Obavijesti

Show

Komentari 57

Ines napustila show, žiriju je njen sushi bio najgori od svih

 Ines  napustila show, žiriju je njen sushi bio najgori od svih
11

Žiri je, unatoč teškom zadatku da analizira svaki detalj s tanjura ovih četvero kandidata, donio odluku da ispada Ines. Dino je siguran da će Ines nastaviti kuhati

VIDEO

Kraj showa je sve bliži, a kandidata u kući je ostalo sedam. Budući da su se nalazili u Tjednu egzotične kuhinje, kandidati su prvo pohađali Gastroakademiju gdje su im Dino i Mate demonstrirali pripremu tempure, tajlandske juhe s rezancima, mariniranje i pripremanje ribe, sashimija i sushija.

- Ovo mi je najkorisnija Gastroakademija dosad - rekla je Petra Plantak.

Ines je u u toj fazi bilo sasvim svejedno je li vođa ili nije. Kazala je da je u jedanaestom tjednu puno teže biti vođa nego što je to bio slučaj u prvom ili drugom tjednu. Ivana je mislila da će biti dosta teže nego u drugim izazovima i nije unaprijed razmišljala o eliminacijama.

- Da sam osvojila imunitet najvjerojatnije bih otišla u tim s više ljudi. Kako nisam, svi smo isti - kazala je Kike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao vođu plavog tima žiri je odabrao Petru Gerić koja je u svoj tim birala Ivonu Kristinu, Nikolu i Ines. Vođa crvenih je bila Ivana u čijem su timu bili Marko Palfi i Petra Plantak.

- Ja ću nastaviti pobjednički niz crvenih - komentirala je Ivana.

Nije očekivala da će biti vođa. To joj nije predstavljalo opterećenje. Nosi težinu, ali više joj je bila čast.

- Spremni smo dati sve od sebe da pobijedimo - kazala je Petra Gerić, vođa 'plavih'.

Kraj je Tjedna egzotične kuhinje, a timovi su odmjeriti snage u poznatom zagrebačkom kineskom restoranu 'Asia'. 

Dim sum ili kineski tacosi

Po dolasku na lokaciju Igor je objasnio kandidatima da kuhaju u prvom autohtonom kineskom restoranu u Zagrebu. U sali ih je dočekala gospođa Chen Li, vlasnica ovog i još tri restorana koja će danas, zajedno s ostalim gostima, kušati jela koje pripreme timovi.

Dino je objasnio zadatak: pripremiti pet različitih jela u obliku dim suma u više manjih porcija. Dim sum su mala jela ili zakuske koja se serviraju uz čaj. Pare se ili prže. To su mali zalogaji koji se mogu konzumirati sa štapićima. Mate ih je nazvao 'kineskim tacosima'. Radovan je pojasnio da je Kina zemlja najbolje razrađenih kuharskih tehnika gdje su kuhari virtuozi koji se nalaze visoko na društvenoj ljestvici. Osnova kuhanja kineske hrane je kratka termička obrada u woku i dubokom ulju. Velika pažnja se pridaje izboru boja i izgledu jela. Đumbir je u ovoj kuhinji važan začin. Dvije glavne tajne u kineskoj kuhinji su ispravno rezanje i pažljivo prženje namirnica, a glavna zapovijed je: 'Hrana ne samo da mora biti ukusna, nego i blagotvorna.'.

Ovoga puta jela će uz žiri kušati vlasnica Chen Li i članovi Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, ali će odluku o pobjedniku ipak donijeti žiri. Timovi su za kuhanje imali dva sata, a plavi tim je trebao početi s pripremom pola sata prije. Igor je napomenuo da se kašnjenje u Kini smatra uvredljivim.

Vođe nisu znali puno o kineskoj kuhinji, oba tima su kasnila s posluživanjem

- Ovo je svakako jedna od većih avantura u Masterchefu - rekla je Petra Gerić, vođa plavog tima.

Njena iskustva nisu prevelika, tek je nedavno počela jesti kinesku hranu. U njenom timu Ines je bila zadužena za dumplingse, salate i pripremu, Nikola je bio zadužen za piletinu u umaku od indijskih oraščića, čips od svinjske kože i springrollse, dok je Petra kao vođa radila rolice i pileće nožice.

- Ja sam u timu bila malo potrčkalo - kazala je za sebe Kike.

Dok je živjela u Americi kinesku hranu je jela barem jednom tjedno. Tijekom kuhanja vođu Petru je najviše zabrinjavalo vrijeme. Imala je sat na ruci, ali je unatoč upozorenju njen tim kasnio s posluživanjem. Ni vođa crvenog tima, Ivana, nije bila pretjerano upoznata s kineskom kuhinjom. Znala je da su za pripremu te kuhinje bitni začini. Kad se njen tim dogovarao oko menija nije vodila glavnu riječ, već je slušala Petru Plantak i Palfija. Pripremu su radili svi zajedno, a poslije je Palfi bio zadužen za meso. Kazala je da su zbog Petrine opekotine u timu imali dva i pol čovjeka. Svi su se jednako trudili. I ovaj tim je malčice kasnio.

- Možda nam uzmu za zlo, to su precizni Kinezi. U Hrvatskoj to ne bi bio problem, kasnili smo samo tri minute - komentirala je Ivana.

Vlasnica restorana Chen Li je za posluživanje plavog tima komentirala da u Kini nije pristojno kasniti, a oni su kasnili 5 do 10 minuta što su im odlučili uzeti u obzir kod ocjenjivanja. Prema njenom mišljenju, dobro su napravili piletinu i rezance te pileće noodlese. Misli da su malo pogriješili sa začinima i posluživanjem. Rižu nisu dobro skuhali. Ratku Grgičeviću, tajniku Hrvatsko-kineskog društva su jela crvenog tima bila puno bolja. Vrhunac mu je bila patka koja je bila kao da je jede u pekinškom restoranu.

Unatoč brojčanoj nadmoći plavi tim je izgubio, a crveni pobijedio, ali ne zahvaljujući Ivani

Po povratku u Masterchef kuhinju Dino nije mogao reći da se radi o najboljem Gastroduelu dosad, ali su kandidati unatoč nepoznavanju dim suma uspjeli napraviti razmjerno dobar posao te su jela većinom bila ukusna. Mate je naglasio da je žiri puno pažnje davao komentarima gostiju za stolovima. Radovan je dodao da prezentacije timova nisu bile najbolje, predstavljali su jela nespretno. Dino je priopćio da je crveni tim poslužio bolja jela na bolji način te da su oni pobjednici.

- Ivana, to nije tvojom zaslugom - obratio se vođi pobjedničkog tima.

Pojasnio je da je plavi tim unatoč brojčanoj nadmoći i tome što su imali više jela imao puno tehničkih pogrešaka koje je nabrojio.

- Trudili ste se, bravo! Samo niste bili mnogo uspješni - obratio se Radovan gubitničkom timu.

Njihov vođa Petra je svojim timom ipak bila zadovoljna. U Stres test išao j cijeli tim. Nikola, koji je išao zajedno s Petrom Gerić, Ines i Ivonom Kristinom u Stres test, nije očekivao pobjedu crvenog tima.

- Šokiralo nas je, naša hrana mi se činila bolja - kazao je.

Nije osjećao pretjerani stres, jedino je bio malo razočaran u odluku žirija. Ines je za poraz svog tima najodgovornijom smatrala Petru koja je bila vođa. Kike je zaključila da je njen tim pošteno izgubio.

- Petra ima veliku sreću. Drugi put kao vođa tima nije morala birati ljude iz tima za Stres test - komentirala je.

Da je ipak birala, Petra Gerić bi odabrala Ines i Kike.

- Sad više nismo tim. Igramo svatko za sebe. Borit ću se - rekla je.

Japanska kuhinja u Stres testu: sushi za ostanak

Kandidati koji su se poskliznuli u Gastroduelu na kineskoj kuhinji, za ostanak u showu su se borili radeći sushi, vjerojatno najprepoznatljivije jelo japanske kuhinje. Radovan je pojasnio da se u japanskoj kuhinji često koriste sirove namirnice, sojini proizvodi te ribe i morski plodovi što je razlog dugovječnosti japanskog naroda. Od hrvatske ribe u Japan se izvozi tuna. Zanimljiva činjenica je da je u Japanu najviše pojedene ribe po glavi stanovnika.

Kandidati su za ostanak trebali napraviti osam jednakih 'kolutića' sushija ako je izvana alga, a ako je riža onda šest. Rižu su dobili pripremljenu što znači da je najteži dio posla bio obavljen. Za pripremu sushija imali su 10 minuta. Kike je svoj sushi radila s avokadom, tunom i krastavcima. Stavila je i ikru. Dok je otvarala avokado, porezala se. Bila je uvjerena da će otići kući. Napravila je šest rolica.

Petra Gerić je radila dvije varijante: s lososom i tunom.

- Ne želim nikako ići doma danas - rekla je.

Nikola je bio zadovoljan svojim prvim sushijem. Imao je veće komade jer je takve jeo.

- Kike je jedna od boljih kuhara i uz Palfija je vidim u finalu - kazao je.

Dodao je da možda ne bi bilo fer da  ispadne, i zaključio da je takva igra. Tanjur koji je napravila Ines se činio poprilično neurednim.

Po kritikama se ne da puno toga naslutiti

Dino je Ivoni Kristini između ostalog rekao da joj kolutići sushija nisu jednaki. Radovanu su okusi bili u redu. Mate je mislio da je sushi radila 100 puta.

- Ima tu dosta pogrešaka, ali ukusno je - komentirao je Dino sushi koji je napravio Nikola.

Ideju o spajanju lososa i tofua je nazvao ispravnim načinom razmišljanja. Radovanu je jedna od dvije verzije sushija Petre Gerić bila dobra, drugi je odlučio pojesti nakon što ga Mate i Dino kušaju. Mate je primijetio da su svi napukli.

Dino je mislio da je riža nabijena.

- Ovo je tvoja predodžba reda? - pitao je Dino Ines.

Radovan je komentirao neuredno punjenje i puno sastojaka koje je stavila u njega, ali su mu okusi bili u redu.

Dino: Ovo je definitivno najgori sushi koji sam ikad vidio

Nakon vijećanja žirija Mate je rekao da nisu odabrali najboljeg i da su svi podbacili u izazovu. Imao je osjećaj da je i trema presudila. Dino se osvrnuo na to da su ulozi svaki dan u svakom izazovu veliki te da se ne radi samo o tome tko će pobijediti, već je bitno tko kuha sa srcem i bolje.

- Što se sushija tiče, ovo je definitivno najgori sushi koji sam ikad vidio - zaključio je.

Žiri je, unatoč teškom zadatku da analizira svaki detalj s tanjura ovih četvero kandidata, donio odluku da ispada Ines. Dino je rekao kako je siguran da će Ines nastaviti kuhati.

- Imala si puno lijepih jela i naučila si puno toga - dodao je Mate.

Radovan joj je poručio da bude ponosna na sebe i kuha i dalje. Ines je pak bila svjesna da ima najneuredniji tanjur i dosta grešaka.

- Znala sam da idem doma - rekla je i dodala da je bolje da je ispala u top 7 nego u top 6. Prognozirala je da bi sljedeća mogla ispasti Ivana i priznala da je htjela još dalje dogurati.

Petra Gerić je bila sretna što nije ispala.

- Ako gledamo sve skupa, cijelo natjecanje, Ines je više imala lošijih komentara nego dobrih - rekla je.

Nikola je zaključio da mu je to dosad bio najgori Stres test, a Ivana je otkrila da je najviše htjela da ostane Zmija, kako kandidati zovu Nikolu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju