutan, posebno kada govorimo o pozornosti koja se pridaje našem izgledu, i zato je velika sreća moći nastaviti karijeru u ‘kasnijim’ godinama - rekla je Streep jednom u gostovanju kod Oprah, a na njezinu su se izjavu nadovezale dvije jednako kvalitetne glumice kojima je izgled, ipak, puno više pomogao i značio u karijeri - Julianne Moore i Nicole Kidman.

Tko je tko u Hollywoodu: Znate li tko je ovim ljudima u rodu?
Tko je tko u Hollywoodu: Znate li tko je ovim ljudima u rodu?

- Mnoge moje kolegice lažu o svojim godinama jer se boje da će ih ugurati u određene kutije. Činjenica je da muškarci starenjem postaju ‘srebrne lisice’, a žene su ‘matrone’ - rekla je Nicole Kidman, koja u 52. godini i dalje privlači pozornost medija i svojim ulogama (filmskim i televizijskim), kao i izgledom.

Ksenija Marinković (52): Zvijezda filma ‘Ustav Republike Hrvatske’ uspješno je preskočila ‘jaz’ i dob koja za glumice, nažalost, neopravdano često znači kraj karijere. I ne samo to nego i, kako primjećuju kritičari i publika, fascinira svojim izvedbama i prštećim talentom u svakoj ulozi

Za razliku od Streep i Moore Kidman je, slažu se i mnogi njezini obožavatelji, pokušala usporiti starenje pretjeranim plastičnim operacijama i botoksom koji joj je u jednoj fazi karijere “zamrznuo” lice. 

Robin Wright je, pak, primjer glumice koja je u “kasnijim” godinama doživjela renesansu. Dok je bila u braku sa Seanom Pennom, snimala je manje i slabije zamijećene filmove, a nakon razvoda je procvala. Sada 52-godišnjoj glumici kruna je uloga u seriji “Kuća od karata” gdje je tako dobra da će se serija nastaviti snimati s njezinim likom u centru nakon što je iz serije neslavno otišao njezin “suprug” - osramoćeni Kevin Spacey.

Sandra Bullock (53): Bullock se isprofilirala kao pametna akcijska junakinja i odlična komičarka. Mnogi kažu da je jedna od najslabije iskorištenih talenata u Hollywoodu koja će to možda napokon moći ispraviti u petom i šestom desetljeću života i karijere

Sandra Bullock je, pak, poslije 45. godine odlučila “zaroniti” u ozbiljnije uloge od trilera, akcijskih filmova i komedija, pa je nanizala uloge u “The Blind Side” (za koju je dobila Oscara), “Gravitacija” (za koju je dobila nominaciju) i “Oceanovih 8” koji sad gledamo u kinima.

Nakon pauze u srednjoj dobi na velika se vrata vratila i Sharon Stone. Njoj, uz talent, svakako ide u prilog što je za zvijezdu “Sirovih strasti” vrijeme zaista stalo. Glumicu su 2001. hospitalizirali zbog krvarenja u mozgu zbog kojeg je morala iz početka učiti hodati, govoriti i jesti. Legendarno je i njezino osvrtanje na pokret MeToo i mušku šovinističku dominaciju Hollywoodom kad je novinaru na pitanje: “Jeste li vi imali neka neugodna iskustva”, odgovorila smijehom i rekla: “Mala plava sa sela, bez zaštite i koja izgleda ovako kako izgleda - što vi mislite?”. 

Sharon Stone (60): Fatalna Stone nekoliko je puta s izrazom žaljenja rekla kako je njezina karijera vezana uz njezin izgled te se boji što će se dogoditi kada tog dobrog izgleda više neće biti. No vrijeme je pokazalo dvije stvari - da će za dobre glumice uvijek biti uloga, te da Sharon Stone, kažu kolege, nikad neće ostarjeti

Svojeg iskustva sa starenjem prisjetila se i naša Ksenija Pajić.

- Izašla sam u šetnju kasno navečer i srela nepoznatu gospođu koja mi je rekla: ‘Kako vi sličite na Kseniju Pajić. Samo što ste vi mlađi od nje, ona je već stara koza’. Pa zar to nije fantastično i ne dokazuje li da su godine relativan pojam -rekla je Pajić. 

Ksenija Pajić (56): Osim što je za nju vrijeme stalo, i ova je glumica svojevrsnu karijernu renesansu imala u godinama kada je, prema nekadašnjim pravilima, gotovo nemoguće za glumice bilo pronaći dobre uloge

Vremena se mijenjaju i izjava Goldie Hawn više, čini se, ne drži vodu. To ne mijenja činjenicu da u domaćoj i stranoj kinematografiji treba pisati mnogo više dobrih uloga za glumice koje su, kako kažu, u najboljim godinama.

Lela Margetić (76): Ove će godine predstava ‘Stilske vježbe’ nje i Pere Kvrgića pokazati da je kvaliteta bezvremenska kategorija. Kaže kako je zahvaljujući godinama postala bolja glumica. “Mnogo sam opuštenija i sigurnija kao glumica, ali i kao osoba”, kaže Margitić o godinama
 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'
'TKO TO TAMO PJEVA'

Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'

Natali Rade u posljednjem izazovu u showu 'Tko to tamo pjeva?' eliminirala je imitatoricu Abbe. Zatim je na kraju lutkar donio 5.000 eura
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju