Obavijesti

Show

Komentari 8

Irena Žilić: Zima će biti radna, planiram snimiti prvi album

Irena Žilić: Zima će biti radna, planiram snimiti prvi album
1

Za sad je u planu ulazak u studio čemu prethode probe i stvaranje demo materijala čisto da vidim s čim raspolažem i kako sve složiti u smislenu cjelinu, kaže Irena

VIDEO

Nakon što je prije nekoliko dana na najbolji mogući način započela svoju inozemnu koncertnu karijeru, rasprodavši svoj ljubljanski koncert, Irena Žilić će se pobrinuti da i koncert u srijedu u Tvornici ostane zapamćen. 

Tako će je zagrebačka publika po prvi puta moći vidjeti uz pratnju violine, druge gitare i pratećeg vokala,  a posebno treba napomenuti da je ovo zadnja prilika da u bližoj budućnosti pogledate Irenu u Zagrebu s obzirom da se nakon ovog koncerta posvećuje snimanju svog prvog albuma.

Što na koncertu možemo očekivati te kako se razvijala njena karijera pitali smo Irenu, a što kaže o svemu pročitajte u intervjuu u nastavku.

1. Kako je krenula tvoja priča s glazbom? Kada si prvi put uzela gitaru u ruke? 

Gitaru sam krenula svirati sa 16 godina, ali često sam radila velike pauze i prestajala svirati. Tek kroz zadnjih par godina sam više angažirana pa pitanju sviranja i nastupanja.

2. Svoj EP "Days of innocence" izdala si bez ikakve velike pompe. Kako je teklo stvaranje EP-a? 

Poprilično glatko s obzirom da sam se prvi put našla u studiju  sa svojim pjesmama i morala sama odlučiti o nekim stvarima. Tri pjesme koje su akustične snimljene su prve krajem jeseni, a potom nakon kojih mjesec dana sam ponovo otišla u studio i snimila By My Side uz pratnju benda. Naravno da uvijek misliš da si nešto trebao bolje, ali treba znati stati na vrijeme.

3. Jesi li imala ikakva posebna očekivanja što se tiče reakcija na EP?

Pa baš i ne. Snimala sam ga prvenstveno zbog sebe jer sam zaključila da je vrijeme da konačno stvorim kvalitetne snimke svoje glazbe. 

4. Mnogi te oslovljavaju kao jednu od najistaknutijih kantautorica u regiji trenutno. Misliš li da u regiji ima dovoljno prostora za takve autore? 

Hm, ne znam bi li išla tako daleko s oslovljavanjem, ali apsolutno ima mjesta za ovaj tip autora. Samim time što nisam jedina pokazuje da postoji i mjesta i interesa za takvu glazbu. Interes nije ogroman, ali ni regija nije  velika, a i ovaj tip glazbe ne spada u "mainstream vode" na ovom području. Mislim da se polako dosta toga i mijenja po tom pitanju.

5. Reci nam nekoliko detalja o svom projektu Cuckoo Sessions? 

Cuckoo Sessions sam pokrenula jer mi je u tom trenutku kod nas nedostajalo projekata sličnog tipa, a smatrala sam da bi trebalo proširiti glas o glazbi koju ne možete čuti svaki dan na televiziji ili radiju. Tako smo krajem 2012. krenuli sa prvim snimanjima dosta neobavezno jer nismo znali kako će to sve izgledati i vježbali smo na mojim pjesmama. Kamera je pod palicom Jure Živkovića, a za montažu je zadužen tko od nas stigne. Projekt je osmišljen tako da ide laganim tempom i da snimamo kad imamo vremena jer uz njega imamo sa strane druge obaveze. 

6. Prošlog tjedna svirala si u Ljubljani, kako je prošao nastup? 

Bilo je super, u biti prvi nastup u Ljubljani. Svirali smo kao gost slovenskom bandu Čedahuči koji su bili izvrsni. Pogotovo kad im se pridružila grupa gudača ili trombonist pa je zvuk bio još impresivniji. U svakom slučaju lijep nastup i pozorna publika.

7. Što ekipa može očekivati u Tvornici u srijedu? 

Par noviteta! Na mojim pjesmama će biti električne gitare (San Mikulec) i violine (Ivana Žabkar), i naravno dolazi i Luce da pomogne vokalno. 

8. Po čemu su posebni tvoji gosti Čedahuče? 

Što se tiče Čedahučija sigurna sam da kod nas, a ni u  Sloveniji još nitko ne svira ovaj tip glazbe u bendovskom obliku, radi se 6-ero članom indi-folk bandu koji povremeno nastupa i sa simfonijom Cantabile. U svakom slučaju uvježbana ekipa koju vrijedi čuti live.

9. Rekla si da nakon koncerta u Zagrebu počinješ snimati album. Kakvi su ti planovi zasad po tom pitanju?

Za sad je u planu ulazak u studio čemu prethode probe i stvaranje demo materijala čisto da vidim s čim raspolažem i kako sve složiti u neku smislenu cjelinu. U svakom slučaju radna zima!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin