Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jedan od najvećih: Mercury bi danas proslavio 73. rođendan

None Foto: 9

S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, a još i danas se smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti

U listopadu prošle godine izašao je film 'Bohemian Rhapsody' o grupi Queen i jednom od najvećih glazbenika svih vremena, Freddiju Mercuryju. Pravim imenom Farrokh Bulsara rođen je na današnji dan 1946. godine. Život su mu obilježile brojne avanture s ženama i muškarcima, ovisnost o raznim opijatima, a hitovi koje je stvorio i danas su jedni od najslušanijih u povijesti. 

Foto: Twitter/Screenshot

Freddie je u Veliku Britaniju je došao s 18 godina gdje je pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn. Tamo je upoznao Rogera Meddowsa Taylora (70) i Briana Maya (72) koji su zajedno svirali u sastavu 'Smile'. Ubrzo im se pridružuje i Freddie i tako je 1970. godine osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih bendova, Queen. Ostatak je povijest.

S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, a još i danas se smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti.

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Freddiejeva karizma, energija, odnos s publikom, senzacionalni nastupi i jedinstven glas vinuli su ga u zvijezde. Nikada prežaljenu legendu mnogi i danas smatraju najboljim zabavljačem svih vremena, a njegove bezvremenske stihove slušaju i stari i mladi. Freddie je dio povijesti koji će se prenositi i na nadolazeće generacije.

Legendarni pjevač grupe 'Queen' preminuo je 24. studenog 1991. godine od bronhitisa koji je bio posljedica AIDS-a, a da su posljednji dani njegovog života bili zaista dirljivi svjedoče oni koji su su ga vidjeli neposredno prije smrti.

QUEEN | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Dvadeset i četiri sata pred smrt objavio je da je nekoliko godina HIV pozitivan. Nije želio uzimati lijekove i na taj način je 'požurio' svoju smrt. Preminuo je u svom domu u Londonu okružen najbližim prijateljima.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Komentari (30)
  • Milion puta ću rađe pročitati članak o njemu, Queenu ili Montserrat Caballe nego jednom o Rozgi ili Sevki..moje misljenje samo...RESPECT F.M.

    5. 9. 2019,   21:29
  • Savršenstvo 🎧🎙😍 izv. Wikipedija ..."S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti. Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Na to je utjecalo njegovo iskustvo u raznim vrstama glazbe, od indijske do britanske i američke. Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je "Bohemian Rhapsody", s albuma A Night at the Opera iz 1975. godine. U Britaniji se zadržala 9 tjedana na broju jedan top ljestvice. Kroz daljnji razvoj karijere napisao je veliki broj pjesama koje su i danas vrlo poznate i još se uvijek mogu čuti na stadionima ili u dvoranama, kao npr. "We are the Champions"(News of the World, 1977.), "Crazy Little Thing Called Love" (The Game 1980.), "Barcelona" (solo album Barcelona 1988.), prvu veliku uspješnicu grupe, Killer Queen (Sheer Heart Attack 1974.) i publici vrlo omiljenu "Love of My Life" (A Night At The Opera 1975.), koju je posvetio Mary Austin." ... No to toliko nije ni bitno ...bitno je to da njegov glas jedinstven neponovljiv kao i on sam...i ljubitelji dobrog zvuka ga obožavaju...uostalom svatko tko imalo ima smisla za glazbu ne može to osporiti...to nije mišljenje to je činjenica...sretan rođendan legendi 👑🎸🎤

    6. 9. 2019,   14:21
  • mozda bi imao solo karijeru da je ziv danas.,možda ne bi queen postojao.. ali njihova pjesma mi je najdrza innuendo

    5. 9. 2019,   21:02