Obavijesti

Show

Komentari 14

Izmaknuo joj Oscar: Hrvatica ostala bez zasluženoga kipića?

Izmaknuo joj Oscar: Hrvatica ostala bez zasluženoga kipića?
8

DIJASPORA NA MUKAMA Iako je već nagrađena na BAFTA-i, Ivanu Primorac su isključili iz tima koji je za masku Garyja Oldmana dobio Oscara

VIDEO

Suradnici Zagrepčanke Ivane Primorac (50) bili su šokirani kad se make up artistica preksinoć na dodjeli Oscara nije popela na pozornicu. Zlatni kipić neočekivano je izmakao jedinoj Hrvatici među nominiranima za najprestižniju svjetsku nagradu.

Naša umjetnica bila je dio tima koji je transformirao glumca Garyja Oldmana (59) u britanskog premijera Winstona Churchilla. 

Gary Oldman - 'Darkest hour'

Na Oldmanovoj maski za film 'Darkest Hour' Primorac je radila u ekipi u kojoj su, uz nju, bili i Kazuhiro Tsuji, Lucy Sibbick te David Malinowski. S njih troje osvojila je i nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti.

Kriva su pravila Oscara

- Ne mogu to objasniti. Veselio sam se da će Ivana dobiti Oscara jer ga je zaista zaslužila. Ne znam kako je njezino ime na putu od Londona do Hollywooda jednostavno isparilo - rekao nam je redatelj Rajko Grlić, koji je s Ivanom 1987. napravio 'That Summer of White Roses', vjerojatno prvi film na kojem je Primorac radila.

Glazbeni nastupi koji se pamte dulje nego dobitnici Oscara
Glazbeni nastupi koji se pamte dulje nego dobitnici Oscara

Njezino ime, međutim, čak nije navedeno ni u popisu nagrađenih na službenim stranicama američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, koja dodjeljuje prestižnu nagradu. Neki stručnjaci tvrde kako zlatni kipić nisu trebali dobiti ni njezini kolege, nego Flora Moody, koja je u filmskoj dokumentaciji zavedena kao ključna frizerka i make up stilistica. 

Filmski kritičari objasnili su nam kako je najvjerojatnije riječ o pravilima Oscara koja dopuštaju da za istu nagradu pojedine kategorije budu nominirana do tri umjetnika. Producenti su stoga, smatraju naši sugovornici, trebali izabrati koga iz četveročlanog tima neće nominirati za nagradu. Odluka je očito pala na Primorac.

Dobitnica BAFTA-e: Iako joj je Oscar izmakao, prije mjesec dana Ivana (druga s desna) je s kolegama dobila nagradu

- Oscari su vrlo slični predsjedničkim izborima u Americi. Tko uloži veći novac, taj pobjeđuje. I tu nema pogreške. Meni osobno čitav taj ritual, sav taj kič usklika i plakanja, malo je smiješan, ali ako pomaže da se filmovi gledaju, i to ima svoj smisao - objašnjava Grlić.

Zanat izučila na BBC-ju

Iza Ivane Primorac stoji bogata karijera, koju je započela na čuvenom BBC-ju. Radila je na setovima nezaboravnih hitova, poput filmova 'Gladijator', 'Billy Elliot', 'Gospodar prstenova: povratak kralja', 'Studengora' i 'Elizabeth'. Čak je pet puta nominirana za nagradu BAFTA, a zaradila ju je i za rad na seriji 'Kruna', u kojoj je glumicu Claire Foy transformirala iz princeze u kraljicu Elizabetu II. 

Dok nas Oscar ne rastavi: Oni su osvojili nagradu i ostali sami
Dok nas Oscar ne rastavi: Oni su osvojili nagradu i ostali sami

Najveći joj je izazov, ispričala nam je Primorac jednom prilikom, bilo uskladiti se s neprestanim mijenjanjem mjesta snimanja jer su se neke scene snimale istodobno, ali u drugim državama, a jedino je ona bila zadužena da organizira ekipu i najbliže suradnike. Redatelj serije Steven Daldry, kaže, izabrao je glumce za koje je on smatrao da su najkvalitetniji no nije mu bilo jako važno tko zaista nalikuje na Churchilla ili Elizabetu.

Primorac stoji iza nekih od najpoznatijih likova

- Redatelj se u toj prilici oslanjao isključivo na moje sposobnosti i vještine - objasnila nam je prije godinu dana umjetnica. Mnogo je istraživala snimke iz tog razdoblja, posebno kako bi uspješno istaknula razliku između ozbiljne Elizabeth i njezine neobuzdanije sestre Margaret. 

Kate Winslet - 'Žena kojoj sam čitao'

- Novi projekti najčešće pronalaze mene - pohvalila se uspješna Zagrepčanka. Primorac stoji iza nekih od najpoznatijih filmskih likova. Osim što je Oldmana transformirala u legendarnog britanskog premijera, artistica je Johnnyja Deppa pretvorila u 'Đavoljeg brijača Fleet Streeta'. Kate Winslet u filmu 'Ženi kojoj sam čitao' Primorac je pretvorila u trideset godina stariju ženu, a Michaela Fassbendera transformirala je u gotovo identičnog Stevea Jobsa.

- Iako nije dobila Oscara, Ivana je svojim radom pokazala da zaslužuje tu nagradu. U holivudskim krugovima bila je poznata i do sada jer je predanim radom i upornošću pokazala zavidne rezultate. Sad sigurno može i ima prava očekivati još više ponuda za rad - zaključuju domaći filmaši.

Johnny Depp -'Đavolji brijač Fleet Streeta'

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'