MUŠKI DVOBOJ Zadranka ne žali što je ispala, a njezin favorit od prvog dana je Marko Palfi. Kaže kako ni u najluđim snovima nije sanjala da će biti treća u finalu
Gubitnica Petra ostala je bez superfinala u 'Masterchefu'
Znala sam odmah ujutro da ću ispasti, rekla je Petra Gerić (29), koja je posljednja napustila show prije finala.
- Ma prezadovoljna sam svime. Ni u najluđim snovima nisam sanjala da ću biti treća - kaže Petra.
Ističe kako je bilo fer da u finale uđu Nikola Lesar i Marko Palfi, koji je njezin favorit. Diplomiranoj ekonomistici turizma presudilo je što nije dobro ispekla meso. Nakon ispadanja otišla je roditeljima u Varaždin. Mama Jasminka i tata Željko za Božić slave 30. godišnjicu braka, a Petra će im spremiti svinjsku ružu, jelo kojim je prvi put pobijedila u showu. Nakon blagdana vraća se u Zadar, gdje je dobila nekoliko poslovnih ponuda. Osim Petre, u finalu je bila Ivona Kristina Vujnović, koja je s Nikolom i Markom predložila recept za desert.
Palfijeva pannacotta s mandarinama
Sastojci: 600 ml slatkog vrhnja, 150 ml mlijeka, 150 g šećera, 4 listića želatine, mahuna burbon vanilije, bijeli rum, mandarine
Mlijeko i vrhnje prokuhamo s praznom mahunom vanilije, dodamo želatinu koju smo omekšali u hladnoj vodi i miješamo da se u potpunosti rastopi. Dodamo bijeli rum, sjemenke vanilije i koricu domaćih mandarina te prelijemo u modlice da se ohladi. mandarine filetiramo. ostatke ocijedimo i reduciramo sok uz dodatak šećera i ruma. vrući sirup prelijemo preko fileta.
Kikina torta od limuna
Sastojci:2 žlice rastopljenog maslaca, 5 žumanjaka, 5 bjelanjaka, 16 dkg šećera, 16 ml maslinovog ulja, 1 žličica naribane kore limuna, 3 žličice soka od limuna, 18 dkg brašna, prstohvat soli
Priprema: Od bjelanjaka istući snijeg. Žumanjke i šećer dobro izbatiti. Dodati maslac i maslinovo ulje, koru i sok od limuna. Pomalo dodavati brašno i sol. Kada se stvori homogena smjesa, dodati bjelanjke. Peći na 180 C 30-45 minuta.
Nikolin božićni tart od čokolade
Za tijesto: 225g glatkog pšeničnog brašna, 75g šećera u prahu, prstohvat soli, 150g maslaca, 1 jaje i 1 žutanjak
Za fill: 450 ml vrhnja za kuhanje, 600g mliječne čokolade, 150 ml mlijeka, 3 jaja
Za tijesto: Pomiješajte navedene sastojke sve dok ne dobite jednoličnu masu. Formirajte kuglu, omotajte u prozirnu foliju te ostavite u frižideru 30-ak minuta. Na pobrašnjenoj površini izvaljati tijesto na otprilike 2 mm debljine te ga staviti u kalup. Neka i to odstoji u frižideru 15-ak minuta.
Za fill: Vrhnje i mlijeko dovesti do vrenja te polijati po čokoladi koju smo nadrobili na kockice. Mješati dok se smjesa ne spoji u jednu. Nek se hladi 5 minuta. Istući jaja te dodati smjesi i dobro pomiješati.
Fill uliti u kalup s tijestom. Fill ne smije doći do samog vrha, već recimo jedan prst do ruba. Peći na 165C 30-40 minuta. Ohladiti na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
U vašu smjesu možete dodati koru naranče, cimeta, klinčič ili star anise, tek toliko da mu dodamo još malo čari Božića.