Obavijesti

Show

Komentari 6

Iščekivani filmovi iz jesenske sezone Oscara 2016. - 2. dio

Iščekivani filmovi iz jesenske sezone Oscara 2016. - 2. dio
12

Sezona Oscara je period u kojem studiji izbacuju svoje bolje filmove, u nadi da će tako dobiti zlatne kipove. U nekoliko nastavaka predstavit ćemo 30 takvih filmova.

VIDEO

24. 'Snowden' (Open Road)

Izuzmemo li iz igre par relativno ugodnih dokumentaraca, jedan o Fidelu Castru, a drugi o Hugu Chavezu, praktični ništa hvalevrijedno nam neće ostati iz karijere Olivera Stonea u zadnjih 10 godina. Filmovi o Bushu, Wall Streetu i 9/11 su u redu, međutim, nisu ništa posebno i nitko ih se neće sjećati.

Stoga se stvarno nadamo da će 'Snowden', film o Edwardu Snowdenu, vratiti Stonea u društvo kvalitetnih filmaša. Znamo da snage za to ima, a kad tomu dodamo činjenicu da u filmu glumi uvijek kvalitetni Joseph Gordon-Levitt, onda nam se stvarno čini da bi Stone mogao uspjeti.

VIDEO

 

23. 'Freeheld' (Lionsgate)

 

Dvije tisuće i četrnaesta je bila fenomenalna godina za Julianne Moore. Oscar, Cannes, Golden Globe, i BAFTA su imena samo nekih nagrada koje je te godine 'pokupila' Julianne Moore. Možda može ponoviti takav uspjeh i 2015. godine s filmom 'Freeheld', jer se opet radi o filmu u kojem njeno glumačko umijeće može doći do punog izražaja.

 

Film je o detektivki, koja gubi bitku protiv raka i koja se trudi svoja prava na penziju prenijeti na svoju partnericu. Kako je film snimljen po nagrađivanom dokumentarcu 'Freeheld', i po scenariju Rona Nyswanera (scenarist filma 'Philadelphia'), čini se da će sigurno ući u uži izbor za Oscara.

VIDEO

22. 'Son of Saul' (Sony Classics)

 

Kad pogledamo kategoriju 'stranog' filma, izgleda da bi nagradu bez problema mogao odnijeti 'Son of Saul', mađarskog redatelja Lászlóa Nemesa. Nije dobio Zlatnu palmu, ali je, prema govorkanjima, samo za dlaku izgubio tu utrku. Oscara možda neće na taj način izgubiti jer se radi o priči o Holokaustu u Drugom Svjetskom Ratu, na koje su glasači Akademije vrlo često 'slabi'. No kao i većina filmova takve tematike, nije za svakoga, ili bolje rečeno, za dosta je specifičnu publiku, pa bi mu se to moglo pokazati kao otegotna okolnost.

VIDEO

21. 'Bridge of Spies' (Disney)

 

Steven Spielberg i Tom Hanks zasad imaju jedan od tri rezultat s Akademijom. Naravno, govorimo o 'Spašavanju vojnika Ryana'. Taj film, kojeg možemo nazvati klasičnim djelom moderne kinematografije, se nije trebao truditi da bi potaknuo Akademijine kritičare da dodijele Oscara. 'Uhvati me ako možeš' i 'Terminal', druga dva Spielberg/Hanksova uratka baš i nisu dotaknuli kritičare, iako publiku jesu, pa su i nagrade izostale.

 

No, 'Bridge of Spies' bi moglo biti djelo koje će 'izmusti' još jedan Oscar od Akademije. Priča o odvjetniku koji se trudi isposlovati puštanje pilota američkog špijunskog aviona U-2, za vrijeme Hladnog rata, sigurno izgleda kao zicer za uhvatiti barem nešto. Doduše, 'izgleda kao zicer' i 'zicer je' baš i nisu iste stvari, pa ipak treba pričekati do izlaska filma.

VIDEO

20. 'Macbeth' (Weinstein Co.)

 

Iako su neke kritike ove ekranizacije Shakespeareove poznate drame bile nešto grublje, većina se slaže da je ovo djelo koje se teško može poboljšati. Izvedbe su praktički svi hvalili, a ugođaj je navodno i više nego dobro pogođen. Posebice su nahvaljeni Fassbender u ulozi krvožednog škotskog vojskovođe i Marion Cotillard kao dama Macbeth. Premda Cotillard već ima Oscara, ukoliko uistinu opet glumi toliko dobro kao što je glumila u 'La vie en rose', nitko se neće libiti opet joj dodijeliti kipić.

VIDEO

19. 'Crimson Peak' (Universal)

 

Kad se Guillermo del Toro 2013. godine vratio s 'Bitkom za Pacifik', povratak nije baš bio onakav kakvom su se nadali obožavatelji. Da, dobili smo stručno napravljen film, divnog zvuka i slike, ali kreativno prazan. Ove će se godine možda del Toro 'iskupiti' viktorijanskim hororom smještenim u ukletu kuću. Viktorijanski horori i uklete kuće već dosta dugo nisu omiljena tema publike, međutim, del Toro i te kako zna izvući svašta iz svojih filmova i svjetski iznenaditi sve.

 

A uz glumice Jessicu Chastain i Mia Wasikowsku, te Toma Huddlestona, možda se ne bismo niti trebali iznenaditi ako dobijemo izvrstan film, a del Toro dobije Oscara, kojeg je trebao već davno primiti.

VIDEO

'Crimson Peak' možete pogledati u našim kinima već u listopadu, 'Bridge of Spies'  nam dolazi u studenom, a za 'Macbeth' ćete se morati strpiti do prosinca.

 

Iščekivani filmovi iz jesenske sezone Oscara 2015. - 1. dio

 

Iščekivani filmovi iz jesenske sezone Oscara 2015. - 3. dio

 

Iščekivani filmovi iz jesenske sezone Oscara 2015. - 4. dio

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Slučajnost ili poruka: Leo na Oscarima pokazao srednji prst
SUPTILNO

Slučajnost ili poruka: Leo na Oscarima pokazao srednji prst

Dok se cijeli svijet, a pogotovo internet, veseli Leovom prvom Oscaru i divi njegovom angažiranom govoru, neki su primjetili da je Leo 'suptilno', možda, poslao poruku Akademiji

Neviđene ovacije: Pogledajte kako je Leo primio svog Oscara
DOŠAO JE TAJ DAN

Neviđene ovacije: Pogledajte kako je Leo primio svog Oscara

I Oscar odlazi...Leonardu DiCapriju!, izgovorila je Juliane Moore. Iste sekunde, iz dvorane Dolby Theatera prolomio se gromoglasan aplauz koji nije stao gotovo cijelu minutu
Modne katastrofe Oscara: Jesu li se uopće vidjeli u ogledalu?
TOTALNI PROMAŠAJ

Modne katastrofe Oscara: Jesu li se uopće vidjeli u ogledalu?

Među najgore odjevenima od strane javnosti i modnih kritičara proglašene su Heidi Klum, Kate Winslet, Rooney Mara, Andra Day, Whoopie Goldberg, Lily Cole