Obavijesti

Show

Komentari 0

Harjaček: I danas se svi pitamo kako preživjeti izopačenu vlast

Harjaček: I danas se svi pitamo kako preživjeti izopačenu vlast
4

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split će u subotu 13. travnja premijerno izvesti Molièreovu komediju Umišljeni bolesnik. Redatelj Dario Harjaček smatra da je tema predstave i danas aktualna

VIDEO

Obitelj je primaran inkubator za razvoj tiranije i oblikovanje našeg odnosa prema njoj, smatra Vedrana Klepica.

Dramaturginja je za daske splitskog Hrvatskog narodnog kazališta prilagodila Molièreovu komediju Umišljeni bolesnik. Predstavu u režiji Darija Harjačeka premjerno će izvesti u subotu.

Predstava prati lik Argana koji čitav svoj život, ali i živote svojih bližnjih, podređuje svojim umišljenim bolestima u koje su ga uspješno uvjerili liječnik i apotekar. Ne samo da za 'liječenje' troši veliko bogatstvo nego bez grižnje savjesti maltretira i ucjenjuje cijelu obitelj i spreman je i vlastitu kćer prisiliti na brak kojeg ona ne želi, samo da bi u obitelji imao liječnike koji će zadovoljavati njegovu opsesiju liječenja. 

Britanci oduševljeni Frljićem: 'Jedan je od najboljih redatelja'
Britanci oduševljeni Frljićem: 'Jedan je od najboljih redatelja'

'Umišljeni bolesnik', kažu iz splitskog HNK, zahvalan je predložak za portretiranje odnosa, kako obiteljskih, tako i građanskih, i to takvih u koje se kroz dramaturški, režijski i glumački rad lako upisuje ono suvremeno i aktualno, osobito zato jer gotovo svi likovi u drami lažu, najčešće iz sebičnih motiva, a puno rjeđe za dobrobit drugog.

- S jedne strane stoji otac, vladar, zlostavljač, fetišist, a s druge strane njegova potlačena svojta koja je lišena bilo kakve iluzije o mogućoj revoluciji - objašnjava redatelj smisao predstave.

Ono što nas zanima u toj priči, dodaje, jest kako preživjeti izopačenu vlast, a da se pri tom sačuva vlastito dostojanstvo.

- Držim da je to vrlo aktualna tema - kaže Harjaček. 

Dario Harjaček: Crkva se bavi samo seksom i politikom
Dario Harjaček: Crkva se bavi samo seksom i politikom
Dario Harjacek

Dramaturginja pak ističe da nije željela  potpuno mijenjati ključnu liniju priče jer ni danas nije potpuno nemoguće da ženu prisile na brak.

- To je ipak manje vjerojatno nego prije, no mi smo smo cijeli komad postavili u viktorijansko razdoblje prijelaza stoljeća, ispunjeno strogošću i disciplinom, potisnutom seksualnošću i jačanjem patrijarhalnih obiteljskih modela.  I to nisu artefakti iz prošlosti, nego vrlo konkretno kamenje spoticanja koje u obliku transgeneracijskih trauma aktivno uzrokuje nevjerojatne psihičke posljedice ljudima još i danas - objašnjava Klepica.

Sud je na strani Olivera Frljića: 'Pa nema više kazne za herezu'
Sud je na strani Olivera Frljića: 'Pa nema više kazne za herezu'

S tiranima se, sitiče, može surađivati, može ih se pokušati manipulirati, ili im se može izravno suprotstaviti, te svaka od tih opcija nosi sa sobom cijeli niz posljedica kako za osobu koja ju provodi, tako i za cijeli mikrokozmos oko te osobe.

- Tiranija je privatni i širepolitički problem, i osim ako nije zaustavljena u povojima, ona kreira duboko bolesne, pervertirane i nepravedne zajednice i društva, stvara nove tirane - zaključila je Klepica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'
VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...