Obavijesti

Show

Komentari 2

I Hrvatska ima kandidata: Za Oscara se natječe film 'Mali'

I Hrvatska ima kandidata: Za Oscara se natječe film 'Mali'
7

Američka akademija ima oko sedam tisuća članova, njih deset posto budu izabrani da gledaju nacionalne kandidate, potrudit ćemo se da dopremo do njih da vide film, rekao je producent filma Boris Matić

VIDEO

U konkurenciji deset filmova, 'Mali' Antonija Nuića (42) odabran je za hrvatskog kandidata za 92. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, objavljeno je u utorak na konferenciji za novinare Hrvatskog društva filmskih djelatnika u Hrvatskom audiovizualnom centru.

Nuićeva crnohumorna kriminalistička drama, nastala u produkciji Propeler Filma, svojevrsni je nastavak omnibusa 'Seks, piće i krvoproliće' iz 2004. godine, odnosno trećeg njegovog dijela, Nuićeve priče o četvorici kvartovskih prijatelja i strastvenih navijača Dinama.

Bjelovar: Premijera filma "Mali" dobitnika Zlatne arene okupila glumce, producente i redatelja

Likovi, koje glume Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Bojan Navojec i Hrvoje Kečkeš, sada su na pragu četrdesetih i stadion im više nije prioritet, a novu generaciju predstavlja Mali kojeg glumi Vito Dijak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nuić kaže kako je film uvijek kolektivni napor, jednako vrijedi doprinos vozača  koji dođe na vrijeme i ugodan je sa suradnicima, kao i glavni glumac, ali ako već mora nekoga izdvojiti to bi bio glumac naslovnog lika koji je u vrijeme snimanja imao oko 12 godina.

- Cijela poanta bila je uhvatiti dječaka u toj dobi, između njega i bilo kojeg drugog glumca u pristupu i načinu rada nije bilo razlike, pomogla mu je i ta mladost, činjenica da mladi brzo uče, ne promišljaju nego vide, snime situaciju i uklope se i uče, reagirao je fantastično - ustvrdio je.

Bjelovar: Premijera filma "Mali" dobitnika Zlatne arene okupila glumce, producente i redatelja

Kandidaturu za Oscara Nuić vidi kao dobru priliku da se u centru filmskog svijeta pokaže kako se i ovdje stvaraju nekakvi filmovi, nada se njima interesantni.

- Svi koji su dosad išli u toj funkciji napravili su dio promocije i vidljivosti hrvatske kinematografije na američkom kontinentu gdje je teže doći jer je to tržište zasićeno filmovima - napomenuo je.

Producent filma Boris Matić rekao je kako su ponosni što već drugi put isti tim predstavlja Hrvatsku za kandidaturu za Oscara  - prije deset godina bio je to Nuićev "Kenjac".

- Već smo tada prošli proceduru, a sada ćemo s HAVC-om vidjeti što možemo zajednički napraviti za promociju filma. Američka akademija ima oko sedam tisuća članova, njih deset posto budu izabrani da gledaju nacionalne kandidate, potrudit ćemo se da dopremo do njih da vide film - rekao je.

Bjelovar: Premijera filma "Mali" dobitnika Zlatne arene okupila glumce, producente i redatelja

Film je dosad imao uspješan put - u Puli je osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film, sudjelovao je na nizu festivala (u Torinu je Franjo Dijak dobio nagradu za najboljeg glumca), sada se razgovara i s agentima u SAD-u o distribuciji, a trebao bi se prikazati i na Hrvatskoj televiziji. "Najvažnije je da su film napravili prijatelji i da smo još prijatelji - istaknuo je Matić.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za prestižnu američku filmsku nagradu, a ove godine je bilo najviše filmova u konkurenciji. Dodjela Oscara bit će se 9. veljače iduće godine u Los Angelesu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode