Obavijesti

Show

Komentari 1

Hitovi u 20h: Gledaj predstavu 'Alan Ford' i balet 'Modrobradi'

Hitovi u 20h: Gledaj predstavu 'Alan Ford' i balet 'Modrobradi'
5

Legenda o Modrobradom inspirira razne umjetnike iz svih područja već nekoliko stoljeća. Priču o njemu objavila su i braća Grimm u svojoj poznatoj zbirci 'Dječje i obiteljske priče'...

VIDEO

Ako ste propustili premijere, predstave su vam i dalje dostupne na YouTube kanalu i portalu 24sata, te micrositeu akcije #zajedno24sata

Kao nastavak suradnje 24sata sa zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem te snimateljskom i tehničkom podrškom Croatia Filma, večeras u 20 sati na 24sata.hr te na našem YouTube kanalu možete besplatno uživati u izvrsnom baletu 'Modrobradi'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Balet se temelji na legendi o okrutnom francuskom serijskom ubojici žena plave brade. Sjajan je to projekt Staše Zurovca (47) koji je u ovom djelu koreograf, redatelj, libretist i dramaturg. Radeći ovaj balet bio je inspiriran srednjovjekovnom legendom o plemiću koji je ubijao svoje supruge, ali i dvjema pripovijetkama 'Modrobradom' Charlesa Perraulta te 'Modrobradi i njegovih sedam žena' francuskog nobelovca Anatolea Francea, koji je pokušao dokazati da je glavni lik zapravo neshvaćen i nesretno zaljubljen, ali da nije serijski ubojica.

Ovaj balet dijelom je inspiriran i libretom Bele Balasza za operu Bele Bartoka 'Dvorac Modrobradog'. Osim koreografije i režije, Zurovac je napisao i libreto za balet, u kojem je legendu o strašnom ubojici žena interpretirao na svoj način. Krenuo je od sedam svadbi i sedam sprovoda, kroz kojih se niže red događaja.

Klikni i gledaj Filozofski teatar u domu: Gost Yanis Varoufakis
Klikni i gledaj Filozofski teatar u domu: Gost Yanis Varoufakis

Originalna glazba suvremenoga makedonskog skladatelja Marjana Nećaka dodatno je, i ne manje značajno nadahnuće za baletno djelo koje će prikazati priču o mladoj ženi očaranoj tajanstvenim strancem koji živi u svojemu zatvorenom, čudesnom i strašnom svijetu, okružen krvavim tajnama. Predstavu izvode solisti i ansambl Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a u predstavi sudjeluje i dramski glumac Nikša Kušelj (48).

Legenda o Modrobradom inspirira razne umjetnike iz svih područja već nekoliko stoljeća. Priču o njemu objavila su i braća Grimm u svojoj poznatoj zbirci 'Dječje i obiteljske priče' što je dodatno pomoglo u njezinu širenju po Europi. U prošlosti je napisano i nekoliko dramskih verzija te priče, a snimljeno je više od 20 filmova o Modrobradom, među kojima je vjerojatno najpoznatiji onaj s legendarnim Charliejem Chaplinom.

Klikni i gledaj komičnu operu 'Don Pasquale' na 24sata.hr
Klikni i gledaj komičnu operu 'Don Pasquale' na 24sata.hr

Također i na JoomBoosu večeras možete pogledati ZKM-ov hit za nešto 'stariju publiku'. Predstava o zgodama legendarnog 'Alana Forda' sljedeća je na repertoaru, a najviše će razveseliti sve roditelje i one koji su odrastali uz Ford stripove.

Predstava 'Alan Ford' postavlja tezu da, tako dugo dok je novac kanonska vrijednost sistema, i siromašni i bogati zapravo robuju istom bogu, jednako su smiješni i jednako vrijedni prezira, kažu iz ZKM-a. 

Centralni su likovi ove priče Alan Ford i Bob Rock, tajni agenti čuvene grupe TNT, koji, čekajući plaću koja nikako ne stiže, iz dana u dan riskiraju vlastiti život radi ostvarivanja tuđeg profita. U situacijama u koje ih se stavlja oni su izloženi pogibelji, potpuno nespremni i bez istinske svijesti što treba napraviti i što će se sljedeće dogoditi. Njihov je temeljni pokretač za posao glad i neimaština, a nada iznenadni okret sudbine. 

Autori ove hit predstave su Dario Harjaček, Katarina Pejović te mnoga druga poznata kazališna imena, a od glumačkih lica u predstavi se pojavljuju Filip Nola kao Alan Ford, Jasmin Telalović kao Bob Rock, Doris Šarić Kukuljica kao Broj Jedan, Milivoj Beader kao Superhik te ostali ZKM-ovi talenti.

POGLEDAJTE VIDEO:  

Predstave na YouTube kanalu nisu namijenjene komercijalnoj upotrebi, emitirat ćemo ih u edukacijske, humanitarne, ali i zdravstvene svrhe u suradnji s HNK Zagreb i Croatia filmom. Naime, svaka izolacija koja podrazumijeva drastično reduciranje socijalnih kontakata može imati negativan utjecaj i na naše na psihičko zdravlje, a umjetnost u takvim situacijama omogućuje ljudima da se s mnogo manje stresa prilagode izvanrednoj situaciji u kojoj su se našli oni i njihove obitelji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:06

Predstavu 'Tko pjeva, zlo ne misli' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Labuđe jezero' POGLEDAJTE OVDJE

Operu 'Ero s onoga svijeta' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Evanđelje' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Ljudi od voska' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Kralj Lear' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Nikola Šubić Zrinjski' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Yanisom Varoufakisom POGLEDAJTE OVDJE.

Komičnu operu 'Don Pasquale' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Vučjak' POGLEDAJTE OVDJE

Balet 'Petar Pan' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Tariquom Alijem POGLEDAJTE OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Klikni i pogledaj balet 'Labuđe jezero' samo na portalu 24sata
HNK I 24SATA VAM DARUJU

Klikni i pogledaj balet 'Labuđe jezero' samo na portalu 24sata

GLEDAJTE U ČETVRTAK U 17 SATI Budite uz YouTube kanal 24sata ili portal 24sata.hr i pratite 'Labuđe jezero' koje vam donosimo u suradnji sa zagrebačkim HNK i uz tehničku podršku Croatia Filma

Klikni i gledaj predstavu 'Tko pjeva, zlo ne misli' na 24 sata
HNK i 24SATA VAM DARUJU

Klikni i gledaj predstavu 'Tko pjeva, zlo ne misli' na 24 sata

Hit predstava 'Tko pjeva zlo ne misli' iščekivala se s nestrpljenjem, a na kazališne daske postavio ju je redatelj Rene Medvešek. Publika ju je s oduševljenjem prihvatila nakon prvih izvedbi u rujnu 2017.
Pogledajte u 20h operu 'Ero s onog svijeta' na portalu 24sata
HNK I 24SATA VAM DARUJU

Pogledajte u 20h operu 'Ero s onog svijeta' na portalu 24sata

GLEDAJTE DANAS Budite uz YouTube kanal 24sata ili portal 24sata.hr i pratite 'Eru s onog svijeta' kojeg vam donosimo u suradnji sa zagrebačkim HNK i uz tehničku podršku Croatia Filma