Obavijesti

Show

Komentari 5

Harry nije jedini: Rastavljena glumica zavela i odvela princa

Harry nije jedini: Rastavljena glumica zavela i odvela princa
11

Kraljica Elizabetha II, kao kćerka Edwardovog mlađeg brata Andrewa i njezini potomci – Charles, William i Henry, zapravo mogu biti zahvalni Edwardu i Wallis Simpson, jer da nije bilo te ljubavi, ne bi bili na tronu

VIDEO

Nakon što je njegova majka, pokojna princeza Diana, 90-ih godina dobrano uzdrmala britanski dvor razvodom od princa Charlesa (71), njihov mlađi sin princ Harry (35), dvadesetak godina nakon Dianine pogibije učinio je nešto još skandaloznije.

Princess Diana at Buckingham Palace

Odlučio je sa svojom suprugom Meghan Markle (38) otići iz kraljevske obitelji. Zna se već dugo da je Harry na sve moguće načine pokušavao zaštititi svoju suprugu od medija, otvoreno je govorio da ne želi da se povijest ponovi, i da ostane bez druge najvažnije žene u svom životu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:50

Stoga je ovaj njegov potez mnoge podsjetio na Harryjevog dalekog rođaka, princa Edwarda koji je davne 1937. godine odustao od titule kralja zbog ljubavi prema Wallis Simpson. Ljubavna romansa Edwarda i Wallis bila je gotovo jednako osuđivana kao i ova Harryjeva s Meghan koju proziva dio britanske javnosti. No, Wallis je, za razliku od Meghan imala mnogo burniju prošlost prije no što se udala za Edwarda. Pravim imenom Bessie Wallis Warfield rođena je u dobrostojećoj obitelji u Baltimoreu, a otac je nedugo nakon njezinog rođenja umro od tuberkuloze. O Wallis i njezinoj majci pobrinuo se očev brat Soomone Davies Warfield koji joj je platio škole koje su pohađala i djeca bogatih i uglednih obitelji. 

388509474

Prije udaje za Edwarda dva se puta udavala, a imala je i mnoge ljubavne afere. Njezin prvi suprug bio je Earl Winfield Spencera Jr., vojni pilot s kojim je ostala u braku 11 godina, ali se brak raspao jer je on bio teški alkoholičar. Ona nije provodila previše vremena kod kuće. Godinu dana je boravila u Kini i tamo navodno ljubovala s diplomatima, a razveli su se kad je to saznao suprug.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#frenchriviera#dukesofwindsor#edwardwallis#style#elegsnce#

A post shared by Eftihia Efstathiades (@eftihia_efstathiades) on

Idući put udala se za bogataša Ernesta Aldricha Simpsona, iako je zapravo bila zaljubljena u prijatelja Hermana Rogersa, ali on nikad za nju nije pokazao interes. Tri godine nakon vjenčanja, Wallis Simpson je upoznala Edwarda, princa od Walesa i to na vrlo bizaran način. Spojila ih je sestra njegove tadašnje ljubavnice. 

Nema više luksuza: Harry je u Kanadu stigao redovnim letom
Nema više luksuza: Harry je u Kanadu stigao redovnim letom

Wallis, koja je uvijek težila raskošnom životu, ubrzo je zavela Edwarda i on se u nju ludo zaljubio. Neki čak govore da nije bila riječ o njegovoj ljubavi prema Wallis, nego je njome bio opsjednut. Očaralo ga je to što se ona pretvarala da previše ne mari za njegove titule i kraljevsko podrijetlo, a nije bila ni raskošna ljepotica. Iako je bio veliki ženskaroš, pa je tako i javno ljubovao s pariškom prostitutkom, Edward je odmah dao svima do znanja da je će ona biti njegova buduća supruga, a Wallis je uživala u planiranju kako će jednog dana postati kraljica. 

Ipak, tome su se žestoko usprotivili Edwardova majka, kraljica Mary i cijeli dvor. Istovremeno, Edward nije odustajao. Iako je Wallis još bila u braku sa Simpsonom, Edward bi dolazio u njihovu kuću bez ikakvog skrivanja i tajnosti. Kraljevska obitelj pokušavala je uvjeriti Edwarda da ju ostavi, a onda su mislili da je to samo još jedna njegova avantura, no ostali su šokirani kad se saznalo da je Wallis pokrenula brakorazvodnu parnicu od Ernesta Aldricha. 

Kralj George V, Edwardov otac bio je silno razočaran ponašanjem svog starijeg sina i već tad je razmišljao kako bi mnogo bolji izbor za njegovog nasljednika bio mlađi brat Albert i njegova kćer, današnja kraljica Elizabetha II (93) – Harryjeva baka.

Princ Harry: Meghan i ja nismo imali izbora, odluka nije lagana
Princ Harry: Meghan i ja nismo imali izbora, odluka nije lagana

A onda je u siječnju 1936. godine umro George V i princ Edward, kao prvi nasljednik u nizu, postao je kralj. No, nije dugo nosio krunu. Nakon manje od 11 mjeseci predao je krunu mlađem bratu. Naravno, presudila mu je ljubav prema Wallis Simpson koju dvor nije htio nikako prihvatiti, a on ju je i dalje namjeravao oženiti. 

Zapravo, postojala su tri pravila koja je morala zadovoljiti buduća mladenka ili mladoženja, ako je u pitanju udaja, odnosno ženidba u kraljevsku obitelj. Tradicija je nalagala da žene budu princeze, obavezno djevice i obavezno anglikanske, a tolerirala se i pripadnost protestantskoj vjeroispovijesti. Wallis nije imala ništa od toga – niti je bila plave krvi, niti je bila djevica, dapače – imala je dva propala brka i podosta ljubavnika, a nije bila ni anglikanka. Osim toga, bilo je nezamislivo da pripadnik kraljevske loze oženi rastavljenu ženu, koja još k tome nije ni plave krvi. 

Stoga ne samo da su protivnike ovog braka imali u svojoj obitelji, nego su se tome žestoko protivili i članovi Parlamenta i prijetili raspuštanjem. Edward i njegova ljubav Wallis Simpson izazvali su umalo ustavnu krizu. Stoga mu je i majka, kraljica Mary rekla da mora 'donijeti najvažniju odluku u svom životu'. Edward je i dalje mislio da može pomiriti ljubav i službu. Otišao je tadašnjem premijeru i molio ga da mu dopusti da sklopi tzv. morganatski brak – kako se zove bračna zajednica dvoje ljudi koji nisu jednaki po tituli i društvenom staležu. Ni to mu nije dopušteno iako bi Wallis pristala da u tom slučaju nikad ne ponese titulu kraljice, niti da njihova eventualna buduća djeca naslijede pravo na krunu. Osim toga, Wallis ionako zbog pobačaja koji je imala u prvom braku, nije više mogla imati djece. 

Harry će vratiti novac palači, a Charles će ga zasad financirati
Harry će vratiti novac palači, a Charles će ga zasad financirati

Konačno, 11. prosinca 1936. godine Edward VIII, zbog ljubavi prema Wallis Simpson, morao je abdicirati i prepustiti krunu svom mlađem bratu Albertu, a javnosti se obratio riječima:

'Shvatio sam da je nemoguće nositi težak teret odgovornosti i obavljati moje kraljevske dužnosti bez ljubavi i pomoći žene koju volim.' 

Vjenčao se za Wallis 1937. godine u Francuskoj, a kroničar Andrew Morton napisao je da je brak uskoro postao nesretan. Morali su živjeti izvan Engleske, a naviknuti na kraljevsku raskoš, novac koji su sad imali bio je za njihove pojmove – malen i nedostatan. Stoga je ljubavna idila ubrzo prestala. Edward je kasnije pokušao nagovoriti svoju nećakinju, kraljicu Elizabethu II da im dopusti da se vrate i da Wallis dobije bilo kakvu titulu, no ona je to odbila. Edward je umro 1972., a Wallis uopće nije bila uz njega. Ona je umrla 14 godina kasnije u samoći i izolaciji, ali je dvor dopustio da bude sahranjena uz supruga na obiteljskom imanju i to je bio prvi presedan. 

Tijekom 90-ih nekoliko članova kraljevske obitelji se razvodilo, što je do tad bilo potpuno nezamislivo. Najprije se razvela princeza Anne od prvog supruga Marka Phillipsa, da bi se razveo i princ Andrew od Sarah Ferguson, a na kraju se razveo i prijestolonasljednik princ Charles od Diane. Njemu je čak dopušteno da se drugi put oženi i to za rastavljenu Camillu Parker-Bowles. 

PRINCESS DIANA WITH PRINCE HARRY - 1987

Kraljica Elizabetha II, kao kćerka Edwardovog mlađeg brata Andrewa i njezini potomci – Charles, William i Henry, zapravo mogu biti zahvalni Edwardu i Wallis Simpson, jer da nije bilo te ljubavi, oni danas ne bi bili na tronu. 

Duke and Duchess of Sussex statement

Odlaskom iz kraljevske obitelji, Harry je drugi put prekršio pravila koja se poštuju u kraljevskoj obitelji. Najprije je za suprugu odabrao Meghan, čija je majka afro-amerikanka, što je presedan u obitelji, a onda je i odlučio napustiti kraljevsku obitelj kako bi njoj i sinčiću Archieju omogućio da žive u anonimnosti. Pred njima su velika iskušenja i vidjet će se hoće li njihov brak biti sretniji bez obilne financijske potpore u kojoj su do sad uživali. 

Royal wedding Duke and Duchess of Sussex statement Duke and Duchess of Sussex statement

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Kate potresao skandal: Blijedu i ispijenu ulovili su je paparazzi
U SJENI MEGHAN MARKLE

Kate potresao skandal: Blijedu i ispijenu ulovili su je paparazzi

Službena Instagram stranica Kensington palače objavila je ipak fotografiju nasmijane Kate. U opisu su se zahvalili svima koji su im poslali dirljive poruke povodom njezina rođendana...

'Meghan ima potpunu kontrolu nad životom princa Harryja...'
STRUČNJACI:

'Meghan ima potpunu kontrolu nad životom princa Harryja...'

Harry želi da bude sretna i sigurna, a još bitnije, želi da ne pati kao njegova majka Diana. Ali, sad su Meghanini holivudski prijatelji postali i Harryjevi prijatelji, kažu stručnjaci koji tvrde da Meghan upravlja Harryjem
Kraljici dala otkaz pa sad opet može javno objaviti gole fotke
MEGHAN NA INSTAGRAMU

Kraljici dala otkaz pa sad opet može javno objaviti gole fotke

Također, ulaskom u kraljevsku obitelj Meghan se morala odreći davanja autograma, a članovima kraljevske obitelji nije bilo dopušteno glasanje te povezivanje uz bilo kakve političke položaje