Obavijesti

Show

Komentari 0

Hrvat ostvario san u Americi: Glumim u Zvjezdanim stazama

Hrvat ostvario san u Americi: Glumim u Zvjezdanim stazama
10

Šibenčanin Ante Deković jedan je od onih Hrvata koji je svoj san ostvario na drugom kraju svijeta. Iako je surađivao s najvećim 'facama' u filmskoj industriji, priznaje da mu nedostaje rodni kraj...

VIDEO

Najviše mi nedostaje Šibenik, domaća 'spiza' te mir i tišina u malom gradu, otkrio nam je prvi Hrvat koji je sjedio u Spockovoj stolici, Dalmatinac Ante Deković (38).

On je prvi Hrvat koji je glumio u 'Star Treku', i to u drugoj sezoni 'Star Trek: Discovery'. Osim što je radio na seriji kao supervizor vizualnih efekata, Ante se pojavio u finalnoj epizodi sezone.

Radnja serije odvija se na svemirskom brodu Discovery, no u zadnjoj epizodi pojavljuje se i legendarni brod Enterprise. S obzirom na to da ima dobar odnos s produkcijom te redateljem i producentom Olatundeom Osunsanmijem (41), Šibenčanin ga je pitao može li mu dati gostujuću ulogu. Osunsanmi je odmah pristao pa je Ante trebao glumiti 'starfleet' pilota.

- Kako to uvijek ide, prva uloga koja je bila izbrisana je pilot. Na to sam upitao Olatundea što sad, a on mi kaže bi li nešto drugo glumio. Ja, ne nadajući se da je to opcija, bubnem: ‘Posada Enterprise’. On kaže: ‘Cool, nema problema’ - priča Šibenčanin. Iako je trebao glumiti samo jedan dan, to se produžilo na četiri dana, a za ulogu člana posade morao je obrijati glavu i bradu. Antina ljubav prema kameri došla je kroz skateboard, što je njegova druga ljubav.

- Skejtam od 14. godine. Da nisam kroz skejt postao uporan, ne znam bi li bio toliko uporan da se probijem u Hollywood. Svaki poraz u životu je kao skejt trik: padneš, digneš se, nastaviš - otkriva nam.

'Zvjezdane staze': Na snimanju 'Spock' nije bio nimalo logičan
'Zvjezdane staze': Na snimanju 'Spock' nije bio nimalo logičan

- Još jedna velika stvar kod skejta je to što možeš otići bilo gdje na svijetu i odmah se sprijateljiš jer imate nešto zajedničko. Nema predrasuda, nebitno je odakle si, koji jezik govoriš. Kad dođem u bilo koji park, odmah upadnem u razgovor s ekipom - dodaje.

Osim u 'Star Treku' Ante je sudjelovao i na setovima drugih filmova i serija poput 'Brzi i žestoki', 'Igre gladi', 'The triangle', 'Igra prijestolja'...

'Zvjezdane staze' se vraćaju na televiziju serijom 'Discovery'
'Zvjezdane staze' se vraćaju na televiziju serijom 'Discovery'

- ‘The triangle’ i ‘Igra prijestolja’ dobili su Emmy za vizualne efekte, što mi je donijelo certifikat. Nagrada je priznanje da, osim ljudi koji su radili na projektu, i netko drugi smatra da je posebno. Meni osobno su najviše pomogle nominacije i certifikati kako bih dobio radne vize i zeleni karton u Americi - rekao je.

Na setovima je surađivao s 'facama' poput Rolanda Emericha (63), Stevena Spielberga (72) i Georgea Lucasa (74).

- U početku je neobično i čovjek ne zna kako se ponašati pokraj takvih veličina, no kao u svemu, navikneš se i to postane normalno, o tome se više ne razmišlja. Tu si da napraviš posao, a s obzirom na to da si na setu 12 sati, jednostavno se sa svima sprijateljiš - kaže Deković.

Ante živi u SAD-u od 2005., a zbog posla je promijenio više boravišta, od Atlante i Sjeverne Karoline do New Yorka i Los Angelesa, gdje živi posljednje tri godine. Ipak, priznaje da mu nedostaje Lijepa Naša.

- Pokušavam što češće dolaziti Hrvatsku, minimalno jedanput, dvaput na godinu. Što sam stariji, to mi više nedostaju Europa i korijeni. L.A. je super i obožavam biti ovdje, vrijeme je uvijek lijepo, sunce, skejt parkovi i sve. Ali ipak sam odrastao u Njemačkoj i Hrvatskoj, gdje imam rodbinu i mnogo prijatelja. Mene Europa asocira na odmor, tako da bih volio odraditi i neki projekt tu da vidim hoće li mi se svidjeti - iskren je Šibenčanin.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:09

Hrvat s adresom u Los Angelesu ima još mnogo poslovnih planova, no kaže da se prvo treba dobro odmoriti.

- Planiram napraviti još nekoliko različitih serija ‘Star Trek’, tako da bi ovo moglo potrajati. Kad završim, prvo ću uzeti veliki godišnji, a onda ću se vjerojatno vratiti filmu. Poslije ‘Star Treka’ teško će biti naći izazov što se tiče efekata na serijama. A tko zna, možda se više posvetim i glumi - govori kroz smijeh.

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode