Obavijesti

Show

Komentari 3

'Igra prijestolja': Ispred nas je mračna sezona, prepuna užasa

'Igra prijestolja': Ispred nas je mračna sezona, prepuna užasa
4

'Igra prijestolja' serija je koju je šteta spojlati. Pa možete uživati u našoj recenziji prve epizode bez straha od spojlera. I ako već niste, krenite s gledanjem šeste sezone 'Igre prijestolja'

VIDEO

Upozorenje: Iako recenzija ne sadrži veće spojlere iz posljednje epizode, to ne vrijedi i za prvih pet sezona 'Igre prijestolja'.

'Igre prijestolja' vrlo je snažno ušla u svoju šestu godinu prikazivanja s epizodom 'The Red Woman' koja je debitirala na HBO-u prije nekoliko sati. Iako niti jedan konkretan događaj kojem smo jutros svjedočili ne izgleda kao neka velika prekretnica, TV ekipa je uspjela dotaknuti sudbinu svakog bitnog lika te pripremiti teren za hrpetinu intriga, borbi, spletki, romansi, incesta, ledenih zombija, tinejdžerskih zmajeva i svega ostalog što čini 'Igru prijestolja' jednom od najboljih, najzabavnijih, ali i najšokantnijih fantasy serija ikada snimljenih.

A pred kraj epizode smo dobili i jedno veliko, iznenađujuće otkriće zbog kojeg nam se idući ponedjeljak opet čini kao da je godinama udaljen. No o detaljima nećemo jer je 'Igra prijestolja' serija koju je zaista šteta spojlati. Stoga uživajte u našoj općenitoj recenziji epizode bez straha od spojlera i ako već niste, krenite s gledanjem šeste sezone 'Igre prijestolja'.

Situacija na sjevernom Zidu je očekivano napetija nego ikada i ostaje za vidjeti hoće li Davos, Edd i nekolicina ostalih Jonovih lojalista uspjeti izvući živu glavu i pobjeći iz Castle Blacka. Također, Melisandre nas je po tko zna koji put uspjela iznenaditi demonstracijom svojih moći i svoje prave prirode, iako nam kontekst velikog otkrića i dalje nije u potpunosti jasan te će biti zanimljivo kako će on biti odrađen u nadolazećoj šestoj knjizi Martinove sage, 'Vjetrovima zime'.

Sve u svemu, izdaja i ubojstvo Jona Snowa i posljedice koje one povlače bile su glavni fokus sinoćnje epizode, a čini se da bi to moglo vrijediti i za sljedećih nekoliko nastavaka, barem dok se situacija u vezi konačnosti njegove smrti ne razriješi. Ono čemu se definitivno veselimo jest još jednoj izglednoj demonstraciji Melisandrinih moći koje bi lako mogle kompletan Castle Black sravniti sa zemljom.

Nažalost, serija cliffhangera s kojima je završila peta sezona 'Igre prijestolja' nam je nakon gledanja 'The Red Woman' sjela još gore s obzirom na činjenicu da gotovo niti jedan od likova za čije smo se sudbine bojali ili jednostavno bili zainteresirani nije bio pred nekakvom velikom prekretnicom. Odnosno, u prvoj epizodi šeste sezone su izostala bilo kakva značajna rješenja i odgovori. Stannis je mrtav, a Theon i Sansa su živi, da, ali to smo već praktički znali prije godinu dana, a službenu potvrdu smo dobili zahvaljujući trailerima.

S pozitivne strane, u debiju šeste sezone smo dobili i nešto kvalitetne mačevalačke akcije u kojoj nekolicina omiljenih nam likova napokon uspijeva ostvariti neke godinama stare ambicije.

Dorne... ah, Dorne. Ovo gigantsko egzotično kraljevstvo s bogatom tradicijom i hrpetinom plemićkih obitelji se i dalje svodi na jedan vrt srednje veličine. Dorne nam nije legao prošle godine, a s obzirom na ono što smo vidjeli iz sinoćnje epizode, ova sezona nam vjerojatno neće promijeniti to mišljenje. Valja napomenuti kako se serija sada već dobrano odmakla od do sada izašlih knjiga te ako ste se bojali većih spojlera - taj je strah bio opravdan. Tako smo, unatoč nespretno izvedenom sadržaju, gledajući 'The Red Woman' saznali već poveći broj informacija o Dorneu koji nije prisutan u postojećim knjigama iz sage 'Pjesma leda i vatre'.

Nažalost, cijela priča oko Dornea i dalje nema previše smisla, pogotovo u usporedbi s uvjerljivo odrađenim političkim igrama u ostatku Sedam kraljevstva. U Dorneu je to i dalje sve nekako pojednostavljeno, sažeto i posljedično - krajnje neuvjerljivo. Ako ništa drugo, barem je druga egzotična lokacija - Meereen - dobila tretman koji zaslužuje, odnosno mogli smo svjedočiti još jednom dijalogu između Tyriona i Varysa koji je ujedno bio humorističan i edukativan, ali i zlokoban.

S druge strane, neuvjerljivost iz Dornea se polako preljeva i u kompletnu priču oko Daenerys i Jonaha i Daarija koji je traže. Teško je kritizirati pojedinačne elemente ovog zapleta i njihovu neuvjerljivost bez spojlanja, no znat ćete na što mislimo čim pogledate epizodu. Sve je to skupa moglo i moralo biti bolje izvedeno.

Valja pohvaliti činjenicu da je Cersei unatoč svim grozotama koje je počinila u zadnjih pet godina i dalje lik s kojim gledatelj jednostavno ne može ne suosjećati, i to ne samo zahvaljujući Martinu i scenaristima već i izvanrednoj glumi Lene Headey koja i dalje impresionira svojim talentom.

Što se Aryje tiče, sinoćnja epizoda se po njenom pitanju i dalje mogla držati književnog predloška tako da neće biti iznenađenja u vezi popularnog djeteta-ubojice za sve one koji su čitali knjige. Naravno, navijamo za  crossover 'Igre prijestolja' i 'Daredevila' u bližoj budućnosti. Možda je to ono što će napokon spojiti HBO i Netflix?

Zaključak

Ako zanemarimo Dorne, epizoda 'The Red Woman' je dokazala da 'Igra prijestolja' kao serija bez problema može funkcionirati i bez svojeg književnog predloška. Naravno, sve bi se to u bližoj budućnosti moglo promijeniti, no za sada gledatelji mogu biti prilično zadovoljni sa sveukupnim stanjem stvari. Hej - 'Igra prijestolja' se napokon vratila!

Za

Melisandre nas opet iznenađuje
Davos i Edd su face
Sjajna scena borbe

Protiv

Dorne je i dalje katastrofalno neuvjerljiv

Ocjena - 8.0

Izvor: Adria.ign.com

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode