Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Još ih pamtimo, a teško da će ih itko ikad uspjeti nadmašiti

None Foto: Arhiva HTV 6

ZLATNA GENERACIJA Vesna Spinčić-Prelog, Jasmina Nikić, Ksenija Urličić i Željka Fattorini danas su sretne bake koje se redovito druže na ženskim večerama

Htjele su biti profesorice. Jedna je htjela predavati matematiku, druga fiziku, treća eksperimentalnu biologiju, četvrta njemački i engleski, a peta hrvatski. Marljivo su studirale i diplomirale, da bi im njihovi planovi na kraju propali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ali su zato postale omiljene televizijske spikerice, voditeljice i urednice kakve Hrvatska televizija više nikad neće imati. Četiri od njih, Vesna Spinčić - Prelog, Jasmina Nikić, Ksenija Urličić i Željka Fattorini, danas su sretne bake koje već desetak godina uživaju u zasluženoj mirovini i dalje se druže na svojim tradicionalnim 'ženskim večerama' te još ne mogu prežaliti dragu prijateljicu Helgu Vlahović – Brnobić, koja je umrla 2012. od posljedica raka.

Foto: Arhiva HTV Željka Fattorini: Prvi put na HTV-u nastupila je kad joj je bilo 12 godina

Željka Fattorini će ovih dana proslaviti 72. rođendan, ali se još rado prisjeća svojih televizijskih početaka.

- Moje odrastanje na televiziji teklo je sukladno godinama. Od dječjeg programa ‘Mende i Slavice’, festivala dječjih pjesama, omladinskog ‘Nedjeljom u 2’ s Vojom Šiljkom i pokojnim kolegom Ratkom Buljanom pa do prvih novinarskih zadataka u informativno-obrazovnoj emisiji ‘Dnevnik 10’.

Ipak, kaže, zenit karijere bio joj je između 1975. i 1985. godine.

Foto: Arhiva HTV Helga Vlahović: Pokojna voditeljica bila je profesorica njemačkog i hrvatskog

- Nije bilo novina na kojima moja fotografija nije bila na naslovnoj stranici. Zahvaljujući vrlo gledanoj mozaičnoj emisiji ‘Nedjeljom popodne’, koju sam vodila uz urednika Sašu Zalepugina te voditelje Vladimira Levaka i Božu Sušeca, potukli smo sve rekorde gledanosti u bivšoj državi, pa sam osvojila i simpatije brojne publike.

Foto: Arhiva HTV Prva generacija: Vesna Spinčić - Prelog, Ksenija Urličić, Gordana Grbić i Zlatna Belavić početkom 60-ih bile su spikerice

Kao i njezine prijateljice i kolegice, Vesna Spinčić - Prelog i Jasmina Nikić Ivanišević, i Željka Fattorini je bila nadarena za znanost.

Foto: Arhiva HRT Nerazdvojne prijateljice: Vesna Spinčić - Prelog, Jasmina Nikić, Ksenija Urličić i Željka Fattorini druže se i dalje u slobodno vrijeme

- U školi sam mislila da sam antitalent za matematiku, sve dok se nije pojavila profesorica zbog koje smo zavoljeli brojke te sam upisala Prirodoslovno-matematički fakultet i diplomirala eksperimentalnu biologiju. I zato mladi, ne bježite od matematike - kaže Željka.

Kolegica Jasmina Nikić – Ivanišević umjesto slavne voditeljice umalo je također postala znanstvenica.

- Nakon srednje škole razmišljala sam hoću li upisati Prirodoslovno-matematički ili Filozofski fakultet, jer sam voljela matematiku i fiziku - rekla je Nikić. Buduća profesorica hrvatskog jezika i književnosti te talijanskoga počela je karijeru na Radio-televiziji Zagreb 1961. najprije kao spikerica, a zatim voditeljica i urednica, da bi nakon 30-ak godina rada utemeljila Službu za jezik i govor na Hrvatskoj televiziji. Foto: Arhiva HTV Jasmina Nikić: Obožavala je voditi glazbene festivale

- Audicija je bila vrlo rigorozna. Tražilo se, uz medijsku prihvatljivost, dobro poznavanje opće kulture i jezika. Od velikog broja kandidata samo nas je nekoliko ostalo u užem izboru - prisjetila se Nikić. Napredovala je do voditeljice glazbenih festivala.

- Osim Zagrebačkog, vodila sam i Opatijski, ali mi je najviše prirastao srcu Splitski festival.

Vodila je emisije o fizici

Za to je 1970. godine dobila i nagradu Ondas, za najbolju svjetsku voditeljicu jer se prenosio u europskim zemljama. Već 1973. dobila je i Premio Romagna.

lisinski | Autor: Boris Scitar/PIXSELL Foto: Boris Scitar/PIXSELL Prepoznatljivo lice: Vodila je 12 godina ‘Dobro jutro, Hrvatska’

Rođena Riječanka Vesna Spinčić - Prelog htjela je postati fizičarka.

- Bila sam vrlo živahno dijete, išla na mnoge aktivnosti, balet, glasovir, gimnastiku, bila sam u izviđačima - rekla je umirovljena voditeljica. Prvi je put pred mikrofon stala još u dječjim emisijama na Radio Rijeci. U Zagrebu je upisala fiziku, a na audiciju za radijske spikere javila se 1964. da bi namaknula novac za studiranje jer joj je umro otac. Zato kaže da se tog natječaja sjeća ne po tremi, nego po velikoj žalosti. Nesretna okolnost odredila je njezinu buduću zavidnu karijeru.

Foto: Arhiva HRT

- Jedina veza s mojim studijem postat će kasnije emisije iz fizike i matematike – kaže Spinčić-Prelog.

Grbić je otišla u Sabor

Jedna je od malobrojnih koju su i najstroži televizijski kritičari ocjenjivali kao voditeljicu i spikericu jedinstvena glasa, ugodne pojave, uvjerljivu i pristupačnu, sa svim odlikama televizijskog profesionalca.

Gordana Grbić televizijsku karijeru započela je kao spikerica, a kasnije se posvetila novinarstvu te je jedno vrijeme bila i saborska zastupnica. U toj generaciji voditeljica bila je i Zlatna Belavić, koja je umirovljena kao urednica 'Vijesti' i 'Dnevnika'.

Sve voditeljice prošle su na vrlo rigoroznim audicijama na kojima se testirala i njihova opća kultura.

'Nedjeljno popodne' lansiralo Željku Fattorini

Emisija se počela emitirati sredinom 70-ih godina. Nezamjenjivi voditeljski trojac bili su Željka Fattorini, Vlado Levak i urednik Saša Zalepugin. 'Nedjeljno popodne' bila je mozaična emisija koja je trajala dva i pol sata te se bavila aktualnim temama.

Foto: Arhiva HTV

- Smjenjivali su se gosti koji su nečim obilježili prethodni tjedan. Razgovarali smo sa sportašima, glumcima, pustolovima, pričali o filmu, kazalištu, putovanjima - prisjeća se Željka Fattorini.

Dodala je da bi im se pridružio i kolega iz sportske redakcije Božo Sušec, a išli su uživo, pa bi ponekad i pogriješili. Publici je to bilo šarmantno jer su vidjeli da u studiju ne sjede strojevi, nego ljudi.

Komentari (46)
  • Sada možemo uživati u bucmastoj Karmeli i iritantnoj Danijeli. Kakvo srozavanje.

    22. 4. 2017,   19:14
  • kaj su one spram jedne antonije blaće .... pa čak se nisu nikom ni za vrat popišale

    22. 4. 2017,   19:31
  • Nekad se cijenila struka,stručnost i nije mogla svaka šuša biti voditeljica,a danas ako imaš dobru sisu,dobro dupe,ako dobro figuraš,ako ti napirlitano stoji,ne moraš biti baš osobito pametna,dobiješ posao :))) Može i preko direktora...Hahaha..

    22. 4. 2017,   19:22